dr Bige Szabolcs- : Szabó bácsi Szocsiban

Hogy most a világ figyelme az olimpia révén Szocsi felé fordult, bennem is felmerült egy régi emlék *

 

… ezzel az egzotikusnak tartott Fekete tengerparti üdülővárossal kapcsolatban.

 

      Szabó Ernő neves színészünk, a szeretett Szabó bácsi, mint már említettem előbb egy írásomban, a Köteles Sámuel utcában lakott Marosvásárhelyen. Három házzal arrább laktunk mi is az ötvenes években.

      Ebben az utcában volt (milyen fájó így mondani valamiről, hogy „volt”) a Szentgyörgyi István Színművészeti Akadémia, itt lakott Kovács György érdemes művész, a híres író família: Molter Károly, Marosi Barna, Marosi Ildikó. Legenda szól — de akár igaz is lehet — arról, hogy Móricz Zsigmond vásárhelyi látogatása alkalmával, Molter Károlynál vendégeskedett. A barátságos Móricz Zsigmond ölébe felkapaszkodott az akkor három-négy éves Barna, és kérte a mosolygós nagybajuszú bácsit mesélne neki valami szépet. „Mit meséljek én neked?” – kérdezte morfondírozva. „Na figyelj! — kezdte — „Volt egy török Mehemed // Sose látott tehenet” Akkor születet ez a kis mese és talán így!

      Visszatérve Szabó Ernőre.

      Magas állami kitüntetéssel jutalmazták Ernő bácsi színészi munkáját. Állami Díjat kapott. Ehhez akkor nem járt sok pénz ugyan, de természetesen hatalmas szakmai sikernek számított, és járt hozzá egy jutalom üdülés a szovjet paradicsom gyöngyszemének számító Szocsi nevű üdülőben, a Fekete tenger partján.

      Délben a kedves pincér jelbeszéddel értésére adta a művész úrnak — bocsánat, „elvtársnak” — melyik asztalhoz üljön. Az asztalnál már ült egy hasonló korú férfi, aki udvariasan felállt, és üdvözlésül így szólt:

      — Dobrigyen!

      Szabó Ernő ezt bemutatkozásnak vélte, mivel egy árva kukkot sem tudott oroszul, és udvariasan ő is bemutatkozott:

      — Szabó Ernő!

      Másnap a jelenet megismétlődött. Ernő bácsi akkor még nem csodálkozott, gondolván, a másik elfelejtette, hogy tegnap bemutatkozott.

      Harmad-, negyednap is így történt. Az orosz felugrott, kissé meghajolt és mondta:

      — Dobrigyen.

      Szabó Ernő válaszul szintén bemutatkozott, immár negyedszer is, most már kissé csodálkozva.

      Ötödik nap volt az áttörés, mert az orosz, mikor találkoztak széles vigyorral így köszönt:

      — Szaboernö!

      Ő meg szegény azt gondolta, a magyarok így köszönnek ebéd előtt.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.03.01. @ 17:53 :: dr Bige Szabolcs-
Szerző dr Bige Szabolcs- 647 Írás
Teljes nevem Bige Szabolcs Csaba. Orvos vagyok, nyugdíjas, Marosvásárhelyen végeztem 1960-ban. Most Olaszországban élek.