Boér Péter Pál : Reménysugár

 

 

Rácsos itt az ég is, pedig egy gyönyörű, tulipán virág színében hullámzó, naplementés egzotikumban, valahány gondtól kihullt hajszál visszanőtt korábban.

Megnyugtató és kellemes hely volt az, de ma már igazi börtön. Hiába csobogja fülét, zenei zöngéssel, három hegyről lezúduló vízesés, a kastélyegyüttes sem ad megnyugvást.

A tengeren és a fennsíkon elterülő, babafej formájú tavon sincs kedve motorcsónakozni, az úszást is megunta. Valamikor, kamaszkorában azt gondolta, egyetlen dolog van, amire soha nem lehet ráunni, a női idomok hangszerén játszás. Ma már, egyszerű unaloműző beszélgető társsá satnyult, mind a negyvenhárom

– húsz évre szerződtetett -, tulajdonában álló kéjleány. Reggelente, a nagy üres óceán, kétszáztizenhat hektárnyi foltocskájának tetejéről, mérgében elsüt minden irányba egy-egy tizennyolcadik századbeli mozsárágyút. Telefonálgat, rágja a körmeit, internetezik és a leszállópályán, minden nap érkező sajtót olvassa. Még jó, hogy kedvenc étterméből tudja beszerezni, egész személyzetének, a több mázsányi, napi friss étket. Különben úgy járna, mint az elszakállasodott, mocskos tizenkettő, abban a bizonyos – nyakat hurokból kihúzó – alkotásban.

Néha olvas, sosem tette korábban, és szenved kínkeservvel, mert ugyan bánatát a leges-legdrágább, dél franciaországi kedvenc borával kábítja, de rab lett. Egy piszkos, alávaló, fonnyadt sárga virágra emlékeztető  kopott miatt.

Amikor ezer, meg ezer dinamit tortát falazott fel, micisapkás betonerősítőknek, soha nem lett belőle baja, hiszen a körtefája is naponta többször teremte agyon magát pénzzel. Egy ilyen lesatnyult – csak azért, mert a kamerák rögzítették és pár ezer megvásárolhatatlan személy is jelen volt – elgáncsoskodta az életét! Érthetetlen, hogy egy sima mesterlövést, az ő pozíciójában, hogy lehet tényleges életfogytig tartó szabadságvesztéssel jutalmazni…

Sok felfújt jelentkező közül – azért, mert másra alkalmatlanok voltak -, megvásárolta a leggördülékenyebbet, a többit ad acta tette, további gáncsoskodást kerülendő. De így is, csak néha-néha tudja elhagyni ezt a morzsányi területet.

Bár mindenkit jól megfizetett, mégis azt ajánlották, ha  nem akar bevonulni egy, még ennél a szörnyű, fél országnyi szigetecskénél is kisebb, elképzelni is lehetetlen helyre, jobb, ha felhagy a vándorlással.

Rendesen megfizeti a helyettest, dupla porciót kap mindenből és népes családjának is vett egy két szobás panellakást. Kis trükkel – húsz év után úgyis automatikusan kiengedik -, már otthonának is érezheti. Ezt persze igyekszik majd meggátolni, nehogy véletlenül beszélőkéje támadjon.

– Hagyjuk a játékokat másra, döngicséljünk saját bajainkról – gondolta és kínlódta tovább, láncra fogott életét. Tizenkét telefonja közül, éppen a börtönigazgatós forró drót csörrent, fel is emelte.

– Mondja rácskirály, miért zavar?

– Alázattal jelentem, méltóságos Eredeti, kisebb gondok akadtak a dublőrrel. Kevesli a ráfordítottakat és sokallja a húsz esztendőt.

– Figyelj ide rácslakó, láttál már menekülő egeret? Olyan sebességgel oldd meg, különben a havi tízszeres fizetésed, itt örökre megszűnik. Mit tudom én jól büntesd meg, ha ez nem vezet célra, jutalmazd meg egy vadiúj egyenruhával. De mi a hőzöngésének az oka?

– Alázatosan jelentem, a fizetést megjegyeztem, a megoldás folyamatban. A feleségét hiányolja és a gyerekeit.

– Tessék? Micsodákat? Vettem nekik egy hatalmas harmincnyolc négyzetméteres nagyonlakást!

– Alázatosan jelentem, sokallják a rezsiköltséget, nem tudják fizetni. Azt mondják nincs elég kereső…

– Ide figyelj, azt hiszem meg van a megoldás. Fizesd ki a rezsiköltséget és tegyetek mindent átalány díjra, költöztesd be őket egy nagyobbacska cellába. Jelezd, ha a megoldást megfelelő sugárzóan fogadja, mert van egy másik lehetőség. Kimenőzd ahányszor csak lehet, de akkor nem jár a rezsiköltség! Azért verébnek engem se nézzen! Kérd meg Nagyfejet, másfelől Füles Kisszeműt, intézzék, hogy havi negyven milliárd, fejenként legyen rendesen szépen átutalva. Majdnem arra kértelek, elég-e ez nekik, de még elpofátlanodnak az ilyen tojáshéj fejkongásúak. Inkább, előbb habzásba kezdenek, utána gondolkodnak… Most már én mondom, hogy húsz év egy ilyen hálátlannak talán kevés is! Te ugrifüles rácslakó, miért mindig nekem kell mindenki helyett gondolkodni?

– Elnézését kérem a zavarásért, nem fog előfordulni többet.  Pillanatnyilag úgy ítéltem meg, hogy napfényes pazar, országnyi szigetét veszély fenyegeti.

– Ezt hogy érted? Hiszen ez az én tulajdonom!

– Arra célzok, hogy valami nagyon buzgó, magát ránthatná ebbe a – még néha nekem is büdös -, vasrács kongású, ketrecházba, ahol nyolc percet sem kívánnék méltóságodnak.

– Nos csíkoska, íme a recept: Belövöd előbb kisebb, majd nagyobb adag heroinnal, jól rászoktatod, aztán megvonod tőle. Mikor fetreng a hiánytünetektől, rászabadítasz egy – akárhány tagú – orvoscsoportot és kijelented, hogy a szemétke, valamilyen titkos csellel, állandóan drogozza magát. Így fájdalom, de nem kerülhet sor a büntetés valamikori, feltételes módú szabadítására sem. Ha túléli az elvonókúrát, visszaviszed a hogyishívjákba, ahol rácsok vannak meg te, újra bedrogozod és soha többet nem szoktatod le!

Megértetted a tennivalókat? Ja még egy apróság, növelem a havi fizetéseid arányát!

– Alázattal jelentem, méltóságos és nagyon tisztelt Eredeti, soha többet nem lesz gondja dublőrével. Ha netán – mert az élet ugye teljes kiszámíthatatlanság

egymásra rakott építőkockáiból áll -, véletlenül az életet elhagyná, azonnal értesítem és egy nagyobb, aranyrudakkal teli szivaros dobozért, személyazonossága az lehet amit akar. Bár, hogy vagyona ne csússzon szerte szét, természetesen, bizonyos jogi lépésekkel biztosítania kell.

– Te Csüggedt Szomorú Szem, alábecsültelek! Hálásan köszönöm pozitívan kreatívan hozzáállásodat. Úgy gondolom hogy akkor, de csak akkor még beszélünk, most hagyd, hogy sínylődésemet magamba fullasztva tovább folytassam! Azért köszönöm, hogy felcsillantottuk, így közös erővel, a nekem kijáró reménysugarat!

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2012.04.15. @ 09:53 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/