dr Bige Szabolcs- : A citromfű az egyik kedvencem

Növénytani neve a Melissa (officinalis) görög eredetű női név, jelentése mézelő méh *

 

Még nem virágzik, de erőteljesen növekedik kis kertemben ez a nagyszerű gyógynövény. De nem is a virágja a fontos, hanem levelei és friss hajtásai.

A citromfű (Melissa officinalis, gr. Μελισσχορτο) egyike azon ritka tulajdonsággal rendelkező gyógynövényeknek, melynek kivonata nem csak laboratóriumi körülmények között (in vitro), hanem emberi alkalmazása (in vivo) esetén is vírus ellenes hatású. Nevezetesen a herpesz vírus ellen bizonyítottan hatásos!

Gyógynövényként régóta ismert. Ahogy a szállóige mondja. „már a rómaiak…”. Ez esetben igaz, mert a híres polihisztor id. Plinius valóban ír róla. Illóolaját először a neves orvos-kémikus Paracelsus desztillálta. Európába először a görögök terjesztették el, később maga a császár Nagy Károly szorgalmazta a termesztését, mivel mindent gyógyítónak tartották.

Úgy tartották, hogy a méhek soha nem hagyják el azt a kertet, ahol citromfű nő. Fontos volt ez abban az időben, mert a cukor ritkaságszámba ment, a drága mézet pedig előnyösebb volt megtermelni házilag saját méhekkel, mint drága pénzen megvásárolni. A középkorban gyakran szórtak szét a házban citromfüvet, hiszen nemcsak finom illatot árasztott, hanem a rovarokat is távol tartotta

Növénytani neve a Melissa (officinalis) görög eredetű női név, jelentése mézelő méh.

De hogy is néz ki ez a növény? A növénytan így írja le: közel egy méteres magasságig felnövő, szára elágazó, tojásdad levelei hegyesek és csipkésen fogazottak, a virág levelei honaljában ülnek, és kinyíláskor sárgásak, teljes kinyíláskor fehérek, az egész növény kellemes, üdítő, citromra emlékeztető illatú. Hazánkban vadon nem fordul elő, hanem termesztik – főként a méhészek, mivel jól mézel. A téli fagyoknak jól ellenáll, még a mínusz húsz fokot is kibírja, különösen, ha hótakaró borítja.

A fent említett hatása mellett számos más jó tulajdonsága is van. Els? sorban említeném a nyugtató és görcsoldó hatását. Használ az „ideges” gyomor- és bélpanaszok esetén, csillapítja a migrénes fejfájást is, enyhe altató hatású. Külsőleg enyhíti a darázscsípés okozta fájdalmat ha a friss citromfű levével dörzsöljük be a csípés helyét. Ugyanígy járjunk el ajak, vagy más herpesz esetén is, bár egyesek szerint az olajban áztatott levél hatásosabb.

Fertőtlenítő, antibakteriális hatása miatt teája ajánlott toroköblögetésre, mely a gyógyhatás mellett kellemes leheletet is biztosít (!)

Ételek ízesítésére is kiválóan alkalmas: jeges tea, saláták, édességek, fagylaltok kiegészítője lehet. De csak friss levelek és hőkezelés nélkül!

Hatóanyagai a cironellal, a citrol – ezek nyíltszénláncú aldehidek, valamint gerandiol és linalool, melyek alkoholok. Ezen kívül tartalmaz keserű anyagokat (amara), csersavat (tannin), mézgát, nyálkát, szaponint.

Fontos megjegyezni, hogy szárítva mindössze körülbelül 0,1 % illóolajat tartalmaz. Ezért, ha mód van rá, friss levelet vagy hajtást használjunk. Ha feltétlenül szükséges, szárítsuk lassan. Sötét, hűvös, száraz helyen tároljuk.

 

 

 

 

Hívatkozás:

 

Varró Aladár Béla: „Gyógynövények gyógyhatása” – Pallas Antikvárium Kft Gyöngyös

Rácz Gábor et co: „Gyógynövény-ismeret” – 1984 Bukarest

Benigni R. et co: „Piante Medicinali” 1962 Milano

Cirtomfű.lap.hu

Vasas A.- Szendrei K.: „Gyógynövények az antivirális therápiában II. rész” Magyar Családorvosok lapja 2009. február 38-42 o.

 

Legutóbbi módosítás: 2009.05.03. @ 11:40 :: dr Bige Szabolcs-
Szerző dr Bige Szabolcs- 647 Írás
Teljes nevem Bige Szabolcs Csaba. Orvos vagyok, nyugdíjas, Marosvásárhelyen végeztem 1960-ban. Most Olaszországban élek.