Bárányi Ferenc : Boldogság délibábja – 4.

Egy levél… *

                                

 

                                      Kedves Sándor!

 

Megkezdődött az egyetemi tanév és olyan furcsa, hogy nem vagyok köteles bemenni az előadásokra, nincs kórházi gyakorlat, és mindenki doktornőnek szólít. Hát persze, mert már nem vagyok egyetemista, hanem kész doktor, de ez nekem olyan különös. Érted te ezt? A 3-as számú Belgyógyászat laboratóriumában  dolgozom gyakornoki fizetéssel. Még azt se tudom, mit kellene csináljak, csak tengek-lengek a laboránsok között, de Vásárhelyt vagyok és végre van városi személyazonosságim is. Mit szólsz hozzá, milyen ügyes vagyok?!

   Tudod mit csináltam? Közvetlenül a kihelyezés előtt férjhez mentem egy Cojocaru Simion nevű belgyógyászhoz. Most helyezték ide, egy szót se tud magyarul, de kedves fiú. Egy házibulin úgy belém hullott, hogy azonnal elvett feleségül. Gondoltam, így legalább nem kell falura menjek, itt maradhatok, nekem csak erre kellett ez a házasság. Egyelőre.

   Te már nem voltál itt a kihelyezéskor, így nem tudhatod, hogy minden évfolyamtársunkat kihelyezték valahová, a legtöbben Moldovába jutottak, mert a kicsi rektor vállalta, hogy ellátja Szucsávát orvosokkal. Ha láttad volna mi volt itt, sírás-rívás, fogaknak vicsorgatása, mert a több mint száz magyar  frissen végzett orvos közül senki nem kapott munkahelyet Vásárhelyt (csak én), viszont legalább tízen jöttek Bukarestből és a Kárpátokon túli helyekről, nekik jutott poszt a városban és a környező falvakban. Kolozsvárról is átjött több mint egy tucat tanársegéd, ezeket szétszórták a katedrákon. Így jött a férjem is. Nagyon muris, mert ezek nem tudnak magyarul, így aztán a gárdás orvos románul kell elmondja reggel a jelentését, ő pedig a román szavakat keresi.

  Téged mindenki sajnál, József professzor azt mondta, neked itt lenne a helyed az egyetemen, de mit lehet tenni? Dolgozz becsületesen és bizonyítsd be, hogy jó fiú vagy.

 

                                                                                    Puszil Pollák Margit,

                                                                             azaz Dr. Cojocaru Margareta.

 

Ui. Akkor hajnalban otthagytalak, de most is emlékszem az ölelésedre. Kár, hogy nem vagy itt. Mit tudsz Kozma Árpiról? Hová került?/

 

Legutóbbi módosítás: 2019.06.25. @ 11:01 :: Bárányi Ferenc
Szerző Bárányi Ferenc 28 Írás
Nyugdíjas reanimátor főorvos vagyok. Temesváron élek. Tagja vagyok a Román Irószövetségnek és a Magyar Orvosírók Társaságának. Most megjelent regényemet szeretném elhozni a Toronyba.