Boér Péter Pál : Bűnügy

  

 

Napjaink közbiztonságát a legbrutálisabban a gyermekbűnözők fenyegetik talán legjobban. Az életkor egyre alacsonyabbra csúszik, a bűncselekmények brutalitása pedig halmozottan súlyosbodik. Nemrég történt egy eset, G. János és G. Júlia által elkövetett szörnyűséges, kulináris támadásával minden show fellendítetett. A sajtósok még becenevet is adtak az elkövetőknek, Jancsi és Juliska néven említve őket folyamatosan.

A bűncselekmény úgy történt, hogy a 40 évet makulátlan jellemmel végigdolgozó özv. Vasorrné, hajdani szülésznő, akit mindenki csak bábának nevezett, úgy döntött, hogy nyugdíjas éveit az általa nagyon kedvelt és jól ismert közeli erdő kies tisztásán épített házikóban, amit villának nem, de vityillónak sem nevezhetnénk, madarak, virágok, fű, fa és általában a természet közelében éli le, napjait titkos hobbyjának, a mézeskalács sütésnek szentelve, ahol kemencét is épített önkezűleg.

A házikó udvarát és az egész portát gyönyörű mézeskalács díszekkel kerítette körül.

Előbb kolbászból akart kerítést csinálni, de a füstölés ellenére sem lett volna olyan maradandó és esztétikus, mint a mézeskalácsból készült.

Arról nem is beszélve, hogy sertéstenyésztésre sem ideje, sem idege, sem kedve nem volt.

Az elvetemült elkövetők, G. Julia az idősebbik, illetve öccse János, mindössze 11 és 6 évesek voltak. Tettük brutalitására jellemző, hogy előzetes terepszemle után, gyakorlatilag értékszerzés vágya nélkül, jól felmérve a terepet, úgy döntöttek, hogy az idős bábát, özv. Vasorrnét, jó mókaként megölik.

Az erdő szélétől nem túl messze, de azért feltétlenül látótávolságon kívüli háznál orvul azt állították, hogy eltévedtek és már képtelenek hazatalálni. Esetünkben az áldozat jó szívére jellemző, hogy étellel, itallal, szállással kínálta őket és felajánlotta, hogy másnap visszasegíti őket otthonukba.

Mindeközben mézeskaláccsal, málnaszörppel és minden jóval ellátta őket.

A gyerekek körülnéztek és elhitették, hogy az eredendő gyermeki kíváncsiság dolgozik bennük, ugyanis mikor a kemencéhez értek, eljátszották, hogy nem értik annak működését, azt a tényt, hogy tűz van benne, és amit beletesznek az megsül és hogy a benyújtott, kigyúrt tészta, azért lesz kalács, mert lapáttal benyújtja, bezárja, megsüti, majd megfelelő időben kiveszi onnan azt.

Így a jóhiszemű idős hölgyet rávették, hogy üljön a lapátra illusztrációnak, majd brutálisan belökték saját kemencéjébe, s a még percekig ordító bábát meggyilkolták.

Jellemző rafináltságukra, hogy megpróbálták elhitetni, hogy épp az idős hölgy – akit mindenki ismert fellebbezhetetlen becsületességéről – akarta őket megölni, megsütni és megenni.

Ilyenkor merül fel a kérdés: nem kellene-e a bűnözés büntető-tételeit életkorfüggetlenné tenni, mint azt többé-kevésbé teljes mértékben teszi egy nagy ország néhány tartománya?

Mondjuk, ha a beszélni tudó gyermek beszámíthatóvá válna, tetteiért teljes felelősség hárulhatna rá! Azaz megfelelően súlyos esetben életfogytig tartó szabadságvesztés sem eshetne ki a számításból.

Emberi jogvédők és gyermekvédők ilyenkor felszisszennek:

Vajon aki ezt felveti, volt-e gyerek?.. Nem biztos!… Vagy már nem emlékszik…

Még azt is hozzáteszik, hogy a homo sapiens sapiensis-ek 8, 10, 14 életév alatt már értelmesek, de tetteik súlyát föl nem fogják. Vajon igazuk van?

Szenzációéhes világunkban az ilyen szörnyűséges cselekmények töltik be a sajtót. Semmi másnak, mint jó anyagnak tekintik. A Grimm testvérek már piacra is dobták történetüket, az előbbi borzadályt visszájára fordítva, az anyókát bűnbakká téve, a bűnözőket szerencsétlen áldozatokká, akik “önvédelemből, életüket védve” cselekedtek, a mindenkori emberiséget valamiféle gonosztól megmentve, “Jancsi és Juliska” címen, ami már minden elképzelhető formában fellelhető, úgy hangilag mint képileg.

Hová süllyedünk emberek!?…

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.04.22. @ 16:26 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/