Barok László : Honvédelmi hozzájárulás

A száraz jogszabály és a józan meggondolás – egy kis szívvel.*

 

 

 

Nevezték ezt katona-adónak is. Azoknak kellett fizetni régen, akik nem vonultak be katonának. Az összeíráskor mondják meg ki alkalmas, ki alkalmatlan bevonulásra. Nekem rögtön megmondták, nem lehetek katona a béna balkarom miatt. És mivel mindenki kötelessége a honvédelem, én azzal válthatom meg, ha tizenkét hónapig honvédelmi hozzájárulást fizetek a keresetemből.

Megkaptam katonakönyvemet, munkaadómat pedig értesítették, vonják le fizetésemből a katona-adót. Így ment ez mindaddig, míg új helyre nem kerültem dolgozni. A MIL-lapomon (a munkakönyv mellett volt ilyen is) rajta volt, hogy levonás terheli a fizetésemet. Új munkahelyemen a munkaügyisekhez kellett először mennem. Éva néni — nála kellett jelentkeznem fölvételkor — rögtön elolvasta, mi van a MIL-lapomon. Elgondolkodva nézett rám.

— Ez nem igazságos! Maga szerintem inkább öt évig is katona lenne, csak ne lenne ez a fogyatéka. Fellebbezett? Nem tehet róla, mint az, aki csak kibújik a katonaság alól, s azért nem vonul be!

— Nem fellebbeztem, de már úgyis eltelt egy év. Meg hát kötelessége mindenkinek a haza védelme. Úgy emlékszem, nem is lehetett fellebbezni.

Éva néni nem oktatott ki, de azt mondta, majd ő ír egy panaszlevelet a miniszternek — hát milyen dolog ez?

Ráhagytam. Ő pedig tényleg írt egy levelet. Mint munkaügyis ismertette, milyen dolgozó került hozzájuk. A száraz jogszabályt állította szembe az emberség törvényével. Nem részletezem, szívhez szólóan megfogalmazta, mert megmutatta nekem is.

Föladta, s vártuk a hatást. Ami két hét múlva meg is érkezett. Udvarias hangvételű levélben hivatalosan közölték, a továbbiakban nem kell levonni fizetésemből a 12% honvédelmi hozzájárulást.

Éva néni is érezte, az örömömhöz egy kis értetlenség kapcsolódik: eddig miért kellett levonni? Egyébként is már kilenc hónapot levontak, már csak három maradt volna.

— Éva néni, most én írok egy levelet, s megkérdem ezt! — támadt az ötletem.

Meg is írtam levelemet, hivatkoztam erre-arra, de inkább csak tényeket közöltem. Három hét múlva újra jött egy levél a minisztériumból. Hogy írjam össze, eddig mennyi honvédelmi hozzájárulást fizettem be, s azt ők egy összegben visszafizetik.

Egy hónap múlva ezen a pénzen szekrénysort vásároltam, s még mindig maradt annyi, hogy ajándékot vegyek Éva néninek.

 

Legutóbbi módosítás: 2010.10.06. @ 13:47 :: Barok László
Szerző Barok László 25 Írás
Időmúlatás nálam az írogatás. Nem hinném, hogy irodalmár vagyok.