Boér Péter Pál : Szék-árnyék a falon

 

A szék mellett árnyék a falon, sajog belül, sebzi a fájdalom, hisz képe mindössze vetület. Fizika órán fénytani kisérletek sem szükségesek hozzá. Van, úgy, egyszerűen. A széken magasra törne, nem itt lent ülne, ha tőle függne, senkit nem rémisztgetne. Bántja a sikolyos, lélegzetszakadás, s a szék, az árnyék, a fal, a

fény. Bár egymástól függnek, külön is megvannak, a fal és a fény. Ügyet sem vetnek, sem árnyékra, sem székre, sem semmi vetületre, de a tűnő semmiség kettőjük nélkül nincs.

Unalmas és megvetett árnyék a székkel, hátul a falon.

Csak kicsit juthatna feljebb, nem baj ha rémüldöznének is tőle, sötéten vonuló kisértetet sejtve benne. Csak lenne már egy jó megvilágítás lentről felfelé és menne fel a falra. Nem kell fényszóró, sem vadászlámpa, egy ócska zseblámpa is megteszi, hogy elmozduljon merev magából. Szék-árnyék a falon mozdulatlanságából kússzon fel a plafonig. Lebegjen izgő-mozgón, nem baj, ha láttától lelilul fejük a rémülettől, hogy elveszejti őket. Aki nem fogja fel, hogy szék és csak mozgolódó árnyék a falon -árnyék a székkel-, sikoltson kedvére hosszas unalmából.

Merev tartású, szék mögötti falra vetült árnyék nehéz sorsát, pangó depressziójú belsejében, bosszúból vidámra csavarja, mint egykoron petróleumlámpákat, árnyékot szerető gazdáik, akiket nem markolt tarkón a rémület a lebegő fénytől, hullámzó boldog -nem passzív-, cselekvő árnyékoktól.

Ej, ha az ő sorsa nem ilyen pecsételt lenne, itt a szék árnyékságában, merev falra vetüléssel. Előtte, nyikorgó faüléssel székárnyék, árnyék és szék. Falravágyón, lebilincselve -mondom cselve, le bilin-, a kapcsolóra néz, s a kilincsre. Nem akar ismét fél napi nemlétet kesergő dühvel lebegni szét, suhogó kisértetet játszva, minden ki-bejárónak fején, aki a kapcsolóra néz.

Ha bírna ordítana egyet, semmit nem tehet. Nyikordul a zár, kattan a kapcsoló, nemlétre ítéltetett ismét. Az árnyéktalan semmiben, míg végre hektikus, előre nem láthatósággal, valaki ismét rá nem szorul, szék-fal-árnyék statikusságára. Nemlétek közti éjszakák rablánca tartja őt, nem lebegtetve, egy vágyva vágyott elemlámpával falra fel.

Mindörökre rab, szék-árnyék-fal, kiáltja magának, mint forradalmárok a harcba hívót és csendes beletörődéssel nyugtázza a megváltozhatatlant.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.11.17. @ 18:05 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/