Boér Péter Pál : A krumplisaláta-faló ló

 

 

A krumplisaláta-faló ló, aki nevével ellentétben nem egy faló volt, csendesen állt a sztyeppe közepén. Zsenge csikó kora óta, mikor először vette észre a vándorló krumplisaláta-karavánt, nem evett füvet. Juszt sem legelt, ragadozó lett. Állt a sztyeppe közepén, köves, sziklás, borókafenyős helyen, és várt.

    Sokszor megfordult a fejében a visszavegetarianizálódás gondolata, de mikor egy tevekaraván arra vetődött, úgy gondolta, igen rizikós lenne a dolog.

    Eszében sem volt úgy kinézni, mint egy teve, hiszen azok száraz füvet rágtak, s lám, hogy néznek ki. Kicsit meg is hökkent, elbizonytalanodott.

    Tényleg a sztyeppében van ő, ahogy a mamája mondta? Vagy a prérin?

    Miután a prérin sem kóborolnak tevék, felmerült benne, hogy talán cirkuszi tevék lehettek.

    Elaludt. Álmában krumplisalátás tálak vándoroltak mellette.

    Felriadt, de egyiket sem tudta zsákmányul ejteni.

    A krumplisaláta-faló ló ekkor radikális döntést hozott: megkóstolja a borokat.

    Pedig sem a bort, sem a rókát nem szerette.

    Szénához nem szokott nyelvét és száját szerteszét törte a pocsék növényi kaja.

    Aludt. Álmában rohangászott körbe-körbe a krumplisaláta-faló ló, de csak egyhelyben, hiszen évek óta mozdulni sem tudott a túlsúlytól.

    Koleszterintől gazdag, tojásos, majonézes tápja fölhizlalta. Tudatában volt annak, hogy veszélyben van, ám egy pillanatig sem vetette fel magában a fűevés kérdését.

    Akkor jött a várva várt vándorsereg. Az utolsót zsákmányul ejtette, kifalta a krumplisalátát belőle. A tál oldalához kapott és menten kimúlt.

    A krumplisaláta-faló ló még nem tervezett családot, bár néha meglátogatta a barátja.

    Volt is neki stikában egy csikaja, amit még bébi korában menhelyre adott. Utálta is őt. Már nagykorúsítása után a krumplisaláta-faló ló csikaja meglátogatta a mamát és rádöbbent annak bölcsességére, innentől kezdve ő sem evett mást, mint krumplisalátát.

    Ez a krumplisaláta-faló lovak nemzedékének hites története.

    A krumplisaláta-faló lovat álltában érte a halál.

    Most is ott áll a sztyeppe közepén, mert konzerválta a krumplisaláta.

    A krumplisalátás tálak szabad nemzedéke zavartalanul vonult volna ezután a sztyeppén, de akkora már kialakult az új generációs krumplisaláta-faló lovak serege.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.01.16. @ 06:35 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/