Boér Péter Pál : Szülői alapkötelesség

 

A gyermeki vágyat be nem teljesítő szülőhöz hasonlóan aljas lényt nem hord a hátán a föld, azért látunk olyan keveset belőlük, mert súlyuk alatt általában beszakad és elnyeli őket. Roppant veszély fenyegeti minden – kettő és öt év közötti – polgártársunkat, akikben csírájában fojtják el törekvő jövőképüket.

A mai ötvenesek szülei, ha annak idején engednek és nem terrorizálják el gyerekeik önrendelkező alapvágyódását, ma nyugodtabban élhetne mindenki. Sosem kellene vasutassztrájktól rettegni. A töménytelen mozdonyvezető közül, az összes elégedetlent azonnal ki lehetne rúgni, másikkal helyettesítve, – nagyjából – tízszer kevesebb fizetésért és a rengeteg kizsarolt privilégiumot is el lehetne törölni. A helyzet ugyanez a pilóták és buszsofőrök esetében is.

Felelőtlen az a szülő, aki nem veszi komolyan, hogy gyermeke mozdonyvezető, vagy pilóta akar lenni mindenáron, hiszen saját akaratát nem erőltetheti rá! Ugyanakkor a következetesség erényével és a kötelességtudatot keményen számon kérve, a hat-nyolc, máskor tíz-tizenöt éves korban visszakozni próbáló renitenseket szembesíteni kell gyermeki vágyaikkal, hiszen azok elsőbbséget élveznek, a kamaszkor kilengéseivel szemben. Ahogyan látjuk, napjaink a kopaszon bolyhos, rémbuszokkal teli sofőrök, vasutasok és pilóták szeszélyétől veszélyeztetett, halvány mustárszagú, biztonságos jelenünk megbomlott miattuk.

Mai fiatal szülőjelöltek is jobban tennék, ha a naplemente bámulása után, előbb a padlócsempét karmolásznák egyenetlenre és csak aztán esnének neki egy új generáció – nem feltétlen tudatos – létrehozásának. Majd ha szembenéz velük az a kis kerek fejű, pufók, pisze és a „mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre azt válaszolja huszonéves szüleinek.

– Nemtom öregek, de az biztos, hogy nem ilyen lúzer mint ti. A Minimum, hogy az időpocsékoló tanulást és a nagyon fárasztó, kimondottan strapás fizikai munkát lemasszírozva – arcotokról pedig ezt a bambán gügyögő mosolyt kiradírozva -, két lábbal a földön, piros fák alatt másokat cseszegető, közismert sztár leszek. Rosszabb esetben, vastag pénztárcájú, világosbarna hegyeket mászó – olyan kerek orrú -, szúrós tekintetű, mások életét behatároló valaki szeretnék lenni.

A mai műszaki feltételek, a lepukkant helyzetű földlakóknak is lehetővé teszik a tisztességes óhaj rögzítést, audiovizuálisan és csemetéjüket szembesíthetik, adott életkorban gyermeki vágyukkal, amit – a lemenő nap utolsó sugaraitól tükröződő, távoli pocsolyából sem visszaverődő derengés felfodrozása után -, felelősségtudatra nevelve, kötelezően ráerőszakolhatnának.

Most, mikor a réteken virág helyett bankok nyílnak a rügyekből és várhatóan 18-20 év múlva legnagyobb kereslet, a minden szakosítást nélkülöző, mindenre kötelezhető segédmunkásokra lesz, ismét bebizonyosodik mindenkinek, hogy a gyermeki vágyak teljesítése szülői alapkötelesség.

 

Legutóbbi módosítás: 2011.09.15. @ 10:18 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/