Boér Péter Pál : Gyökértől csúcsig

 

Rózsa gyökerek ölelő oltalmában, piciny hajszálkinövések közé bújik meg az alsó rózsalét, ahol fény nem jár, s kegyelmi tétlenség oktalan vádja illetheti a tartományt. Pedig nem is lusta, semmittevő, értelmetlen életű közeg az, hol bimbók nem teremnek, virágok nem nyílnak, szirmok nem fakadnak.

Vétlen szorgalommal, vakon derengő, fényt nem látó, mindig éji világban, megállás nélküli a munka, hogy a felszínen csodásan nyújtózkodó, pompázatos virág bármikor, bármely szépségversenyen a legelsők közt végezhessen.

Gondok kiszűrte, színes, nem szürke és főként nem fekete gyönyörben, a napfürdőzés kéjét pazarlón élvező, gondtalan felszíni csoda jól tudja a földalatti mélysegítők önzetlenül ölelő munkáját. Mégis népszerűségben lubickolva hanyagolja félszeg, önzetlen segítőit, kik nélkül sosem virulna minden szem gyönyörködtetőjévé. Lenne csak egyszerű gyomjelleggel bíró bogáncs, vagy bürökféle,talán krumpli, hiszen annak a lényege van föld alatt, ám övé a szabadban. Megadatott neki, hogy megmutassa magát, tetszetős-e, a neki tetszőknek és nem tetszőknek. S míg az örök sötét nyúlványok, csakis az egészre gondolnak, abból is a legszebb föld felettire, addig a röpke éltű, pompás szirmoknak derengőn, csak néha jut a gyökér eszükbe.

Bár gyönyörük mulandó, a gyökér él tovább, következő

virágok bimbóinak segít a pattanáshoz. “Ne tárgyaljunk mi mocskos gyökereinkről” susogják egymásnak bájos színesen, de isszák a nedűt, mit szorgosan nyom fel edényeikben az alsó munkások lenézett serege.

Mikor majd döngicsélő méhek sem lesznek fagyos égbolt alatt, a megfonnyadt szirmok aláhullanak és hajdani szépségük emléke semmivé lesz, amint komposztként ivódnak a földbe, a gyökérbe és táplálják az egységes egészet, jövendő dölyfös, villogó, mulandó szépek, kik szintén egy öröknek vélt nyáron át büszkítik gyökértől csúcsig a növényt.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.11.14. @ 09:37 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/