Verő László : Night-mer: Stiller-Hozánk Kriszta örökbecső poémája

Szerény recenzió, egy géniusz alkotása kapcsán

A cím maga, előrevetíti a vers pesszimisztikus hangulatát.

Night-mer, szabad fordításban: Mer nincs éj – ha továbbgondoljuk, amit sugall, Mer nincs kéj.

Az expozíció visszaigazolja a címben érzetteket.

 

Meleg (k)éjbe burkolózva

forró szex a parton?

 

Szerző vélhetőleg kiábrándult immár a hagyományos szex okozta megrázkódtatásokból, és valami másra vágyik. Egy lépcsőfokot átugorván, nem elégszik meg a meleggel, hanem rögtön a forró változat iránt mutat érdeklődést. Ez az attitűd igen becsvágyó lélekre vall.

 

barackorrú delfin dalol

egy hamis kis dalt – pardon

csak megjegyzem: nincsen

nóta ben(n)e – tüzes kézzel,

 

A költőné kifinomult zoológiai ismeretekkel bír, a jelek szerint. Utal a delfinek családjának speciális változatára, úgymint: a palackorrú delfinek általános alfajának leágazására, a barackpalack orrú emlősök mutációjára, akik módfelett szerények, és dalukat tüzes kézzel kell kihúzni belőlük.

 

(s mással) lázórát leolvasó

olthatatlan lánggal rézzel

bevont bronzszoborként

meredező vággyal

teszel magadévá míg

felszállunk az ággyal

 

Mi sem bizonyítja jobban S.H.K. sokoldalúságát, hogy szociális, fizikai ismeretei sem hagynak kívánnivalókat. Jelenleg a lakosság negyven fokos lázban ég, mikor megjelenik a gázóra leolvasó, így helyesen a lázóra leolvasó terminus technikus-t alkalmazza e kontextusban. Nem különben irigylésre méltó a klasszika-filológia területén bizonyított jártassága, tömören utal a fallikus szobrok rituális termékenység kultuszára.

Nem különben magunk előtt láthatjuk, az óind kútfőknél gyakorta fölemlegetett levitáció jelenségét.

 

Elm utcai prémálomként

borít be a félelem

szörnnyé válva, csikorogva

mosolyogsz a véremen.

 

E passzusban szerző megvillantja az eklektika iránti affinitását, a sorokban finoman keveredik az Elm utca, a Jégvilág 9, és Vlad Cepes örökérvényű történeteinek eszmei mondanivalója.

 

Szívdobbantó pillanatként

ébreszt fel a holnap:

az éghideg csillagok

hajnalt hunyorognak.

 

A vers záróakkordja egyenesen briliáns összefoglalója a történteknek, maga az eszmélet – eszméletlenül magvas kontraszt.

Miután szerző meleg társaságba keveredett, és a csúcspontra a bronzzal bevont szobor meredező hogyismondjamja juttatta el, hideg zuhanyként érte meg az éghideg csillagok metsző fuvallata, mely remélhetőleg visszatérítette a meleg kéj útjáról, a páratlan – helyesebben páros – heteroszexuális kapcsolatok gazdag tárházába vezető útra.

Legutóbbi módosítás: 2021.07.29. @ 10:13 :: Verő László
Szerző Verő László 87 Írás
1986-ban alapítottam meg a Héttorony Könyvkiadót, mely élt tíz évet, és több mint száz kiadott kötet maradt utána. Béke poraira. Most - e kor igényeinek megfelelően - itt, a világhálón halásszuk a jó írásokat, remélhetőleg szerzőink, és olvasóink örömére. *** Született 1954. április 12. Budapest Elhunyt 2007. május 24. (53 évesen) Budapest