Boér Péter Pál : Vonaton a múltba: Indulás

 

Ugyanaz a szőke haj, ugyanaz a kék szem, nem egyszerűen csak azért, mert én úgy emlékezem. Huszonnyolc esztendeje áldva nézem én. Számtalan sok elbukás, számtalan remény az, ami mindkettőnket összetart. Szemében azt látom, mint rég, amikor sok éve megismertem, mikor még szőke volt a haja és derékig ért. Már sötétebb, és arcán is nyomot hagyott a múlt. Így, fáradt szememmel, fáradt szemedbe nézve, Te vagyok én, és én vagyok Te.

    Fenn az égben, az Úr előtt járunk, mert amit Ő megköt, az hibát nem látott. Meghívlak hát a hadi ösvényre, amin már jártam, és amin még fogok, és ami oly békés, amilyen én vagyok. Miért hadi… Nem tudom, csak így hívják….

    Kérhettem bárkit, hogy mondják, de nem mondják. Belőle kiolvasni látom, hogy a múlt, bár elmúlt, de nekem mégis él!

    Nem jó, ha az ember merengve a múltat vájja. Az is egy pillanat, mi korábban volt. A holnappal meg főleg, mert az csak lesz, vagy nem. Mégis, ahogy egy népnek történelme van, az embernek becses történetei. Mindent végiggondolva, Te még mindig olyan vagy, mint voltál akkor. Bár sokat változtam, a szívemben huszonéves vagyok én is.

    Nem akarsz velem egyet ,,időutazni”? A nosztalgiázás nem a legbölcsebb dolog a világon, mert felkavarhatók az emlékek. Gyengék vagyunk, nem vagyok kivétel, sokat segít, ha emlékeimmel élhetek. Az embernek van egy érdekes tulajdonsága, minden, ha rossz volt, akkor is széppé lesz az idő vonatán. A múlt rossz történéseit is szépnek éled át, ha ritkán is, de mégis azokra gondolsz. Csak a szépre, jóra emlékszel. Úgy szőke. hosszú, derékig érő, két oldalt csattal feltűzött hajadra nézek, simogatva mosolygós arcod, azt mondom: menjünk! Üljünk fel az idő vonatára, nyomjunk meg egy gombot, és indítsuk el hátrafelé azt. Most ott vagy velem, ahol nem is voltál, mert nem ismertük még egymást, ott az állomáson…

    Edzőm akkor sem úgy rendezte, hogy normális körülmények között, nappal, kipihenve utazzunk másnap reggel kezdődő versenyünkre. Így hát éjjel utaztunk. Kihalt a pályaudvar, a gurítón lefelé csörömpölnek az egymásnak ütköző tehervagonok. Az „utolsó mohikán” gőzmozdony füttyent egyet időnként. Csend van, mindenki már a lábán alszik, hátunkon hátizsákjainkkal, sátrainkkal, hálózsákjainkkal fölmálházva, begurul velünk a vonat.

    Felkászálódunk , elhelyezkedünk a másodosztályú tárvagonban.

    Zakata, zakata, zakata – elindulunk Kolozsvár irányába.

    Nagyon hamar elalszik a társaság. Ki erre dől , ki arra. Ketten még ülünk, aztán mellettem Renike is elalszik. Dőltében vállamra esik a feje. Majd egy órát ülök mereven, hogy ne ébresszem fel, aztán megmozdulok és megriad, mint egy őzike.

Legutóbbi módosítás: 2010.01.30. @ 18:53 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/