Boér Péter Pál : Takaró

 

Hányszor és hány embert ejtett már gondolkodóba egy hétköznapi fa, ami mellett általában odafigyelés nélkül elmegyünk. De tégy egy próbát este, mikor a tücskök is fellélegeznek a nappali meleg átmeneti lehűlésétől és csoportos szerenádot zengnek.

Vedd a fáradtságot, ülj le és nézd a Hold megvilágította sejlő tüneményt, ahogy levelek ezrének körvonala dereng a látszólag kesze-kusza ágrengetegben, de tekinteted egy teljes egységet lát. Alig jut eszedbe, hogy törzs, vastag ágak is vannak, a gyökér teljesen feledésbe merül. Csak a koronát nézed és a fölötted szétterülő, gondosan ápoló csillagos eget, aminél biztonságosabb takarója fának nem lehet.

Még éjjel sem, amikor a fényevést széndioxid kibocsájtásra váltja.

Millió csillaggal borított sátor, a felhők is valahová elmenekültek. Bár éjszaka van, de kristálytisztán érzed, hogy nyomuk sincs a tikkasztó éjben, amikor a folyók vize melegebb mint nappal és esztétikusabban világító lámpások sehol sincsenek.

A nagy lapos tányérnyi “főnök”, csak képzeli, hogy ő az úr, mert a legtöbbjénél – csipetke alig pislákolóknál is – milliószor kisebb. Talán néha tudatosul benne, ezért váltogatja havonta négyszer alakját. De a fa, ez a tökéletes csillaghordozó bölcsen olvad bele a makrokozmosz földi másába. Végesen, nem végtelenül, tárolja magán az éjszaka szintén csillagoknak látszó, megszámlálható levelet és bölcsen takarózik a végtelennek nevezett végessel.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2012.08.25. @ 20:16 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/