Boér Péter Pál : Kilépés a keringőből

 

 

 

 

– Egyszer, gyerekkoromban láttam valami idegen filmet, amiben egy két copfú, fiatal lány a vásári kintornák hangjára emlékeztető, kicsikét recsegő dallamú keringőre, hátrahajtott fejjel egy körhintán repült, a haját gondosan ügyelte a reptető szél. Most ezt a dallamot hallom.

Amikor tánciskolába jártunk, mikor a keringőre került a sor, ha nem is éppen ugyanezt, de nagyon hasonlót játszott le a tánctanár. Most zúg a fejem és karikákat látok.

– Unod ezt a körbe-körbe forgást?

– Veled, drágaságom?

– Pedig milyen jól megvagyunk és szeretjük is egymást, ugye?

– Csak ne lenne ez a monotónia, egyik fordulat a másik után körbe-körbe, már belezsongok! Kimerültem, lassan úgy érzem, ha nem alszom egyet, se keringőzés, sem egyéb nem lesz.

– Most, így az egyenes szakaszon nincsenek párok, nem ütközhetünk, de a terem végén fordulni kell.

– Nem baj, addig még elpörgünk valahogy, de ha megint az egyenesbe kerülök, muszáj lesz lecsukni szemem, hogy belülről halljam azt a régi-régi dallamot. Azt a

kétfelé repülő, később középen egybefont, derékig érő copfot is látni akarom. Nem érdekel már az egész keringő, csak utazom, mint egy utas.

– Foglak, de ne várd, hogy vezesselek!

– Be kell hunynom a szemem, hogy lássam amit érzek. Amúgy is annyira szédülök, hogy bár szép ez a körbe-körbe forgás, de ki szeretnék lépni belőle. Ha nem szorítom le a szemhéjamat, érzem hogy baj lesz.

A feszesen szűk helyen, hátradöntötte fejét, pedig a sisak nem sokat engedett, szemeit lecsukta és úgy érezte, anyja ringatja lágy altatóval. Csak suhant és egymásba kapaszkodás után, átengedte a vezetést. Felemelte két kezét, kinyújtózott, megszívta tüdejét, jobbra-balra mozdult néhányat, aztán visszanyúlt.

– Ejnye, de elővigyázatlan párok vannak! Akkorát csattantunk…

Az ütéstől elzsibbadt mindene.

– Szégyellhetnék magukat! – suttogta ablaktalan, gyűredékké gyúródott kocsijával egyesülve, miközben visítva húztak el mellette a hátrábbról indulók.

Nem szólt többet, nem is mozdult. Amint az utolsó kocsi is elszelelt – a zsibvásárnak mennie kell alapon -, egy falka technikus ugrott poroltókkal a pályára és tépték, a nonfiguratív köztéri szobor benyomását keltő roncsot, minél messzebb a többiek elől. Ki kell elégíteni a nézők igényeit, egy ilyen versenyt nem lehet csak úgy leinteni, hiába világos az első perctől, hogy az utolsó helyekről indulók lesznek a sehányadikak, a győzteseket pedig, egymást váltva, az elölről indulók között kell keresni. A karavánnak mennie kell és így akadálymentesítetten, a pálya már nem veszélyes. Nyugodtan dolgozhattak, míg talán fél órányi erőlködés után, az egymásba fonódottakat örökre külön választották, minden keringőből.

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.11.22. @ 19:43 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/