dr Bige Szabolcs- : Látogatás a Karmel hegyen

Avi-nak ajánlom, leróva ígéretem egy kis részét *

 

  

 

Nem csak a régi írások szerint, de valóban Izrael legszebb hegye a Karmel hegy. Oldalain terül el Hajfa városa. Csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik a városra, a kikötőre, a tengerre. Metro visz fel a hegyre. Nem vicc! Így igaz, metró. A végállomás mellett hangulatos cukrászda található, ahol forró feketét és jéghideg vizet egyformán szolgálnak a hőségtől elbágyadt látogatónak.

      Itt a hegyen telepedett le Illés próféta egy barlangban, és itt védte hitét erős lélekkel, támogatva az isteni kegyelem által. Munkája, hite eredményeképpen, szellemét követő zsidó, majd keresztény remeték jöttek ide a barlanghoz, hogy az Úrnak szenteljék életüket.

      Mivel látogatókat, csak érkezésünk után egy óra múlva bocsátanak be a templomba, a mellvédre támaszkodva gyönyörködtünk a tájban. Az Énekek Éneke egyik sora jutott eszembe, mely méltón idézi a látvány nagyszerűségét: „Tested fölött a fej olyan, mint a Karmel, fejeden a haj, mint a bíbor, királyi fürtökkel ékesítve” (7. fejezet, 6. vers).

      Az udvaron csodás bougenvilleák pompáztak, ahol hűs árnyékban pihenhettük ki a kolostori látogatás fáradalmait. A környezet légkörébe szépen simul bele a híres porcelán Madonna szobra.

      Itt kell elmondanom, hogy a Karmel név, a szófejtő szakemberek szerint azt jelenti, hogy „Isten szőlős- kertje”. S valóban páratlan a déli lejtőkön termő szőlő. A belőle nyert bor a „Carmel” megérdemelten ismert márka világszerte.

      Illés próféta barlangja a kolostor „alagsorában” látható, márványnak tűnő oszlopok tartják a mennyezetét, nehogy a zarándokokra omoljon, s a mélyén örökmécses pislákol.

      A hegy tele van barlangokkal, sírokkal. Egy ilyen sírbarlangból került elő a legrégebbi írott zsidó emlék, mely időszámításunk előtt 1400 körüli időből származik.

      A barlangokról szólva, különös esetről számol be Raj Tamás egy lapban: „egy amerikai turistacsoport az egyik barlang mélyén bevert fejű koponyára bukkant, s az esetet azonnal jelentették a legközelebbi rendőrőrsön. Valóban gyilkosság történt — állapította meg a nyomozati jelentés —, csakhogy a bűneset több ezer évvel korábban zajlott le.”

      A Karmelita kolostorral szemben meglepő felírat tűnt fel egy kisvendéglő cégérén: „Tokaj”.

      Kínai vendéglő, hagyományos kínai ételekkel, és hagyományos kínai mosollyal.

      — Mit adhatok?

      — Csak kérdezni szeretnék valamit.

      Hagyományos kínai mosoly a válasz. Bíztatásnak veszem és folytatom.

      — Árulnak tokaji, magyar bort? Tokaji aszút, vagy ilyesmit?

      Hagyományos kínai mosoly a válasz. Tovább próbálkozom.

      — Tokaj — mondom — Magyarországon van és ott terem a híres aszúbor. Világhírű. Itt is lehet kapni?

      Válasz, mint fent.

      — Egyáltalán tudja, mit jelent a felírat?

      — Binyamina’s sister city.

      Most én mosolyogtam, de kevésbé kínai módra, inkább kínomban. Szóval Tokaj egy Hajfa közelében található Benjámin nevű város testvérvárosa. Amíg így méláztam csodálkozva, a kínai megmutatta, merrefelé esik ez a város. De Tokaj hol lehet?…

 

Legutóbbi módosítás: 2010.03.16. @ 10:38 :: dr Bige Szabolcs-
Szerző dr Bige Szabolcs- 628 Írás
Teljes nevem Bige Szabolcs Csaba. Orvos vagyok, nyugdíjas, Marosvásárhelyen végeztem 1960-ban. Most Olaszországban élek.