Takács Dezső : Rövidhírek: Szétírták

*

 

 

Írás vétségében találta bűnösnek a Sárkeresztúti Városi Bíróság W-né M. Ibolyát, a komlósfecskési Április 1. RT könyvelőjét, aki a bíróság előtt, utolsó szó jogán, védekezésül, az alábbiakat mondta:

 

„Bizonyára a tisztelt bíróságnak is van tudomása arról, hogy részvénytársaságunk a tagok földjeinek művelése mellett jelentős bérmunkát is vállal. Régi, jól bevált gyakorlat, hogy az igazgatósági tagok földjein végzett munkálatok után keletkező költségeket, azok hatékony csökkentése érdekében, úgymond, szétírjuk a nem tag termelők között.

Több évtizedes könyvelői gyakorlatomnak köszönhetően nekem adódott a lehetőség, hogy ezt a módszert továbbfejlesszem. Az alapgondolat valójában nagyon kézenfekvő volt, mondhatni a földön hevert. Nyilvánvaló, hogy amint a költségek egésze, úgy a betakarított termés egy része is szétírható. Ugyanis, ha a gazda, aki nem tagja részvénytársaságunknak, egyedül jelenik meg betakarításkor, nem lehet egyidejűen jelen a termőföldön és a mázsaházban is.

Újításom azért zseniális, mert a költségek csökkentése mellett növeli a részvénytársaság igazgatósági tagjainak terméseredményeit. Kérem a tisztelt bíróságot, amennyiben lehetséges, szabadalmam itt is alkalmazza, s a kiszabásra kerülő büntetési tételt írja szét a részvénytársaság igazgatóságának tagjai között.”

 

*

 

Ezúton tájékoztatjuk önöket, hogy a Hegyháti Kistérségben Húsvét másnapjára tervezett nagyszabású közúti ellenőrzés, Botos Dániel rendőrkapitány hirtelen, de előre láthatóan bekövetkezett súlyos betegsége miatt elmarad. Az akció egyébként az ittas vezetések számának csökkentését célozta. A tervek szerint az a gépjárművezető, kinek esetében a szonda nem jelez alkoholfogyasztást, hímes tojást kapott volna ajándékba. Az előkészületek már februárban elindultak, a tojásokat a kapitány úr felesége, Kun Ágota, a népművészet mestere festette, úgynevezett írókás módszerrel.

Az olykor-olykor szétírt tojásokból rántotta készült. A jelentős mennyiségben, és nagy gyakoriságban bevitt fehérje jótékony hatással volt Botos úr teljesítőképességére, így Ágota asszony bájainak egy idő után nem csak esténként hódolt, hanem délután, később már éjjel, még később pedig éjjel több ízben is. Az asszony egyre fáradtabb lett, egyre görcsösebb erőlködés kíséretében írta gyönyörű tojásait, s így egyre nőtt az elfogyasztandó rántotta mennyisége is. Az ördögi kört végül a tegnap kirobbanó, akut hasnyálmirigy-gyulladás szakította meg.

A közúti ellenőrzés elmaradása miatt fellépő esetleges kellemetlenségekért szíves elnézésüket kérjük!

 

*

 

— Szétírtam magam! — nyújtózott egy nagyot íróasztala mögött Szépíró Pál publicista. Odakinn már hajnalodott, így egyik lába az erkély, másik a fürdőszoba felé tartott, miközben feje még mindig nagyívű gondolatok nyomában kóborolt. Mellkasát boltozottra dagasztotta a kert főszeres levegője, jobb keze a konyhai hűtőben matatott, baljával éteri magasságokban kószáló fejét vakarta, mert nem értette a neje hálószobájából kiszűrődő, kéjes sóhajtásokat, míg végül azután letekintett.

 

*

Legutóbbi módosítás: 2009.10.05. @ 06:19 :: Takács Dezső
Szerző Takács Dezső 190 Írás
Viharban érkeztem, vaksötét éjszaka. Hajlongó jegenyék, átázott föld szaga, s Anyám volt ott még, meg a bába, mikor belesírtam ebbe a világba, a Sztálin utca nyolcban, alig hallhatóan.