Boér Péter Pál : Csak a színek nem egyenlőek!

 

— Hölgyeim és uraim, dőljenek hátra! A következőkben ízelítőt láthatnak egy szigorúan esélyegyenlőséget garantáló munkainterjúból. Hogy ne húzzam a drága idejüket, mindjárt bele is csapok itt a pulpituson, amit nevezhetünk akár színpadnak. Én játszom az egyszemélyes pályázati bírálóbizottság szerepét. Mindjárt szólítom is az egyes számú jelentkezőt a kettő közül. Fáradjon be, kérem! A nevem Kocka Fejendér, megbízott szakértő, vizsgabiztos illetve saját megbízóm vagyok egy személyben. Megtudhatnám a becses nevét? Bár ide van írva.

— A nevem Barna Barna, részemről kezdhetjük a felmérést.

— Úgy látom, maga színszakértő. Tulajdonképpen azt keresünk… Cégünk ugyanis a színek világában mozog. Rengeteg árnyalattal dolgozunk, és aki nem ismeri ezeket, nálunk labdába sem rúghat.

— Igen kérem, látom, következetesen utóolvasta előéletemet.

— Itt van elsőnek ez a GH19-es számú minta, megmondaná milyen színű?

— Természetesen. Piros!

— Helyes! Esetleg elárulná a piroson belüli árnyalatát?

— Igen kérem, ez egy középtől markánsan szűkülő, mondhatni halovány piros.

— Helyes, én éppen így látom, menjünk tovább! Ezt a mintát milyennek látja?

— Mi a száma?

— Nem számít, nem is nézzük, szakemberek egymás között ilyesmivel nem foglalkoznak.

— Ez kérem, szintén piros, azon belül középtájon helyezkedik el. Látom, az árnyalatok tényleg nagyon sokat nyomnak a latba, tehát majdnem konvencionális piros színnek nevezném.

— Mutatom a következőt.

— Igen, ez egy mocsok szín.

— Helyes. Azon belül hová sorolná?

— A sár, a dagonya és a lőpor hármas kombinációja, valamerre a koszszín irányába. Megjegyzem, jobban megtekintve, sötét fehérnek, vagy világos feketének is mondhatnám.

— Tökéletesen egyformán látjuk a dolgokat. Még csak ezt az egy mintát, az SH9226-ot azonosítsa, legyen szíves!

— Igen kérem, állok rendelkezésére, végül is mi másért jöttem volna a vizsgára… Ez egy barnától elkülönülő, fura barna, mondhatni albarna szín, annak is a világosabb változata.

— Helyes, foglaljon helyet amott, behívom a konkurensét.

— Kézcsókom, hölgyem!

— Jó napot kívánok!

— Neve?

— Szín Ida.

— Foglalkozása?

— Többszörös szakosodással, tudományos fokozatot is beleértve, a színek területén dolgoztam.

— Még egy kézcsókom, Iduska!

— Ida!

— Ahogy parancsolja, kezét csókolom. Nos, Iduska, milyen színű ez a minta itt? Hogy ne legyenek nagyok a különbségek, ugyanazokat a feladványokat kapja, mint a szerintem tökéletesen teljesítő versenytársa. Tehát a színére lennék kíváncsi.

— Meggyvörös.

— Hogy tetszett mondani?

— A mahagóninál picivel világosabb, meggyvörös.

— Na, várjon! Bár jól tudom, milyen színek létezhetnek, azért nem szeretném a teljes egyenlőtlenséget. Megnézem, mi van ideírva. Egészen érdekes, úgy látszik véletlenül eltalálta… Most a második minta színére lennék kíváncsi.

— Eper.

— Nem értem pontosan. Éhes? Ön ezt hova sorolná? Piros, sárga, zöld?

— Ez kérem, lila, ahogyan az előbbi meggyvörös piros.

— Ja… Na, lássuk. Nem tudom, miért kell így különcködni. Igen, tényleg az, de nem fog ki rajtunk. Ezt milyen színnek nevezné?

— Ciklámen.

— Kérem szépen, lenne szíves valami színt mondani? Olyasmit, hogy piros, sárga, zöld, kék, barna, fekete, fehér, esetleg lila? Ezek a színek! Tehát maga szerint ciklámennövény? Azt a keservit… Az van ideírva, hogy ciklámen. Na jó, a következő, ez a ronda mocsokszín lesz.

— Ez kérem, hamu.

— Olyan szín nincs! Azért megnézem… Tényleg. Úgy látszik nagyon találékony. És ez a másik?

— Homok.

— Iduska lelkem!

— Ida! Magának Ida!

— Rendben, Iduska, csókolom a kacsóit, ráhibázott. Viszont azt elmondaná, maga szerint hány szín létezik?

— A nyolcon kívül? Mind a nyolcnak millió árnyalata van.

— Milyen millió? Hölgyem, ön hatalmas tévedésben él!

— Nem tudnám hirtelenjében összeszámolni az árnyalatokat, ha kapok másfél órát, megteszem.

— Nem kap, kincsem! Foglaljon helyet, ünnepélyes eredményhirdetést eszközölök. A versenyt Barna Barna, hatalmas tudása és kombinációs képességeinek együttesével, diadalmasan megnyerte. Magácska, kreativitás híján, szabálykövető magatartásával, bebiflázott, bemagolt színneveket, melyekre sajnos néha szükség lehet az ilyen-olyan reprezentációkon. Olvasták ugyebár a fizetés összegét… Méltányossági javaslattal, Barna Barnának ajánlanám az állást, hetvenöt százalékos bérrel. Maga Iduska…

— Ida!

— Igen Iduska, ha még sokszor mondja ezt, akkor befejeztük a társalgást. Huszonöt százaléknyi fizetésért, ami ne feledje, még mindig egy vagyon, segédadminisztrációt és reprezentációs hátteret biztosíthatna. Tehát, miközben főnöke, Barna Barna tudományosan elmagyarázná egy színről, hogy az éppen micsoda, kegyed odasúghatná a primőr megnevezését. A primőrt, ez esetben a primitív szinonimájának tessék érteni.

Ida egy nyelés után válaszolt.

— Igen, elfogadom a negyed fizetést, sajnos az anyagi helyzetem nem enged meg mást. Azt hiszem, a hí, -mso, -vini és -zmus színeket sem árt majd néha a háttérből sugdosnom.

— Itt írják alá! Munkakezdés azonnal!

— Barna, szólíts Fejendérnek!

— Ahogy parancsolod, vezérigazgató úr, kérlek szépen.

— Ida, maga vonuljon az irodába és készítse elő a délutáni színkombinációs zár konferencia teljes anyagát!

Mondhat valaki valami rosszat egy ilyen, teljes egyenlőség biztosította vizsga után? Ugye nem? Na, látják?

Függöny!

Legutóbbi módosítás: 2013.11.28. @ 20:08 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/