Boér Péter Pál : A kramelácsok

 

A Kramelács birodalomba, akár a világ más országába, begyűrűzött a gazdasági világválság. Kis nép a kramelács, de nyakasabb, csökönyösebb, gőgösebb az átlagnál. Ha a világban baj van, szorgos egymástorkát harapó torzsalkodással, ilyen-olyan kupaktanácsokban, rövid úton megtalálják a baj okát, ami soha nem lehet Kramelács, csak valamely külső, vagy belső fantom ellenség alantas műve a kramelács nemzet ellen.

Bargan, kramelács lévén ezt jól ismerte. Kora gyerekkora óta barátokként, hosszasan szüneteltetett valódi kapcsolattartás után találkozott egy Kramelács-kramelács barátjával Jargeccel.

– Üdvözöllek Jargec – köszöntötte.

– De hivatalos lettél… Szia. Na mit szólsz a Pampicikhez?

– Mi van velük, azt hittem már nem is léteznek.

– Te bolond vagy, kiszívják a nemzet vérét.

– Bocsánat én úgy emlékszem, hogy a nagy szervezett Pampictelenítéskor szinte írmagjuk sem maradt.

– Ne naívkodjál, ennek a kornak minden kulcspozícióját az utcaseprő főnöktől, a királyig, máig Pampicik birtokolják. Azt te is tudhatnád.

– Akkor te rengeteg Pampicit ismersz. Ennyien vannak most?

– Ne sértegess! Hogy képzeled? Nyilván én egyet sem ismerek.

– Nem személyesen gondoltam, pontosítok, nem barátilag csak úgy általában.

– Egyet sem ismerek, gondolhatod, de hogy mindenütt ott vannak, azt neked is érezned kell.

– Nem tudom, mire gondolsz? Szerintem nincsenek is. A királynak meg ezerhatszáz éve visszamenőleg ismerjük a lemenőit.

– Te vakítod magadat? Itt senki nem az, akinek látszik!

– Szerinted Kramelácsia hány százaléka Pampic?

– Kilencvenkilenc százaléka!!!

– ??? Már értem! Szóval viccelsz, mert ha kilencvenkilenc százalék Pampic lakja Kramelácsiát, az tulajdonképpen Pampicia!

– A mi hazánk?! Azt hiszem, utoljára álltam veled szóba!

Bargan rövid gondolkozás után – miután a Kramelács nép azon kisebbségéhez tartozott, akik erre hajlandóak voltak – következtetett: A történelem ismétli önmagát, nincs olyan helyzet, amikor egy Kramelács önkritikát gyakorolna, netán hibásságát beismerné. Kézenfekvőbb a vízibolhára, vagy valamely – félig, vagy egészen – fantom csoportra kenni a balhét.

– Különben szép számmal vagyunk mi, igaz Kramelácsok, kik majd megmentik e hont!

– Valamilyen szervezetről beszélsz Jargec?

– Nem valamilyen szervezetről, hanem A szervezetről beszélek Bargan!

– S hányan vagytok?

– Minden igaz Kramelács!

– De én is Kramelács vagyok, még sem tudok erről a szervezetről. Menyien lehettek?

– Sokan, a nemzet 90 százaléka!

– De hát, az elébb mondtad, hogy Kramelácsában csak 1 % Kramelács él…

– Ne forgasd ki a szavaimat! – nyomatékosította vérben forgó szemekkel, remegő orrcimpával és szó szerint fröcsögő szájjal. – Ha nem ismernélek, amióta az eszemet tudom, téged is Pampicnek gondolnálak…

Bargan megértette! Miután népe kóros, folyamatos kisebbrendűségi komplexusban szenved az őt körülvevő népekkel szemben, ezt saját magának is jól elhitetett felsőbbrendűségi érzésnek álcázva, így amíg egyértelműen nem mer tükörbe nézni, hogy lássa ráncait és szépségeit egyaránt, addig Kramelács honban mindig lesz külső, vagy belső fantom-ellenség, reménytelenek tűnő válsághelyzetekben.

A megoldást pedig – egy nem monolit – össznépi, valós összefogás hozhatná meg.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.02.27. @ 11:36 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/