Pogány Gábor : A mi kis falunk

Jött Jézus az úton

 

Jézus és Kasztro biliárdoztak a Mami kocsmájában. Kasztro vitt zenét is, egy sanyó magnóból a Neoton família Szándokánja zajongott elő, inkább nyivákolva, mint zenélve. Mami bóbiskolt a pult mögött, a hűvös áprilisi estén nagyokat pattant a gáz parapet az ablak alatt. A két szakállas alak hümmögött néha, egymás lökéseit a dákóra támaszkodva figyelték. Kasztro kiitta a korsóból a maradék bort, majd újabb adag vizet engedett a fali csapból, s egy kétszázast tett a pultra. Mire visszafordult, a korsóban lévő víz kékfrankossá változott. „Köszi Tesó”, mondta Jézusnak, „neked engedjek?” Jézus megrázta a fejét, fürtjei röpködtek, s halkan csuklott egyet. Kasztro nyert, mint mindig, ő még maradt, hogy megigya a bort. Jézus halkan elköszönt, Mami nem ébredt fel erre sem. Azután Jézus csendben kiment, átlebegett az árok felett, a kilencvennel rohanó spáros kamion már nem tudott megállni.

Teljesen épen maradt a test, csak a kezein és a lábain látszódtak szúrt sérülések. Felvitték a ravatalozóba, mert péntek este volt, hosszú a húsvét, majd kivizsgálják a jövő héten a balesetet, mert egyértelmű volt, hogy itt nem történhetett más. Bekapcsolták rá a hűtést, behajtották a feketére festett vasajtót. A kamionon semmi nem látszott, a helyszínelés után mehetett tovább.

A légi, avagy a meghosszabbított dunai kikötőt kezdték építeni a közeli Felcsúton, lényegtelen is már, mert mint kiderült, a legegyes narancsszín Metro is épülhetett volna, de a mészáros építési vállalat munkásai rejtélyes sírkamrára bukkantak. Különleges, tekes eszközökkel vizsgálták meg az építményt, majd miután a vizsgálatok semminemű mérgező anyagra utaló mérési eredményt nem mutattak, óvatosan egy távirányítású szondát engedtek a kamrába. A több hónapig tartó vizsgálatok kiderítették, hogy a kamrát valamikor Krisztus születése után a második és negyedik évtized között építették. A kőépítmény egy római kőszarkofágját rejtette, egy rómaiét, aki valószínűleg nagyon fontos ember lehetett a maga idejében, hogy ilyes nyughelyet rittyentettek neki. Amikor a régészek és antropológusok személyesen is kezelésbe vették a felcsúti szenzációt, akkor derült ki, hogy egy mellékkamrát is rejt a titokzatos lelet. A mellékkamra mélyén pedig, egy kődobozban, egy fa ládikában, s azon belül is egy ezüst dobozban, s még azon bévül is egy arany szelencében egy különös, valamiféle hámsejt-szerű anyagra bukkantak a tudósok. Hónapok kutatása során fény derült arra, hogy e lelet nem más, mint Jézus előbőre! Ettől kezdve a magukat kereszténynek és nemzetinek valló politikai csoportosulások nem győzték hangoztatni, miszerint ím, valóban Mária, de legalábbis a megváltó fitymájának szentelt ország valánk. S lépten-nyomon fölhangzott a székely himnusz…

Zarándokok százezrei indultak Magyarországra. A Pancso arénában nem lehetett attól kezdve meccseket rendezni, mert a zarándokokat másutt nem tudták elhelyezni, s a hálaadó miséket is ott tartották. A nagyobb, államilag és kisebbik pártilag engedélyezett egyházak a kapun belül, míg a semjénileg el nem ismertek a környező utcákban, magántelkeken háladoltak. Közben kitalálta a vezető politikai nemzeti együttműködés rendszere a zarándok-, és a zarándokot figyelőadót, s így mind a vallásilag érkezőknek, mind az őket tudomásul vevőknek a kihelyezett perselyekbe legalább papírpénzeket kellett dobniuk. Jól szervezett ellenőrhálózat pecsételt a perselyeknél, minden fizetett adó után homlokra elhelyezve. Amennyiben valaki mosakodott volna és emiatt eltűnt az adót igazoló kék törpe homlokáról, annak további fizetési kötelezettsége támadt. Az adó alól természetesen felmentést kaptak nyuszi barátai és üzletfelei… Idő közbe, szerzési eljárást írt ki a miniszterelnöki hivatal arra nézvést, hogy miképpen lehet nemzetileg leginkább kiaknázni a szenzációs leletet. Az eljárás eredményeképpen állami jutalmat kapott a felcsúti kiaknázási lehetőségek egyedüli birtokosa. Meg a fia, meg a lánya. Tiborc bevilágította a Váli-völgyet, s bár teljes hosszára kapott pénzt, paripát, fegyvert; a technikai nehézségek pusztán nehányszáz méter megvilágosítását tették lehetővé. Működött tehát a keresztyényi — ez olyan fogatlan kiejtés kissé, hát nem? — hát de! — és nemzeti fitymabiznisz. Műanyag előbőr másolatokat árusíthattak az arra érdemesek, porcelán tégelykékben, trikolór szalaggal átkötve. Megjelent rogántóni könyve, a Miként láttam az előbőrt közvetlen közelről, címmel, majd a század(fütykös)vég intézet kiadta a Különbségek és hasonlóságok Putyin és Jézus fitymáján, avagy korszakos faszok a történelemben címmel. Lázár János megint odaszúrt egyet aktuális félnapos sajtótáján, miszerint a szopás az ő dolga, miniszterelnö kúr.

Közben szépen csendben, egy vasárnapi hálaadást követően, miközben Harrach Péter vízért könyörgött egy felcsúti bezárt bolt mellett egy helyi alkesznek, ki még a szombati eldugott feles üvegek és doboz sörök fölött hálálkodott; szóval aznap rejtetten, szemek, tekek, kémek elől elcsenten, a felcsúti kegyhelyről kilopták az előbőrt s fekete lefüggönyzött kubatov-aktivisták zsebében az ország fővárosába szállították azt, mondhatni elővárosokon keresztül, előjátékokon át, először — és utoljára.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2015.06.06. @ 18:34 :: Pogány Gábor
Szerző Pogány Gábor 79 Írás
Üdvözlöm a Héttorony közösségét, és köszönetem a meghívásért! Magam firkász volnék eredetileg, de miután korábban írtam egyebet, mint újságot, így laptól távoztom után is folytatom a billentyűzet püfölését. Kérem, fogadjátok kritikával szösszeneteimet, bár megjegyzem: a bírálatokat kritikával tűröm.