Boér Péter Pál : Frakknélküliségből

 

 

 

 

A bolyongó bélyeggyűjtők nem hivatalos, sivár társaságának tagságát elnyerni dicsőség számba megy. Különcök ők, külön társaságba tömörülve mellőzik a bélyeggyűjtők szabvány-hétköznapi, zamatmentes, égetően unalmas klubját.

Ők, bolyongók, elvetik a merev klubszabályok egymásra zsúfolását és csak gyűjtenek szorgalmasan. Ami a legfontosabb, gőg nélkül taszítja őket a pökhendi, fennhéjázás, magukat tömjénező, másokat lenéző csoportok arroganciája.

Ők nem néznek le senkit! Mély megvetéssel vannak a dekadens szubkultúrát pongyolán göngyölítő, merev, klasszikus jelzővel dicsekvő, maxi klub felé.

Lenézik a lenézőket! Jellemzően lenézik, a bélyeggyűjtő társadalmon kívüli lenézőket is. Így adják tudomásunkra, hogy a lenézés, számukra a legalattomosabb emberi tulajdonság, amit minden jó érzésű ember csírájában fojt el önmagában. E harcban, a kaptafához ragaszkodva, maguk közt próbálnak elsőnek rendet farigcsálni és a lenéző, frakkos bélyeggyűjtőket orrba pöckölve, aláaknázzák azok monopol helyzetét. Nem engedik, hogy ők döntsék el, mi az a bélyeg és mi nem, mit érdemes és mit nem gyűjteni, mi mennyit ér.

Miért ne lehetne vagyont érő, egy utcán eldobott csomagoló doboz címkéje? Az is bélyeg, nemde? A nagyok sosem fogják ezt elfogadni, lenézéssel tapossák szét az előre mutató gondolatokat.

Ők, a lenézők lenézői, bolyongón keresik a válaszokat, hogy mi is a bélyeg és megtalálták! Minden, amit valaha kinyomtattak és egy szabvány pókerkártya felénél kisebb, azt bélyeggé kell minősíteni!

A magukat valakinek képzelő frakkosok, mindig elfelejtik, hogy a frakknélküliségből növik ki magukat a valakik. Afféle, „alapszabályzat” fő gondolata ez, a bolyongó bélyeggyűjtők -lenézőket lenéző-, csoportjában. Mi lehet a végcél, ilyen nemes versengésben, a szemtelen cilinderesek ellen, akik mindenkit lenéznek? Csakis az, hogy kalapnyi székházuk elnöke mondja ki minden smafu bélyeggyűjtőnek -nem ám úgy a négy fal között csendesen-, hogy igazi bélyeggyűjtők nem lehetnek mások, csak a bolyongó bélyeggyűjtők azon szerencsétlen, megvetett társasága, aki joggal vet meg mindenki mást, magukon kívül, hiszen őket is megvetik. Ezért legkevesebb amit tehetnek, hogy kimondják, a cigis dobozok, üdítős flakonok, zacskós tej, vagy felvágottról begyűjtött árcédula -annak ellenére, hogy postázásra alkalmatlan-, a bélyegi címet éppúgy kiérdemli, mint a világ bármely bélyege, beleértve a legeslegértékesebbet is.

Ilyen, frakkos tévelygő eszmék kergette irritáló társaság mást nem is tehet, mint a szerény, valós értéket vonzó, bolyongó bélyeggyűjtőknek adja örök használatra székházát, sőt, a tulajdonjogot is rájuk ruházza.

Cserébe, a bolyongó bélyeggyűjtők megengedik a sznoblistásoknak, korlátozott számban jelen lenni, egy oldalsó, szűk helyiségben, a humánum magaslatairól téve bizonyságot egykori elnyomóik felé. Ezt az alakuló nagygyűlésen fogják megszavazni, természetesen egyöntetű nemleges voksolással, s a bolyongó bélyeggyűjtők, többé nem nevezik magukat bolyongóknak, csak bélyeggyűjtőknek, -úgy rendesen-, annak, amik.

A kívül rekesztett sznob sereg, megalázottan és folytonos megalkuvásra ítélten, eltiportság és önvád heveny sajgásában, még nem tudta, hogy talpra állásuk záloga, a „harcra fel, az önkényesen székházat bitorló, minket csak azért lenéző bélyeggyűjtők ellen, mert másképp látjuk a bélyeggyűjtés mikéntjét.”

Egy pillanatnyi béke illúziója után, az örök háború, visszafordíthatatlanul újra indult.

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.01.02. @ 13:25 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/