Radnó György : Csak egy csók

2013. június

 

…hallgatagon hozzád bújva békülök – A hallgatag szó egy általános magatartást jelöl, így a mondat jelen formájában akár olyan is lehetne, takarékosan hozzád bújva békülök, nem tesz hozzá a mondathoz, ingább elvesz. A vers további részében és több írásodban is látom az odaerőszakolt alliterációkat. Ha nem magától értetődő, ha keresett, akkor nagyon lehúzza, erőltetetté teszi a verset, mintha művirágokkal akarnánk körbedíszíteni egy rózsacsokrot. Ebben a sorban egy hallgat-tal kiváltható a kifogásolt kifejezés, ráadásul az alliteráció is megmarad, bár nem ragaszkodnék ehhez annyira.

a világ egyszerűen engedékeny

csábító csillagaival

most mint régen rád hallgatok megint

ahogy létezel az létezett latensen – látensen… Itt ez a szó meglehetősen kilóg a szövegből. Írtam én már tranzisztoros verset is, nem itt a probléma, de a szöveg egészével is harmóniában kell legyen egy ilyen markáns szó.

már régen a szívembe zárva

kővé vált alakom olvadóban

a növő nap hőjével hadakozva

tiannaként túrom tincseidet – Alliterál, szó se róla, de ez egy gyengéd vers kívánna lenni. TTTTTTT! Borzalmasan hangzik, olvasd el hangosan ezt a sort. Lágy hangzók kellenek.

súgom a vak szót szerető testednek

bókoktól mentes hangon

fizetségem főúri trónusod terme

te törsz tőben és repeszted

a kietlen köddé váló vagyonom

csonthéjam csorba szilánkjai

sértik bársony bőröd bujaságát

és serkenő sűrű véreddel vigasztalsz

hogy összetörjenek önző kínjaim

mosolyt adsz s örökre összeforrnak

izzó ajkainkon a több szótagú szavak… 

——————–

Most ott, ahol abbahagytam a jegyzetelést, abbahagyom az elemzést is. Átfutottam… gondold át alaposan újra. Úgy az alliterálás miatt odarángatott kifejezéseket, mint az örökre összeforrnak-szerű közhelyeket.

 

Legutóbbi módosítás: 2013.11.10. @ 21:41 :: Radnó György
Szerző Radnó György 140 Írás
Már gyerekkoromban szerettem volna író lenni, valahogy úgy ahogy mások mozdonyvezetők. Tinédzser koromban már éreztem késztetést az írásra, eleinte sok verset írtam, ebből az idők folyamán, és a költözések miatt sok elveszett, vagy csak a kicsomagolatlan dobozok mélyén maradt. Informatikusként természetes volt számomra az online módban való publikálás. Eleinte csak magamnak írtam, de több barátom kérésére elkezdtem aktívabban közzétenni társaságokban is a verseimet. Hosszas unszolásra kezdtem el nagyobb körben publikálni és kiadni kötetet. 2012. április végén megjelent az első kötetem "A némaságom kiáltom" című kötet...