Zalán György : Dohányzom

Tizenkét évesen – negyvenhárom éve – kezdtem dohányozni. 

Akkor még nem gusztustalan, ízléstelen, goromba, visszataszító képekkel próbáltak hatni ránk, hanem olyan eszközökkel, amikre manapság a törvény teljes szigorával sújt le. Magyarul ha lebuktam, szüleim úgy elvertek, hogy a fal adta a másikat. Anyám csak fakanállal, de a Fater derékszíjjal, puskavesszővel, vagy ami a keze ügyébe került. 

Ha barátaim meglátták, hogy csíkos a combom, már tudták, hogy az öregemék dohányzáson kaptak. 

Kossuthot szívtam, mert anyámtól azt tudtam lopni. Aztán középiskolásként áttértem a Symphoniára, mert a többiek azt szívták, így könnyen ment egymás megkínálása – azt mondták, hogy a Kossuth büdös -, de amikor felemelték az árát 4,50-re, áttértem a Munkásra, az csak 3 forint volt. 

18 évesen mentem tengerésznek. Nagyon idegesítettek az illatos, szép dobozú amerikai cigik, még letört filterrel is, a fejem is megfájdult tőlük, de aztán rátaláltam Hollandiában a cigarettadohányra, attól kezdve sodortam a cigit. Voltak jó erős, alig illatosított dohányok, megtaláltam a legkedvemrevalóbb megoldást. Néha egy-egy doboz Gitanne, Caporal, Gauloises azért belefért – persze, csakis a filter nélküli változatok. 

Mostanában viszont újra idegesít valami. A dohányon a képek. 

Levágott lábak, halott csecsemők és felnőttek, ronda fekélyek, felvágott tüdőrák, stb. 

Még szerencse, hogy van néhány olyan dohánytasakom, melyeken a képek nem borzasztanak el annyira, ezekbe szoktam áttölteni a dohányt. 

Az egyiken az van, hogy a dohányzás növeli az impotencia kockázatát. A másikon meg az, hogy roncsolja a fogakat. 

 

Vigyorogva veszem elő, ha rá akarok gyújtani. Nem vagyok érintett…

Legutóbbi módosítás: 2019.08.15. @ 11:22 :: Zalán György
Szerző Zalán György 182 Írás
1952-ben születtem. Voltam tengerész és nyomozó, mérnök és lakatos, divatárukészítő és "telefonoskisasszony", rakodómunkás és ügynök... Most nyugdíjas vagyok, sőt, ingyen utashatnék, de mivel gyárilag ott lakom, ahova más drága pénzen nyaralni jár, így nem megyek sehova... A család: 72 óta vagyunk együtt nejemmel, fiam 75-ös, lányom 80-as. Itt is, ott is lányunokám született. Nagyon szeretjük egymást, de ritkán találkozunk, gyerekeim külföldön élnek. Örülök, hogy Válóczy Szilvi felhívta a figyelmemet a Héttoronyra! Remélem, nem bánja meg, és méltó leszek a társasághoz... :) Honlapjaim: http://zalangyorgy.hu és http://kertigrillem.hu