Kovács Ágnes : Irónia

 

Kedves Én!

(kicsi)

 

Ne haragudj, hogy levelemmel nagyon mély önsajnálatod közben zavarlak. Tudom, milyen fontos ez neked, hisz létezni sem tudnál Sajni nélkül. Azt semmiképp le nem merem írni neked – kicsim -, hogy nem is biztos az, hogy feltétlenül létezned kell, mert még azt hihetnéd, le akarlak beszélni, meg akarlak fosztani Sajnitól. Mert a halott ember ugyebár már nem sajnálja magát.

 

Rég el akartam mondani neked, hogy mennyire boldog vagyok, milyen szép az élet, így hármasban: Én, kicsi én és Sajni. Olyanok vagyunk, mint egy szép család. Miket beszélek össze-vissza, nem boldogságot, hanem nagyszerű, harmonikus boldogtalanságot akartam volt írni. No, ez a freudi elszólás, vagymi.

Minden női magazin leírja, hogy dolgozni kell ám a boldogságért. Azért, hogy egy párkapcsolat vagy egy család működjék, a benne élők nagy-nagy megelégedésére. Hát, kicsim, én többet mondok neked ennél. A boldogtalanságért legalább ennyit kell dolgozni. Hisz néked magyarázzam…

 

Szóval, jók vagyunk mi, így együtt, hárman. Ha bármelyikünknek kicsúszna a lába alól a talaj, és netántán boldognak érezné magát, akár csak pár pillanatig, netántán önbecsülése bűnös módon a közismert bányász béka derekánál följebb emelkedne, akár csak pár milliméterrel is, netántán úgy vélné, hogy fontos a világnak, jó anya, jó feleség, jó munkaerő, hovatovább tisztességen meg tudja csinálni a frizuráját, és igenis leadott egy hónap alatt másfél kilót, nos, akkor akcióba lép a másik kettő: megmentik. Kirángatják a pillanatnyi boldogság bűnös fertőjéből, ingoványos mocsarából, vissza, az ősbiztos boldogtalanságba. Mert rögvest előkerítenek egy fényképet, amely bizonyítja, hogy semmit sem sikerült leadni, vagy ha igen, akkor sem látszik, vagy ha igen, akkor sem érdekel senkit. Mert rögvest előkerítenek egy fényképet, amely bizonyítja, hogy a frizura olyan, amilyen, még ha szakember csinálta is. Mert haladéktalanul előkerítenek egy e-mailt, ami bizonyítja, hogy nem nélkülözhetetlen a harmadik, mert haladéktalanul előidéznek egy világraszóló gyermeki dührohamot, amely bizonyítja, hogy nem jó anya… és így tovább. Minden boldogsággyanús krízishelyzet kezelésére megvan a jól bejáratott – majd’ negyven éve működő – módszer.

 

Szóval, nem megy munka nélkül, nem mondhatjuk, sosem fáradunk bele, de lám, így szeretjük mi egymást. Én. kicsi én. Sajni.

 

Ölellek, kicsim! Sajninak add át üdvözletem, hamarosan találkozunk: Én

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.11.06. @ 19:00 :: Kovács Ágnes