Bűdi Gábor : Szergej szilánkjai I-II.

Szergej egy aprócska szobában ül. Fogai között napraforgó héjat forgat, majd igazi cigány módjára – mintha csak az árokparton ülne – hegyesen és nyílegyenesen kiköpi… *

Konstatálja, hogy nem sikerült beletalálnia a hamutálcába.

Hmmm… nyílván nem csinálna ilyet társaságban. De a magány személyiségtorzító hatását véli felfedezni az apró mozdulatban, így megbocsát magának.

 

 

És Szergej tudja

 

 

hogy egyes – talán nem teljesen tisztán látó – hölgyek számára jóképű és sármos. Miközben a harmincegy éve nem gyógyuló heget nézi a tükörben a homlokán futó ráncokba ágyazódva, tisztán emlékszik a pillanatra. Arra pillanatra, amikor az oldalkocsis motor rendszámtáblája feltépte a csontról a bőrt, s a fehér koponya egy villanásnyit láthatóvá vált.

 Szergej mosolyogni kezd a gondolatra, hogy kétségbeesetten ordító anyja legkevésbé sem gondolt a sebre, mint a sárm eszközére…

 

 

Szergej nosztalgikus pillanata

 

 

Szergej ma rövid látogatást tett azon a helyen, ahol kivágott orrú tornacipőben és fehér csíkos kék mackóban rúgta a labdát a poros grundon. 10 évesen. Szergej rátalált arra a fára, amiről lábait beakasztva fejjel lefelé lógott. Sőt Szergej torkát meghatottság kezdte szorongatni, amikor a hajdan volt tanácsháza kertjére is ráismert. Látni vélte magát, ahogy sálját homlokára kötve, kezében saját maga által készített íjjal, üvöltve rohanja le a sápadt arcúak táborát.

Azonban a meghatottság halmozottan lett úrrá rajta, amikor rálelt arra a garázstetőre, amire barátaival mászott fel egy tövestül kitépett köszmétebokorral. Talán a Mindenható intő jelét láthatjuk abban a momentumban, amikor Szergej ott a helyszínen, ültében összeszarta magát az erősen permetezett, ám kifejezetten savanyú lopott gyümölcstől.

Szergej apukája – aki igazán kedves és jó ember volt – igencsak hahotázott, mikor egyszülött fiát erősen csoszogva, bokáig szarosan látta viszont a lakás küszöbén.

Istenem, mennyi szép emlék!

 

Legutóbbi módosítás: 2010.01.19. @ 07:00 :: Bűdi Gábor
Szerző Bűdi Gábor 40 Írás
Nem vagyok író, s nem vagyok költő. Nem tanultam sem írni, sem költeni, s már nem is fogok. De gyakran túlcsordul bennem az öröm vagy bánat, a düh vagy lelkesedés, s ami átfolyik a peremen az rászárad a papírra. Olvasható formában. Van egy vers, amely megváltoztatta az életemet, beszéljen helyettem: "Hozzám már hűtlen lettek a szavak, vagy én lettem mint túláradt patak oly tétova céltalan parttalan s úgy hordom régi sok hiú szavam mint a tévelygő ár az elszakadt sövényt jelzőkarókat gátakat. h bár adna a Gazda patakom sodrának medret, biztos utakon vinni tenger felé, bár verseim csücskére Tőle volna szabva rím előre kész, s mely itt áll polcomon, szent Bibliája lenne verstanom, hogy ki mint Jónás,rest szolgája, hajdan bujkálva, később mint Jónás a Halban leszálltam a kínoknak eleven süket és forró sötétjébe, nem három napra, de három hóra, három évre vagy évszázadra, megtaláljam, mielőtt egy még vakabb és örök Cethal szájában végkép eltűnök, a régi hangot s szavaim hibátlan hadsorba állván, mint Ő súgja, bátran szólhassak s mint rossz gégémből telik és ne fáradjak bele estelig vagy míg az égi és ninivei hatalmak engedik hogy beszéljek s meg ne haljak." Babits Mihály - Jónás imája