Boér Péter Pál : Azt a mindenit!

 

Azt a gúnyözönt, amit egy cifra, piros szalagos, pártás fejű, tombolva mulató menyecske művelt, emberből nem nézték ki. Ropta, csípőjén egyik kezével, a másikkal csuhajkodott és szaporázta a bokázást, közben ömlött belőle a jobb modorú sértegetőket is bántó gúny.

Igen, az öregeket sértegette, kollektíven! Nála nem létezett alacsony és magas, kövér, vagy sovány, minden öreg kicsi volt, le kisöregezett mindenkit. Lefricskázva dobta oda nekik, hogy “késő minden kisöreg, eső után köpönyeg”.

A mondat szerkesztése is gubancos, alig érthető, de üzenete annál ijesztőbb! Valahol, nekiindítottak egy csapat öreget, és ő mindet lekicsizte. Ne ódzkodjunk kimondani, lekicsinyelte.

Mit tehetnek róla, hogy számtalan évtized tapasztalata után is, csak úgy félbe szerbe tudták kiszámítani a pontos futamidőt, hiszen azon a pályán, kérgesen poros, kopár nyárközépen, még soha nem indították őket.

Egy váratlanul szakadt, tipikusan őszi, megállás nélküli apró szemű löttyös eső, latyakossá tette, fiatalnak is járhatatlanná, a kicsivel korábban betonszerű utat.

Pedig őszbe-, némelyeknek kopaszba fordult fejével olyant tettek, amire az ihaj-csuhajozó menyecske soha nem lenne képes. Három tagú, köpönyegbeszerző bizottságot indítottak a vakvilágnak, és azok szereztek is!

Azt, hogy időben a kelleténél később, nem az ő hibájuk, az időjárást mégsem befolyásolják ad abszurdum. Lekicsinyelni ugyan lehet mindenkit, de attól nem fognak összemenni.

Hogy is van ez a késő minden kisöreg? Hát semmi értelme! Eső után köpönyeg… Talán úgy akart fogalmazni a roppant jókedvű, dalos leány, hogy “elázott öregek megkésett csoportja – ti mind -, még esőköpenyt sem tudtok időben szerezni”.

Gusztustalanságát nem átallotta folytatni, magánéletének pellengérezésével, igaz, ezt előzőleg tette, de akkor is. “Most már ne kacsints felém, most már mást szeretek én…”.

Mondják, érdekel az valakit, hogy kit szeret, és ki felé kacsintgat, ez a minden jámbor öreget kicsizgető duhaj? Annak, aki talán még szereti, viháncolva képébe vágja, hogy már mást szeret.

Kérem, legalább a pályáról beérkező, roskatag öregek csoportjára lenne tekintettel, akik az ismét hét ágra tűző nap alatt, fáradtságtól és hőguta közeli állapotukban, egymás hegyére hátára zuhantak. Még “vizet, vizet, vizet” sem kértek, csak pihegtek.

Némelyek, egy-egy megbabonázott pillantást vetettek, valami régről derengő emlékek alól felszabadult fülpírban, mások, miután kifújták magukat, megvacsorázták a leveskéjüket. Ő pedig, a pántlikás, rokolyás ropta tovább!

 

Tatikák, ne hemperegjék körbe a társalgót, ha kell ha nem! Inkább elmélyedhettek volna a művésznő előadásában, de úgy látom, maguk komolytalanok, figyelemre sem méltatták! A szokásos ejnye-bejnye és irgum-burgum mellé, most azt is mondom, hogy azt a mindenit! Büntetésül kikapcsolom a televíziót.

Lábra, talpra! Irány hajcsizni az ágyikóba, mert késő van ám kisöregek, minden kisöregnek. A rendes maguk korabeliek, már tisztességesen vonszolják a lóbőrt ilyenkor.

Legutóbbi módosítás: 2012.06.01. @ 02:52 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/