Torjay Attila : Megfigyelési dokumentáció /részlet/

*

 

 

1974. II. 27. 22.45 – 1974. II. 28. 7.38

Figyusz ügynök jelentem, hogy a célszemély éjjel feltehetőleg aludt, ugyanis csendben hallgatóztam az ajtaja előtt, és többnyire horkolt, bár azt hiszem szellentett is párat. Ma már gyakorlatom van a család horkolásainak megkülönböztetésében, tehát biztosan állíthatom, hogy ő volt. Pontosan fél kettő után 5 perccel álmában beszélt keveset, ez nem nagyon volt érthető, amit ki tudtam venni belőle az feltehetőleg a „festett betű” volt, de egyáltalán nem zárható ki a „Brezsnyev tetű” sem. Ezek után reggelig említésre méltó esemény nem történt. Illetve 6 óra 37 perckor elment mellettem a II. emelet 7-ben lakó Kovács Lajosné /természetesen úgy tettem, mint aki a villanyórát szereli/ és kiabálni kezdett, hogy én belecsíptem volna a fenekébe, de én nem csíptem bele, hanem gyanúsnak találtam a nagy kidudorodást, és személyi motozással ellenőriztem, nincs-e fegyver nála. Nem volt. Jelentem még, hogy a lépcsőházban nagyon hideg volt, ezért a szolgálat átadása után /7 óra 38 perc Kandó Főiskola/ a Tavaszmező utcai Italboltban elfogyasztottam három fél kevertet, és 30 deka főtt kolbászt mustárral, meg két kenyérrel. Vettem még két csomag Fecskét és egy gyufát is, számlát csatoltam.

 

Tartótiszt: máskor sokkal figyelmesebben! Pontos részleteket kérünk az éjszakai alvás közbeni beszédekről, minden szó fontos lehet! Kovácsnét nem szükséges ellenőrizni, őt a Bakfitty ügynök figyeli. Számla kifizethető.

 

1974. II. 28. 7.38 – 1974. II. 28. 22.30

Jóbarát ügynök jelentem, hogy a célszeméllyel együtt vettem részt a délelőtti előadásokon, bár nem tudtam közvetlen mellé ülni, mert az Annus Olga mellé ült szorosan. Eközben semmi a szocialista rendszerre vonatkozó megdöntési szándékot illetve ellenséges érzületet nem tapasztaltam, bár megjegyezném, hogy nem jegyzetelt rendesen, mivel mással volt elfoglalva.

Kiemelt fontossággal jegyezném meg, hogy a délutáni orosz órákon sem a megfigyelt, sem Annus Olga nem vett részt, hanem egy cédulán leveleztek kooperatív szándékkal, majd felmentek a másodikra, és a hátsó lépcsőn le az alagsorba, onnét ki a tornaterembe, majd át a laborokhoz, vissza a harmadikra, át a csapóajtón és ott elvesztettem a nyomukat. Viszont sikerült megtalálni a cédulát, amire irkáltak, két mondat volt rajta.

1. Faterék nincsenek otthon. Jössz?

2. Jövök, ezt a marhát meg le kell rázni.

A cédulát mellékeltem, kérem a szöveget megküldeni a kódfejtőknek.

Mivel így már tudtam, hogy hová mentek, taxival /hogy gyorsan érjek oda, és el ne veszítsem a nyomukat/ kihajtattam a célszemély lakásához, de nem voltak ott, és akkor rájöttem, hogy az első mondatot az Olga írta, és akkor kimentem Dunakeszire az Olgáék lakásához, de mire kiértem ők már kifelé jöttek és röhögtek. Én úgy tettem, mint aki véletlenül van ott, és akkor odajöttek, és azt mondták, hogy ha már így véletlenül találkoztunk, bevihetném őket a taxival a Közgázra, bulira. A Közgázra 18.30-kor érkeztünk, és akkor azt mondták, hogy igazán befizethetném őket, és így vettem három jegyet, hogy el ne veszítsem a nyomukat. Később még vettem hat üveg sört, hogy megoldjam a nyelvüket, ami sikerült is. Amikor már jó hangulatban voltak megkérdeztem, hogy szeretik-e a Kádár elvtársat. És azt mondták, hogy legalább annyira, mint a Brezsnyevet meg a Szovjetúniót. És akkor azt is megkérdeztem, hogy Biszku elvtársról mi a véleményük, és kifejtették, hogy csakis a legjobb, semmiképp sem mernék azt mondani róla, hogy egy piszok kripli. Aztán a buli végén beszóltak az asztal alá, hogy ők már mennek, és akkor felkeltem és kikísértem őket, ott elbúcsúztak, de akkor már ott volt a Szavaló ügynök, aki átvette az akciót.

A taxiszámlákat, a sörök és a fél liter rum blokkját /azt később vettem, hogy még jobban megoldjam a nyelvüket/ csatoltam.

 

Tartótiszt: sokkal figyelmesebben, soha sem vesztheti szem elől a célszemélyt, ha így folytatja nem fogunk segíteni a villamosságtan szigorlaton! Számla fizethető.

 

1974. II. 28. 22.30 – 1974. II. 29. 7.35

Szavaló ügynök jelentem, hogy a célszemély 22.57 perckor ért haza, ahogy az ajtón keresztül meg tudtam állapítani, lecsós virslit evett nokedlival. Anyja kérdésére, hogy mi volt az iskolában azt válaszolta, hogy nagyon élvezte az előadást. Ezután lefeküdtek és kiszóltak, hogy jóéjszakát …

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.10.27. @ 10:00 :: Torjay Attila