Tálos Csegő : Amíg reggelizik a légkalapácsos

 

 

 

 

Amíg reggelizik a légkalapácsos

 

 

 

 

Amíg reggelizik a légkalapácsos,

égre tekintek, lemásolom e verset,

nem múlik el idő, kenyér, víz,

anélkül, hogy bűnöktől lucskosan,

búsan, elhagyottan, sokszor fel ne adjam. – Nem múlik el idő… hogy sokszor??? – Ebbe belebonyolódták kissé, nem lett belőle értelmezhető mondat.

Itt nagyobb erő munkál nálam,

mint a vasat kovácsoló 

hatalmas gép a gyárban.

Két erő közt formálódom, 

Isten, sátán, de Isten a dolgom,

Ő kiment újra,

míg a sátán oldalam fúrja.

Mennyi csel, mennyi ármány,

ez elromlott égi gyártmány,

s én csak figyelem becsapva,

míg szavaimat elsikkasztja. – Nyilván a sátánra gondolsz, a mondatból azonban nem következik, mert vonatkozhat ugyanúgy az „Ő”-re, mint úgy nagy általánosságban bárki másra. Kiegészíteném a végét valami jelzős szerkezettel. Szándékosan írok közhelyeset példának: „míg szavaim az álnok bú elsikkasztja.

Egyebekben nagy kár volt a végére átállni a páros rímekre, a páros rímek játékosak. Ahhoz nem elég virtuóz, hogy értékelhető ellentétet feszítsen a mondandó és a hangzás közé, így inkább csak lerontottad, elgyengítetted a versed a páros rímeléssel. Itt kell megjegyezni azt is, hogy ha már rímelünk, a zárásnak ennél sokkal, de sokkal tisztábbnak kell lenni.

 

Legutóbbi módosítás: 2014.03.17. @ 20:54 :: Tálos Csegő
Szerző Tálos Csegő 27 Írás
37 éves vagyok. 17 éves korom óta írok verseket kihagyásokkal. Katolikussá történő megtérésem után született verseimet szeretném megosztani, hivő és nem hívő barátaimmal. Köszönöm szépen a meghívást!