Boér Péter Pál : Staféta

 

 

 

 

 

 

Suttyomban érkezett, de megjött. Miután lebonyolították a szükséges formaságokat a színfalak mögött, lejelentkezett és már minden szégyenérzet nélkül, nagy mellel, sokat ígérve, de még jámbor jóindulatúnak festve magát, bemutatkozott az ősz. Nevesincs virágék látszólag megadták magukat, szárazak, mint könyvlapok közé préselt egykoron élő növények. Hajdani életek szárított másai. Már a lugas is az ősznek tetszően lógatja sárga leveleit. A kis csillaghordozó, egekkel takarózó fa lombja félsárga, a többi még nem adta meg magát, de ha zölden is, az ősz leköveteli, mert jussot érez. Egyik kezével osztogat, a másikkal elvesz.

Eléggé mézesmadzag húzgáló csalfaság ez, de még terménnyel vigasztal minden szomorkodót. Berendezkedett, mintha örökre ő volna az úr, és nem tudná, hogy nála is ott a stafétabot, amit ha eljön az idő át kell adnia.

Margarinék, a sok szép cirpelő tücsök, már nem zengnek dallamot az éjbe, melegszenek, vagy nekik már eljött a tél. Frissnek álcázott didergő hajnalok gyümölcse, a boltozaton hemzsegő ezernyi apró fénypont, tiszta egével esőt ugyan nem hoz, de ahogy az égen terpeszkedő dundi nap lassanként elbágyad, úgy ők sem forró hajnalok hírnökei már.

Vihar fútta kőágyon, önkényurakat meghazudtolóan dorbézolt a kellemesen jegesedő ónos esőben. Minden irányba harapott egyet, egyet az évnegyedes duzzadó erejével és sorvasztott, csak sorvasztott, míg minden meg nem kopaszodott. Ő maga is sápadt, beesett arccal, szétvásott fogakkal, hófehérre őszült hajjal remegett a gyengeségtől – bár egyre neki tetszőbb volt a világ -, amikor megérkezett az őt sem kímélő másik negyedes. Erőtlen kezéből kirántotta a stafétabotot, szétfútta minden irányba a sok elszárított kopárságot, megfehérítve hányt fittyet negyedes elődjének könyörgésére és átvette az uralmat.

Valaki, ott fenn – megalkuvás és behódolás nélkül – nem asszisztált az ismét jogait követelő őszidőnek. A Mindenség csak mosolyog rá, jelezve “mint a tücsökzenekart, lugast, leveleket, fákat, épp úgy téged is én alkottalak, s egyetlen gondolattal elvehetném folyóvá dagadtnak érzett hatalmadat, mely még csermelynyi sincs, de a nagy rendbe beletartozol”. Éld ki magad, kopaszíts le mindent, a reményekből vegyél el amannyit csak tudsz, és dagadj szét a boldogságtól, mint az a hullócsillag, amelyik balra tőlem épp most leesett. Hiszen úgy sem juthat el negyedes életedhez, hogy ha nem is tudatosan, de mind az amit lassan sorvasztasz szét, csipetnyi szomorkodás után fogja fel, hogy jöttöd után elmész. Az utánad jövőt átvészelve, míg te csak ideig-óráig randalírozhatsz, ők újra éledve teljes folytonosságban vannak. A cirpelők és zöldülők, szomorkodók és mindenki más a magasság alatt.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2012.10.19. @ 20:09 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/