Boér Péter Pál : A mérleg nyelve

 

A zebrán, a zöld jelzést kihasználva, mind a két oldalról elindulnak az emberek. Váratlanul, épp a középvonalon összetalálkozik két ismerősnek vélt szempár.

— Te vagy a Karcos Gyuszi?

— Én lennék. Ugye Fehér Szilárd vagy, a tizenhatodik padból?

— Hatodik, mert tizenhat nem is volt az osztályban…

— Aha… És hova-hova, cimbora? Hány éve is találkoztunk utoljára?

— Szerintem huszonnyolc.

— Szerintem is nagyjából annyi.

— Egy barátom szomorkodik, mert a dédszüleit kicsinálták Auswitzban. Megyek, megpróbálom felvidítani.

— Mi az, hogy kicsinálták? És hol is?

— Már mondtam hol… Talán hallottál a második világháborúról, a krematóriumokról és gázkamrákról. Ott haltak meg a srác dédszülei. Végül a szövetségesek szabadították fel a lágert. Sanyi, mert úgy hívják a barátomat, azt mondta, boldog lenne, ha két-három börtönbüntetéssel kiválthatták volna azt az egyszeri alkalmat, de nem sikerült.

— Te, izé, ha normális volnál, tudhatnád, hogy ez az egész nem létezett!

— Már micsoda, Auswitz?

— Az természetesen megvolt. Az emberek ettek, ittak, rendszeres mozgás és pihenés után szépen hazajöttek. Ma is vannak edzőtáborok!

— Ezt honnan tudod, Gyuszi? Nekem valahogy egészen más dolgokat meséltek!

— Tudod, ismerek tíz-tizenöt olyan személyt, akiknek nagyszüleik, nénikéik, bácsikáik, sőt unokatestvéreik sincsenek, csak a szülők.

— Na, ezt már végképp nem értem.

— Egyszerű. Ők túlélték, a többiek nem.

— Mit!?

— Hát a gázkamrát.

— Szilárd, jegyezd már meg, hogy olyanok nem voltak! Ez a tipikus hamukamu! Itt az utca közepén büdösebb van, mint ott volt. Már ne mozogj, mert elindult a forgalom, aztán a végén még minket vihetnek.

— Ezt honnan tudod? Mert képek, riportok, tehát vallomások vannak. Nem egy közülük, az ott szolgálatot teljesítő — vagy mit csináló — tisztektől.

— Én kérlek szépen, a Krumpli Edömértől informálódtam, de be kell vallanom, az életemben sohasem voltam vaskalapos, betokozódott, megvezethető. Tehát tudtam, hogy ez egy nagy átverés!

— Krumpli Edömér? Az ki?

— Eldobom magam! Nem ismered a Kemény utcai fogvájóárust?

— Most hogy mondod, megismertettél vele… Akkor mit csinálok? Mert ugye összeomlasztottál bennem valamit, amiről meg voltam győződve. Szólnom kell Sanyinak, hogy az ő dédszülei legfeljebb sportbalesetet szenvedhettek. Aztán Pistának, Ferkónak, Jutkának és még hánynak el kell mondanom, hogy az egész rokonságuk kiábrándult! Hogyan oldom én ezt meg egyedül?

— Te keverted össze magadban a téves információkat. Én krumplis zsákokkal tudlak segíteni, és Edömértől mindig kapok annyi fogvájót, amennyire ilyenkor szükség van. Mondanom sem kell, ez természetesen a fedőszakmája. Indulj már és huszonnyolc év múlva, mikor ismét találkozunk itt, az elválasztóvonalon, meséld majd el, hogy tisztáztad a tisztázást. A félremagyarázás nem kívánatos köreinkben, gyógyíthatatlan betegség is lehet! Megértettél!? Viszlát, jó munkát!

Szilárd még álldogált egy darabig, aztán megnézte magában a mérlegét, nem billent ki!

Legutóbbi módosítás: 2015.05.31. @ 11:45 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/