Vajdics Krisztina : Vasárnap

Vasárnap reggel sziporkázó napfény aranyozza be a gangos ház emeleteit…

 

Vasárnap reggel sziporkázó napfény aranyozza be a gangos ház emeleteit. Kovács Tamara a második emeleten vidáman ébred. A beszűrődő napfény első sugara kellemesen bizsergeti arcát, majd végigkúszik egészen hálóinge csücskéig. Nagy nap lesz a mai, gondolja magában, és lassan öltözködni kezd. Végre pihenhetek, ráadásul megismerhetem új barátnőmet, Ágotát!

Kényelmesen megreggelizik, majd minden szükséges holmit egy narancssárga strandtáskába pakol. Könnyed mozdulattal felkapja, kirobban a folyosóra, kemény talpú fapapucsa vidáman klaffog a visszhangos gangon. Lesiet a lépcsőfordulón és becsönget egy első emeleti lakásba.

Széplakiné, a második emelet szigorú őre, eközben egy bordó pongyolában tesz-vesz a konyhában, a hangokat hallva mérgesen kiáltja a még hangos horkantásokkal szundikáló urának:

— Hallod? Még vasárnap reggel sem lehet egy perc nyugtunk!

Mivel férje a füle botját sem mozdítja a reggeli morgolódására, újra a kukucskálóra tapad. Tisztán hallja a csengetést, és a vidáman csivitelő hangokat…

— Készen vagy?

— Persze, mehetünk!

A két újdonsült barátnő, Tamara és Ágota, már tegnap megbeszélte a vasárnapi kirándulást, így Ágota szöszke feje pár percen belül elő is bukkan az ajtóból, egy vörös strandtáska és egy összetekert gyékény társaságában.

— A Széchenyibe?

— Igen, induljunk!

A két nő lesétál a lépcsőn, és hangos csacsogással halad tovább. Tamara — úgy negyven körüli, vöröses hajú, kissé teltkarcsú, egyedülálló védőnő, aki már évek óta él ebben a házban kis kutyájával, Pamaccsal — ringó járással, szélesen gesztikulálva lépked. A szőke, vékony, magas Ágota — úgy negyvenöt körül lehet, már megjelenéséből is sugárzik az erő, a tartás, egy fővárosi bankban, ügyintézőként dolgozik, két hete költözött ide — kemény, határozott mozdulatokkal halad mellette.

— De akkor most elmeséled a szökést! — szól Tamara, aki már a tegnapi ismerkedésnél is hallott a zajló félben lévő válásáról, de a szökés részleteiről semmit sem tud.

— Rendben, majd ha odaértünk — válaszolja Ágota, miközben táskájában buszjegy után kotorászik.

Útközben vidáman cseverésznek. Időnként egy-két férfi utánuk füttyent az utcán, s hangos csevegésükkel a buszon is meglehetősen nagy feltűnést keltenek. A fürdő öltözőjébe érve, gyorsan apró fürdőruhába bújnak, majd a termálmedencék gőzében kavarogva úgy döntenek, kisétálnak inkább a szabadban lévő strandra. Meglátnak két napozószéket, ráheverednek és továbbcsacsognak.

— Ugye mondtam, hogy kend be magad! — figyelmezteti a láthatóan érzékeny bőrű, vörös hajú hölgyet Ágota, majd gondos mozdulatokkal feltűzi szőke tincseit.

— Igazad van! — rebegi Tamara, és gondosan kenegetni kezdi hófehér, kissé szeplős bőrét.

Közben ráérősen nézelődnek. A szomszédos nyugágyon egy fiatal anyuka napozik, időnként ránéz a közeli medencében úszkáló két kislányára és férjére.

— Csak óvatosan! — kiáltja, és újra belemélyed valami női lapba, talán Nők Lapja vagy Kiskegyed lehet. Kicsit arrébb különböző színű szalmakalapokban sorakozó férfiak sakkoznak a vízben, látszik rajtuk az összeszokottság, alig beszélnek, csak időnként csettintenek, ujjonganak vagy legyintenek egyet.

A két nő kedvtelve nézegeti a szobrokat, az épületet, a különleges, félkör alakú medencét, még egyikük sem járt itt, Tamara sem, pedig már tíz éve a fővárosban lakik.

— „Az épület Városligetre néző délkeleti szárnya klasszicista stílusú, legtöbb eleme azonban inkább neoreneszánsz” — olvassa Ágota hófehér okostelefonja böngészőjéből, majd érdeklődve próbálja felfedezni az épület külső díszítésében felfedezhető vízhez kapcsolódó motívumokat, stilizált vízi szörnyeket, kagylókat, halakat, sellőket. — „Ezeket az elemeket a belső díszítésként használt oszlopfőkön, díszedényeken, valamint a csempéken is alkalmazták.” Látod, mi mindenre jó a Wikipédia?

— Nézd, milyen vékonyak! Ez nekem sosem menne, ezeknek a lányoknak nincs semmi hasuk! — teszi szóvá lehangoltan Tamara, s mintegy önmegnyugtatásképpen jól behúzza a hasát.

Ő az épület díszítései helyett ezután inkább a körülöttük tangában, apró fürdőruhában sétáló hölgyeket és a színes, mintás bermudában flangáló férfiakat figyeli.

— „1926-tól épült meg Francsek Imre tervei alapján a fürdő uszoda része, melynek három medencéjét félkör alakban fogja közre egy friss reneszánsz stílusban elkészült épület” — jelenti ki mindentudó hangsúllyal Ágota, és kíváncsian nézegeti a kültéri medencék körüli tér szobrait s a hosszúkásan elnyúló medencék oldalán ágaskodó szökőkutakat. — „A két szakaszban megépített fürdő építészetileg egységes képet mutat, stílusában azonban eklektikus, historizáló” — olvassa tovább sebesen, majd felpillant, és vizslató szemmel tekint körbe. — Tényleg elég eklektikus a látvány, de szép, ugye? — firtatja, de barátnője láthatóan mással van elfoglalva.

— Ne is mondd, mostanában másfél kilót híztam, s nem tudom leadni, pedig alig eszek valamit… — panaszolja, és a közelebb lévő medence szélén terpeszkedő piros úszósapkás férfire kúszik a tekintete, aki divatjamúlt, kék-fehér fecske fürdőruhában, kezét szeme elé tartva, pocakját behúzva szemlélődik. Tamara megfigyeli, amint besétál a medencébe, úszik néhány kört, majd egy fehér székre telepedik, és két karját tarkóján összekulcsolva, behunyt szemmel napozik. Már a megjelenése is tekintélyt, hatalmat tükröz, bár nincs rajta öltöny. Nem sokkal messzebb, egy másik széken barna hajú lány ücsörög. A férfi átnéz a feje felett, egy lebarnult szőkét mustrálgat, majd felkapja a törölközőjét, és ruganyos léptekkel a kijárat felé siet. Látszik, időre megy, talán orvos vagy ügyvéd lehet, vagy valami menő cég vezetője. Magabiztosságát látva, bárkinek egyértelmű lehet, minden nap megfordul itt.

Tamara a napolaj gondos kenegetését megunva, halkan biztatja barátnőjét:

— Na, mesélj! Meghalok a kíváncsiságtól!

Ágota tompa hangon mesélni kezd:

— Úgy történt, hogy egy reggel eldöntöttem, nem megy tovább. Elkötöttem a családi autót, villámgyorsan összepakoltam a legszükségesebb dolgokat, betessékeltem a gyerekeket, és irány a főváros! Ha ezt Csernus doktor látta volna! Gondoltam, ekkora nagyvárosban biztosan nem talál meg az uram. Elég hamar találtam albérletet, és milyen jó, hogy éppen veled egy lépcsőházban! Ő pedig ottmaradt a családi házban. Várj, egy pillanat, csörög a telefonom — suttogja, és kapkodva előveszi a készüléket, rápillant a kijelzőre, majd lemondóan legyint. — Tudtam! Megint ő! Nem adja fel! Csak tudnám, mit akar! A gyerektartást nem kell fizetnie, övé a lakás, a gyerekek nem érdeklik, hagyjon engem békén!

Dühösen elteszi a telefont, és tovább mesél:

— A két gyereknek gyorsan találtam iskolát, magamnak munkát, beadtam a válópert… De az utcára még ma is félve lépek ki, hát tömören ennyi!

— Szóval, ilyen egyszerű egy szökés?

— Azért nem olyan egyszerű, lehúztunk együtt tizenöt évet, ezerszer mondtam neki, hogy elválok, ha tovább iszik. Egyszerűen nem hallotta meg…

Ágota szomorúan mutatja a karján húzódó égés nyomát. Tamara megint elszörnyed a látványtól, mint előző nap, amikor először látta.

— A lényeg, hogy eljöttél! — mondja kedvesen, és megsimogatja a szőke nő vékony karját. — De most már igazán élj egy kicsit, eddig teljesen bezárkóztál. A forradást észre sem lehet venni, hidd el!

— Most is azt teszem, nem igaz? — kérdezi játékosan Ágota, és szöszke fejét oldalra billentve kacsint egyet. — Milyen jó, hogy tegnap összefutottunk a lépcsőházban és megkérdeztem tőled, hogyan lehet eljutni a Széchenyibe!

Mindketten kényelmesen elhelyezkednek a fehér nyugágyon, és fejüket a Nap felé fordítva, békésen hallgatják a strandon időzők csicsergő neszeit, időnként kedvtelve gyönyörködnek a fürdő impozáns épületében, szobraiban. A Nap már magasan jár, egyre jobban éget, barnára sült férfiak, nádszál-karcsú leányok sétálnak el mellettük. Néha megszólal a parton a piros fürdőnadrágban cirkáló úszómester sípja, bőszen próbálja partra terelgetni a labdázó, ugráló, fröcskölő fiatalokat.

— Istenem, el sem hiszem, hogy itt vagyok! — súgja halkan maga elé Ágota, közben kérdőn barátnőjére pillant, mert újra megcsörren strandtáskájában a telefon. — A gyerekek biztosan nem lehetnek, táborban vannak, miattuk nem kell aggódnom, érezzék csak jól magukat, elég izgalomban volt részük mostanában! — mondja inkább magának, de azért közben nyugtalanul gondol rájuk és a távoli táborra, ahová leginkább azért küldte őket, hogy a válás dolgait nyugodtabban el tudja intézni.

— Itt vagy, nem lehet semmi bajod — nyugtatja Tamara, és újra a Nap felé fordítja fejét. — Ne is gondolj rá, ma pihenünk!

Határozott mozdulattal kikapcsolja Ágota telefonját, és visszahanyatlik a nyugágyra.

— Miénk az egész nap, pihenjünk! Jössz úszni? Felforral ez a napsütés!

Tamara pufók karja néhány perc múlva már a tisztán kéklő vizet simogatja, óvatos mozdulattal mérlegeli a hőmérsékletet.

— Egész jó, nem hideg! — kiáltja a medencéből.

— Nem tudok úszni! Menj csak! — mondja a csivitelő hangokat túlharsogva a szőke nő.

Tamara kis gömbölyű alakja, zöld úszósapkája eltűnik a tömegben, Ágota mellé pedig váratlanul leheveredik egy kissé kócos hajú, középkorú férfi, aki félig teli sörös poharat tart a kezében.

— Van egy cigarettája? — kérdezi.

Valószínűleg csak ezt a hirtelen kínálkozó alkalmat várta. Ágota ijedten konstatálja magában, hogy Hegedűs Lóránd az, a harmadikról. A lépcsőn kaptatva már többször találkozott kóvályogva dülöngélő alakjával.

„Sörre bezzeg van pénze!” — gondolja. — Nincs! — veti oda bosszúsan, foghegyről.

Lóránd sértődötten továbbaraszol, homályos tekintettel pásztázza a terepet, majd elszántan egy másik nő felé indul. Árad körülötte az italszag, de ez láthatóan nem zavarja azt a molett hölgyet, akit éppen széles gesztusaival, sziporkázó bókjaival szórakoztat.

Amint Ágota és Tamara délután az öltözőbe indul, még látják őket, jókora lángost falatoznak, közben halkan nevetgélnek.

— Biztos, a nő fizetett! — szól Tamara, miközben frissen leégett bőrét fájlalva, magára kapja könnyű, virágos nyári ruháját.

— Egészen biztos! — dünnyögi Ágota is, majd kisvártatva hozzáteszi — Látod, megint ez a típus talált meg! Jobb, ha nem ismerkedek, jól megvagyok én egyedül, és ott vannak nekem a gyerekek!

— Ne mondd ezt! — inti mókásan figyelmeztető mozdulattal barátnője. — Most már itt vagyok neked én is!

Az újdonsült barátnők terjedelmes szalmakalapjukat igazgatva, jókora strandtáskáikkal a vállukon, könnyeden beszélgetve sétálnak a buszmegállóhoz. Könnyű, virágos nyári ruhákban, klaffogó papucsokban üdítő látványt nyújtanak a lemenő nyári napfényben. A kanyarodó buszból hátratekintve még látják, amint Hegedűs Lóránd kacsázó léptekkel vonul a kissé molett hölgy oldalán. Jól láthatóan izzik a beton. A busz kitartóan rázkódik velük, bőrüket égeti a strandtáska műanyag füle, az ablakon néha beáramlik a finom nyári szellő, de tikkasztó a hőség. Végül a hosszú járgány befordul a megállóba és hangos morgással fékez a gangos ház előtt.

Legutóbbi módosítás: 2014.03.14. @ 07:57 :: Vajdics Krisztina
Szerző Vajdics Krisztina 122 Írás
1966. március 14-én Miskolcon születettem. Gyermekéveimet Debrecenben töltöttem. A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban érettségiztem, majd a nyíregyházi Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakos hallgatója lettem. Az írás szenvedélye vezetett a nyíregyházi Krúdy Gyula Újságíró Akadémiára, ahol újságírást tanultam. A helyi napilapokban jelentek meg első tárcáim, portréim, interjúim. 2008 karácsonyára jelent meg Neked írtam című verseskötetem, mely 42 verset tartalmaz. 2008-ban részt vettem a Magyar Író Akadémia írói kurzusán. 2012-ben szerkesztője, lektora lettem az Élő Költők Könyvklub kortárs irodalmi portálnak. Ebben az évben jelent meg Szökőangyal című novelláskötetem, második verseskötetem Szó születik címmel 2013 karácsonyára készült el. Az írás számomra levegővétel.