Péter Erika : Az Anya

Regényrészlet

          

        A fiú élete csaknem úgy folytatódott, mint ahol két éve abbahagyta: albérletkeresés, beköltözés, kutyarejtegetés, rajtakapás, majd kitelepítés. Előfordult, amikor hetekig nem tudtak róla. Nem érték el sem levélben, sem telefonon, sem a barátai által.

         Az Anya nem bírta tovább ezt a bizonytalanságot. Előkereste a legutóbbi lakáscímet. 

A férjének semmit nem szólt. Biztos volt benne, ha elmondja a tervét, akkor visszatartja. Telefonált az irodába, hogy kér egy nap szabadságot. Felvette a legmelegebb kabátját, de előbb előszedte a kisbőröndöt, és becsomagolta az összes ételt, amit a hűtőben talált. Rohant a vasútállomásra.

        Pesten óriási orkán tombolt. Kitépte kezéből az ernyőt. A szél arcába dobta a függönyszerűen hulló, sűrű havat. Szemüvegére rátapadtak a hópihék. Alig látott valamit, s azt sem tudta merre induljon. Állandóan kérdezősködött. Először metróra, azután buszra s villamosra szállt.

       

       A járókelők segítségével eljutott arra a lakótelepre, amelyet keresett. Többször körbejárta az épületeket mire megtalálta a házszámot. A betontömbök között rábukkant az omladozó házra. Idáig úgy közlekedett, mintha műanyagból volna, vagy mint egy robot, aki eltökélten közeledik a kitűzött cél felé. Csak most érezte, milyen gyorsan ver a szíve. Mélyeket lélegzett, s kissé lecsillapult. Ráhelyezte az ujját a csengőre. Újra és újra megnyomta a gombot. Végül olyan hosszan, annyira erősen, hogy megunta egy földszinti lakó, s kiállt a kapuba. Az Anya elmondta, mi járatban van. Amint megemlítette a kutyát, a férfi azonnal tudta, kit keres. Beengedte. 


        A sötét lépcsőházban szemetes kannák és a koszos lábtörlők sorakoztak. Az ajtó előtt letette a csomagot. A szobából zene szűrődött ki. Mivel nem érte el a kopogtatót, dörömbölni kezdett.

 Rátapasztotta a fülét az ajtóra. „Ez ugatás lehet!” – gyanította. Szólongatni kezdte a kutyát:

– Brútusz!  Brútusz! – kiabálta egyre hangosabban.

     Végre megmozdult a kilincs. A kutya hozzászaladt, aztán a fia is megjelent. Álomittasan nyitott ajtót.

 – Hoztam egy kis kaját! – mondta megkönnyebbülve s már mosolyogva az Anya.

 


 

Legutóbbi módosítás: 2015.05.03. @ 10:48 :: Péter Erika
Szerző Péter Erika 568 Írás
"Az ember akkor jut legközelebb saját énjéhez, amikor oly' komollyá válik, mint a játszadozó gyermek." (Herakleitosz) Előfordulok sok-sok antológiában, néhány folyóiratban, köztük a Bárka Irodalmi Folyóiratban, a Csodaceruzában és Dörmögő Dömötörben. a Breki Magazinban is. 2013 Ünnepi Könyvhét - A Körösvidéki Irodalmi Társaság Körösök Gyöngye díjával jutalmazta Másodvirágzás c. könyvemet. 2014: VOSZ - IRODALMI PRÍMA DÍJ a gyermekirodalomban kifejtett munkásságomért. Tizenkét önálló kötetem van. 1.Mindörökké mosoly ( Akkordia Kiadó 2. Szeretőim a szavak (Akkordia Kiadó). 3.Verselhetek 1.és 2.kiadás - Móra Kiadó) 4. Három Holló CD ( Palinta Társulat) Gyerekverseim némelyikét megzenésítették. 5.A nyakatekert zsiráf- gyerekzetek (magánkiadás) 6.Túlhordott ölelés - Irodalmi Rádió, Miskolc, MEK. kötet 7.Esőtánc- CD -megzenésített verseim. Énekli és zeneszerzője: Dafna 8. Csupa csiga - verses mesék - Timp Kiadó (2011) 9.ZabfaLók - verses történetek a lovakról- AB-ART Kiadó (2012) 10. Szélforgó CD. ( Fülemüle Zenekar -meg zenésített gyerekzetek 11. Másodvirágzás- Kortárs Költők sorozat (20.) AB- ART Kiadó (2013) Körösök Gyöngye Irodalmi Díj - a Körösvidéki Irodalmi Társaság megyei díja-2013 Ünnepi Könyvhét 12. Boldogságbolt -gyerekzetek ( AB-ART Kiadó) 2014. 13. Színházikó -gyerekzetek ( AB- ART Kiadó) 2014. 14. Autóparádé- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 15. Hajnaltól hajnalig- leporelló ( AB-ART Kiadó) 2014. 16. Elpattant zongorahúr - regény ( AB- Art Kiadó ) 2015. 17. Verő László oklevé l- Héttorony Irodalmi Magazin Szerkesztősége - líra kategória- 2015. Ha többet szeretnél tudni rólam, nézd meg a honlapomat! Honlapom: http://www.petererika.com/