Boér Péter Pál : Vízia

 

Törpeharcsák csevegnek, lent a mélyben, az árral szemben, kávébarna, rút Duna vízében. Törpeharcsa Zsuzsi néni Törpeharcsa Rózsikának éppen kulináris recepteket ajánl.

    Bánja is Rózsika, hogy nincs nála a receptes füzete.

    Ahogy Zsuzsi néni elmondta ezt a kis hal, ebihal-csemegét, kukac-desszerttel, a harcsanyál összefut a számban. Főleg a barnavíz-mártásban hentergetett kukac-desszert csiklandozta az ínyemet.

    Kicsit feljebb egy csapat életvidám ifjú kukac épp a nagybetűs életre készülődött, barna Dunavízbe henteregve.

    – Nézzed csak, Rózsika, éppen ott jön az általam előbb említett desszert. Kóstold meg! Ízlik?

    A nagybetűs élet értelmét ezzel el is érték a kukacok.

    Harcsa Marcsa kérdezi harcsa Csabit.

    – Mondd, te hiszel a vízen kívüli életben?

    – Ó, te hízott pondróevő, ne nézz már lükének, ott nincs is víz! Akkor hogy jussunk rendesen oxigénhez?   

    Eközben rönkök sodródtak el mellettük. Laci bá’ bölcs öreg harcsaként megjegyezte.

    – Az nem olyan egyszerű, gyerkőcök. Ezek a nagy korhadó izék, a nevüket nem tudom, valahonnan az „űrből”, a vízen kívüről csapódtak valahogy be. Még a nagyapám mesélte, hogy látott igen furcsa élőlényeket, akik azzal foglalatoskodtak, hogy fondorlatos módon, harcsákat etetve azokat kirángatták a „világűrbe”. Gyula bának sikerült visszavergődnie, de semmi érdemlegeset nem tudott mondani, mert olyan kábult volt az oxigéntöbblettől. Egy biztos, kopoltyúzni ott nem lehetett.

    Ekkor irdatlan csobbanással egy szörny kinézetű élőlény – négy kiálló, nagy csáppal – zuttyant be a vízbe. Visszatetszést keltett bennük iszonyatos külseje.

    Itt Víziában – harcsául ez egészen másképp van, de nem lehet leírni – sosem láttak még ilyent.

    Csak süllyedt, és mielőtt elérte volna a biztonságot nyújtó Duna fenekét – Víziában -, elkezdett kalimpálni, hogy rossz és undorító volt nézni. Ami még nagyon furcsa volt, nem volt kopoltyúja és gúvadt a szeme, már amennyire meg tudták ítélni, hogy mi micsodája. Mintha pánikba esett volna, pedig a víz biztonságában volt. Mintha menekült volna belőle. Mikor elérte a víz felső határát, egy ugyanolyan csáp, mint az övé, utánanyúlt és kirántotta a „világűrbe”. A borzalomtól megmelegedett a vérük. Még az ük-ükunokáknak is el kell majd mesélniük.

    – Na, Gazsi, jó hogy itt voltam, majd’ belefulladtál. Te vakmerő, ne szédelegjél már, túlélted!

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.01.20. @ 08:00 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/