Pulai Éva : Jó itt a Toronyban…

 

 

 

Az ember fia-lánya megtanulhatja, hogy kellene olvasni. Pláne írni…

Mennyire tökéletes — és miért, mitől is — egy vers, egy írás. Bár itt rögtön felmerül egy kérdés bennem: ami „tökéletes”, az valóban az? Akik pálcát törnek, azok a ma tévedhetetlen ítészei? És tessék mondani — nekem tanulni vágyónak — az az itt írt tökéletesség mindig szép is?

Elgondolkodom.

Én még ott tartok, hogy egy szobor, pont anatómiai tökéletlenségétől lesz, lehet életszerű (pl. a Dávid, vagy a Pieta, Tiziano Ubrinoi Vénusza) —, ellenkező esetben látjuk éppen torznak. De már bizonytalan vagyok.

Lehet, hogy Lyka Károly sem jól tudta?

Milyen szerencsés vagyok, hogy hihetetlen tudású emberektől szedegethetem itt a morzsákat, szembesülhetek tudatlanságom, szépet felismerni képtelenségem tényével.

Mert, ahogy nézem az igazán magabiztos, nagytudású hozzászólásokat, néha pont az ellenkező a véleményem. De miért baj ez?

Miért tapasztalom évek óta — s mennyi van már mögöttem —, hogy a valódi tudás nem harsány, nem hangos?

Persze, vannak kivételek, de azok igazát csak az idő fogja bebizonyítani.

Jó ez az Irodalmi oldal. A „nagyok” igazán megbecsülést vívnak ki maguknak, megmutatják alázatosan az írás tudományát, kedvet csinálnak tudatlan, kezdő társaiknak is: nem baj, ha a technikáját még nem tudjátok tökéletesen, csak írjatok, adjátok bele lelketeket, legyetek őszinték és toleránsak. Annyi mindenben ott van a szép, néha csak egy mondatban a sok közül, egy csodálatos kép a sok versszak között. De lehet, hogy csak egy, másoknak megdöbbentő tapasztalata ad a világról más nézőpontból készült képet. De akkor már megérte! Hiszen mi is csak amatőrök vagyunk, akikről majd az idő mond igazi véleményt, bármely irányát is követjük a verselésnek és a prózaírásnak.

 

Elolvastam megint egy hozzászólást…

Eh. Fel is ébredtem.

 

 

09. 11. 26.

 

Legutóbbi módosítás: 2009.11.26. @ 22:50 :: Pulai Éva
Szerző Pulai Éva 90 Írás
A másik embert először olyannak látod, amilyennek szeretnéd. Megismered olyannak, amilyennek ő szeretné, hogy lásd... Ha én is akarom, megismersz. A híroldalt H.Pulai Évaként állítom össze.