Torjay Attila : A tündér /giccs/

*

 

 

Verőfényes téli reggel volt és arra gondoltak, hogy kimennek sétálni a patakpartra. Nem volt messze a lakásuktól — húsz perc séta, vasárnap lévén úgysem volt más dolguk.

Valamikor sokszor jártak ide kirándulni a gyerekeikkel, és ahol a patak keresztezte a vasutat, egy nagy füves térség volt öreg fűzfákkal, kis híddal, vadrózsa bokrokkal, ibolyával.

A gyerekek azóta megnőttek, ma már egy távolabbi városba jártak egyetemre, csak pár hetente látogattak haza.

Elindultak, és bár fagypont alatt volt a hőmérséklet, a séta felmelegítette őket. Öröm volt sétálni a ropogós hóban, nevetve lökdösték egymást le az ösvényről.

Odaértek hamar, és szinte elállt a lélegzetük, annyira szép volt a táj. Már napok óta hízott a zúzmara a fákon és most, ahogy a verőfény átsütött az ágakon, szinte mesebeli volt a fák szépsége.

Csak álltak és nézték, végül is Péter szólalt meg.

— Azon sem csodálkoznék, ha átszaladna itt egy tündér.

— Egy meztelen tündér, mi? — ingerkedett Klári.

— Lehetne az is — mosolygott Péter, majd a fejéhez kapott. — De nagy marha vagyok, hát nem hoztam a gépet!

Nemrég cserélte le hagyományos fényképezőjét egy méregdrága digitális gépre és azon gondolkodott, hogy ez az elszalasztott lehetőség talán megismételhetetlen.

— Jaj, jaj — nevetett Klári, mi lesz, ha mégis átsuhan a tündér?

— Vagy te — felelte Péter.

— Mármint, hogy én suhanjak át a fák között meztelenül? — kérdezte Klári és azután egymásra néztek. Tényleg…

Elindultak hazafelé nagy tempóban, és közben megbeszélték a részleteket.

Másodszorra autóval jönnek, Péter beáll egész közel az öreg fűzfához, Klári levetkőzik — csak egy kis fehér cipőt hagy magán —, Péter elfoglalja a fényképezési pozíciót, Klári gyorsan átszalad a fák alatt és Péter közben sorozatokat készít.

Hazaérve mindketten izgatottan készültek. Pétert a különleges felvételek lehetősége, Klárit pedig talán a kaland, talán a hiúsága tartotta izgalomban. Hiszen negyvenkét éves kora ellenére még mindig hihető tündér lehetne hosszú hajával, szinte lányos alakjával.

Péter több takarót is betett a kocsiba, és ahogy odaértek a fűtést nagy fokozatra állította, gyorsan megkereste az ideális helyet, és intett Klárinak.

Villámgyorsan vetkőzött le és végigszaladt a fák előtti tizenöt méteres szakaszon, azután visszafelé is. Beült a kocsiba, magára kapta a ruháit. Talán még sosem érezte ilyen jól magát.

Péter is beült, és együtt végignézték a felvételeket. Jók voltak a képek, nem kellett ismételni. Szinte percek alatt értek haza.

Péter beült a PC mellé, betöltötte a képeket, együtt nézték végig, és a legjobb felvételből együtt készítették el az elképzelt képet.

Varázslatos lett. A csillogó téli tájban egy kissé elmosódó, lobogó hajú nő fut át – mint egy tündér. Klári ragaszkodott ahhoz, hogy az arca ne legyen felismerhető és ahhoz is, hogy a többi képet Péter törülje ki.

A képet Péter kinagyította, még aznap bekeretezte, és feltette a hálószoba falára.

 

Azután az idő múlásával a kalandot elfedte az élet. Klári tavaszra köhögni kezdett, beszedte az előző influenza idejéből maradt gyógyszereket, de nem múlt el. Kénytelenek voltak orvoshoz menni. A kivizsgálás tüdődaganatot állapított meg. További vizsgálatok után úgy látszott, hogy nincs értelme műtétnek, nagyon gyors lefolyású betegség támadta meg Klárit, az áttétek már a szervezet szinte minden pontján kimutathatók voltak.

Júliusig húzta, addigra szinte teljesen elfogyott. A temetés utáni hónapokban Péter megpróbált visszazökkeni, de sehogy sem sikerült. Mintha a jókedve, az optimizmusa is oda lett volna temetve Klári mellé.

Azután ahogy egy téli, verőfényes vasárnap reggel kinézett az ablakon — szinte automatikusan indult el a patak irányába. Az öreg fűzfa mellett leült, beszedte a magával hozott gyógyszereket.

Egy hét múlva találtak rá, félig betemette a hó, ült a fa mellett és úgy látszott – mosolyog.

Nem láthatta senki, hogy nincs egyedül. Egy hosszú hajú tündér ült mellette, és fogta a kezét.

Legutóbbi módosítás: 2010.02.18. @ 13:47 :: Torjay Attila