Torjay Attila : Csadorbéli kihágások

*

 

Óriási felháborodást váltott ki fundamentalista iráni vallásos emberek között az, amire nemrég derült fény. Ugyanis kiderült, hogy az iráni nők többsége — bár előírás szerint hordják a testüket elfedő csadort — ám alatta semmit sem viselnek. A vezető ayatollahok külön bizottságot neveztek ki hittudósokból, hogy ennek az Iszlám szellemétől teljesen idegen, a Nyugatra hajazó buja, dekadens viselkedésnek gátat szabjanak.

A bizottság több hónapos Korán tanulmányozás után sem talált egyértelmű utalást a szent könyvben az említett eset kezelésére, ezért bevonva a vezet? főpapokat megalkotta az efféle ledérséget megszüntető jogszabályt.

Ezek szerint a flaszterba 200 méterenként tükörsávokat építenének, és a mellé telepített széken ülne a „burundik” /Bugyi, Ruha Nélkül Divatozók Kiszűrője/, aki — ha ilyen elítélendő esettel találkozik — megállítja a helytelenül öltözött nőt, és eközben a tükör mellé épített automata kamera több felvételt készít, egyúttal riasztó jelzést ad, bizonyítandó a kihágást. A bizonyított esetek elkövetője pedig vagy 5000 riált fizet, vagy 10 nyilvános botütést kell elszenvednie.

Előzetes tesztelésképen Teherán egy forgalmas pontján telepítettek is tükröt, ám az eredmény meglehetősen kétes volt, és újabb vitákra adott alkalmat. A próbaüzem alatt találtak ugyanis a csador alatt alsóruhát nem viselő nőket, de eközben arra haladt el az Arabközi Gazdasági Csúcs résztvevőinek nagyszámú csoportja is, a miniszterek többnyire tradicionális vászonlepelben. A tükör fölött való áthaladásuk közben a kamera egyfolytában exponált és riasztott, a burundik pedig aléltan fordult le a székről. Kisebb nemzetközi botrány is lett az esetből, ugyanis több arab ország képviselője kémkedésként jelentette az esetet a Külügyminisztériumuk felé. Ezután országos vita keletkezett abból, hogy a férfiaknak is kötelező-e a lepel alá teljesen felöltözni, vagy csak a nőknek.

A vita eldöntetlen maradt, így kénytelen-kelletlen vissza lett vonva a jogszabály, ám hogy a terjedő nem kívánatos bujaságnak mégis valamiképpen gátat szabjanak, a Hittudósok Vezetősége új szabályt készül bevezetni.

Ezek szerint páros napokon a férfiak, a páratlanon pedig a nők élhetnének szexuális életet.

 

Legutóbbi módosítás: 2010.04.15. @ 14:17 :: Torjay Attila