Takács Dezső : Rövidhírek: Álomba merültek

*

 

 

Az időjárás hidegre fordulásának csalhatatlan jele, hogy megkezdték téli álmukat a Medvék. Az elkövetkező hónapokban nem táplálkoznak, csak minimális mennyiségű energiát fogyasztanak, és nem veszik igénybe a különböző, csak igen magas árakon elérhető egyéb szolgáltatásokat sem.

A gazdasági minisztérium szakemberei kiszámították, hogy a jelenség egyetlen télen több tízmilliárd forint megtakarítást eredményez. Már dolgoznak egy idevágó törvényjavaslaton, melynek az a lényege, hogy a jövőben a Medvék mellett páros években a Kisek és a Kovácsok, páratlan években a Nagyok és a Takácsok merülnének téli álomba.

 

  *

 

Az ősz természetes velejárója, hogy a forgalmas főutak mellett húzódó erdőkben, erdősávokban, facsoportokban is levetik nyári naptól kifakult ruháikat az egyébként egész évben ott dolgozó örömlányok. Ez a hosszú álomra készülődő fák lombhullását követően már komoly zavarokat gerjeszt a közlekedésben.

Elvonja az útról az autósok figyelmét, több a baleset, és egyre több jármű téved a kátyús erdei utakra. A rendőrség a közlekedésfelügyeletben és az erkölcsrendészetben legjártasabb szakembereiből, az erdőfelügyelőséggel és a környezetvédők „Levegő” munkacsoportjával karöltve akciócsoportot hozott létre a probléma kezelésére.

Ha a fákkal együtt az ősi mesterség űzői is téli álomba merülnének, tavaszig jegelhető lenne ez az érzékeny felületeket érintő probléma. Így azonban a közutaktól való távoltartásuk az elsődleges cél.

Átmeneti megoldásként olyan GPS-t hoztak forgalomba, mely tízpercenként figyelmezteti az autó vezetőjét:

— Uram, ne a nőt, az utat nézze!

 

*

 

Álomittas kerékpározásért hatvanezer forint bírsággal sújtották Lokomóczki Géza ezüstnyárasi álláskeresőt. Bár vérében alkoholt nem találtak, ráterhelték a vérvizsgálat tizenhatezer forintot kitevő költségét is. A közúti ellenőrzést végzők gyanúját a szivárványszínben játszó első világítás keltette fel. Mikor leintették, nem állt meg. Karjával ütemes szárnymozgást végezve elkerekezett mellettük, csöngetett picit, s közben alig hallhatóan énekelte:

— Mindig gondolj rám, légy közel hozzám, minden éjszakán, mindig gondolj rám, álomarcú lány, türürürürürürő…

Úgy tűnt, alszik. Arcán angyali mosoly ült. Később, az őrszobán beismerte, éppen azt álmodta, hogy a MÁV alkalmazta, és mozdonyt vezet.  

 

*

 

Legutóbbi módosítás: 2009.11.09. @ 08:00 :: Takács Dezső
Szerző Takács Dezső 190 Írás
Viharban érkeztem, vaksötét éjszaka. Hajlongó jegenyék, átázott föld szaga, s Anyám volt ott még, meg a bába, mikor belesírtam ebbe a világba, a Sztálin utca nyolcban, alig hallhatóan.