dr Bige Szabolcs- : Hisztéria és periszkóp

ott ágaskodik a szembeni háztetőn az a periszkóp *

 

Ki merem jelenteni nyugodt szívvel, hogy semmilyen titkos, törvénytelen dolgot nem végez senki nálunk!

      Mégis ott ágaskodik a szembeni háztetőn az a periszkóp. Sunyin és gonoszan lesi minden mozdulatunkat. Éjjel, nappal. Most is gúnyosan csillog az egyszem szeme, hogy oda sem merek nézni. Inkább még a függönyt is összébb húzom. Figyelem, hogy amint megy le a Nap, egyre jobban uralkodni látszik az alkony fényében. A környező tetőket már homály borítja, de ő gőgösen föléjük magasodik, és vörösben játszó szeme előtt semmi sem maradhat titokban. Tekintete behatol minden sarokba, a bútorok alá, a szekrény mögé. Remegve kandikáltam ki az íróasztal mögül, és ott pislogott a libegő sötétítőfüggöny rései között. Félelem töltött el. Átmentem a szobámba, de amikor az ajtón kinéztem, megláttam, amint a tető cserepei fölé nyúlva figyel.

      Reggel, már a fürdőbe menet ott találtam a helyén. Olyan ideges lettem tőle, hogy meg is vágtam magam borotválkozás közben. Kérdezte is a feleségem, hogy miért csináltam magamból faragott képet.

      Zavaromban leejtettem a borotválkozó tükröt, mire nejem újból mondott egy mellbevágó szót: „ez szerencsétlenséget jelent!”

      Na, még csak valami szerencsétlenség hiányzik! Nincs így is elég bajom? Itt van ez az átkozott periszkóp, amelyik minden mozdulatomat figyelemmel kíséri, még talán a gondolataimat is képes kifürkészni.

      ─ Miért vagy olyan zavart, olyan nyugtalan? tűnt fel nejemnek a viselkedésem.

      ─ A periszkóp, a periszkóp… motyogtam.

      ─ Miféle periszkóp?

      ─ Amelyik állandóan figyeli a házat, a lakást, minket!

      ─ Miről beszélsz, ember?

      ─ Nem látod? Ott szemben, a háztetőn? Ott csillog most is a tükre!

      Feleségem a függönyt félrehúzva, a szemeit meresztve nézett a mutatott irányba, majd hirtelen felkiáltott.

 

      ─ Hiszen az nem periszkóp, hanem a központi fűtés túlfolyója!

 

Legutóbbi módosítás: 2012.01.13. @ 11:00 :: dr Bige Szabolcs-
Szerző dr Bige Szabolcs- 625 Írás
Teljes nevem Bige Szabolcs Csaba. Orvos vagyok, nyugdíjas, Marosvásárhelyen végeztem 1960-ban. Most Olaszországban élek.