Szeibert Éva : Aranyszike… elhiszik-e?

Képzelt interjú Szemmelversz Ignáccal…*

 

 

 

 

A budapesti Intercontinentál Hotel Bécsi kávézójában ülök, mert főszerkesztőm azzal a kényes feladattal bízott meg, hogy készítsek interjút a világhírű, magyar származású plasztikai sebésszel Szemmelversz Ignáccal, akinek ma délután Dr. Horváth Ágnes fogja átnyújtani az Aranyszike díjat. Ezt a kitüntetést csak olyan sebészek kaphatják meg, akik még soha nem követtek el orvosi műhibát.

A professzor úr pontosan érkezik spéci motoros, kerekeskocsiján. Két miniszoknyás fehérfityulás nővérke kíséri, mindkettő imponáló dekoltázzsal van ellátva, mint élő hirdetőoszlopok vonulnak főnökük után, demonstrálva a szilikon áldásos hatását a keblekre. Láthatóan csókra álló szájuk is bővelkedik eme áldásban.

— Tiszteletem Professzor úr! Faggató Zoltán újságíró vagyok, a Magyargyógyerő magazintól jöttem, ha megengedi, szeretnék önnek pár kérdést feltenni. Olvasóinkat érdekelné, hogy miért választotta ezt a hivatást.

— Kérem tisztelettel, őszintén szólva, én állatorvos szerettem volna lenni, mert atyám is az volt. Elismert szakember lévén, az ő közbenjárásával vettek fel az Állatorvosi Egyetemre. Nem sokáig koptathattam ott a padot, mert amikor áldott emlékű anatómia tanárom Buktat Ottó prof., egy istállói gyakorlat alkalmával észrevette, hogy szegény bikának a szarva közt keresem a tőgyit.

Azt mondta nekem:

— Fiatalember, javaslom, legyen inkább plasztikai sebész, oda is sok állat jár műtetni magát, meg aztán, ha nem úgy sikerül a műtét, legfeljebb ráfogja, hogy idén ez a dizájnos. Így lettem én plasztikai sebész.

— Elmondaná kérem, hogy miből írta a diplomamunkáját?

— Természetesen! Szakdolgozatom címe: „A paraszolvencia jótékony hatása az orvosok pénztárcájára”, a második téma pedig: „Egyenes arányosság a hálapénz és beteggyógyítás között” volt. Vörösdiplomával végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, évfolyamelsőként, ugyanis más nem tanult plasztikai sebész szakon. A diplomám meg azért volt vörös, mert a dékán titkárnője ráborította véletlenül a körömlakkját.

— Ha jól tudom, ön, Semmelweis Ignác egyenes ági leszármazottja, aki méltán érdemelte ki az „Anyák megmentője” címet. Milyen érzés volt az ő nevével fémjelzett egyetemen tanulni?

— Semmelweis Ignác a dédapám volt, büszke vagyok az őseimre, akik belém plántálták az orvostudomány iránti szeretetet, ugyanakkor sokszor kerültem kényelmetlen helyzetbe, amikor egyik-másik tanárom vizsga közben égnek emelt tekintettel azt suttogta: — Fiatalember! A maga dédapja is inkább sámlit csinált volna! —Nem igazán értettem, hogy mi köze volt a sámlinak az én vizsgáimhoz.

— Miért változtatta meg a nevét Szemmelverszre?

— Tudja a harmincas évek végén, amikor végre sikerült lediplomáznom /nagy nehezen/, nem szerették a Weis, a Svarc a Klein neveket, így aztán magyarosítottam.

— Ön éppen ma 100 éves, és ha jól tudom, még mindig praktizál.

— Igen! Kénytelen vagyok, mert a háromszázezer forintos kisnyugdíjamból képtelen vagyok megélni. Hiányozna a rendszeres hálapénz. Tudja nemrég nősültem, a feleségemet a műtőasztalon ismertem meg. Szegénykém épp egy mellnagyobbító műtéten esett át, gyakran meglátogattam, aztán amikor meglátta vadonatúj Ferrarimat, rögtön belém szeretett.

— Úgy tudom a felesége 25 éves. Mondja Professzor úr! Nem zavarja az asszony kora?

— Á dehogyis! Majd pár év múlva, lecserélem egy ifjabbra!

— Elnézést kérek a kérdésért, de úgy látom, az ön keze erősen remeg, és úgy tűnik, hogy járóképtelen is. Hogy tud így műteni?

— Remek team-mel dolgozom együtt, csupa régi jó kolléga. Műtét közben ketten fognak két oldalról, egy nővérke tartja az oxigénmaszkomat, egy másik adogatja a műszereket, négyen meg a kezem remegésével szinkronban rázzák a műtőasztalt.

— Milyen érzés, hogy délután átveheti az Aranyszike kitüntetést?

— Nagyon örülök neki, már évtizedek óta várok erre a pillanatra, hiszen nálam jobban senki nem érdemli meg!

— Érte önt valamilyen megrázkódtatás mostanában?

— Igen, legnagyobb bánatomra, egy hónappal ezelőtt valaki ellopta azt a svájci zsebórát, amit még dédapámtól örököltem.

— Mit szólna hozzá professzor úr, ha azt mondanám, megvan az órája?

— Megajándékoznám önt egy tokafelvarrással, ahogy elnézem az arcát, ráférne magára egy kis tatarozás.

— Olvasta-e a legújabb híreket? A magyar származású olasz képviselőasszonyról, Csikó Lináról cikkeznek az újságok.

— Nem nagyon van időm olvasni, de a hölgyet személyesen ismerem. Éppen egy hónapja műtöttem a melleit. Tudja, sokat ülésezett fedetlen keblekkel és kissé meglógósodtak a cicik, de egy kis szilikon beültetéssel kiküszöböltük a csorbát.

— Akkor arról se tud, hogy a hölgy műtét után állandóan ketyegő hangot hallott, először azt hitte szegény, hogy a biológiai órája ketyeg, de amikor már aludni sem tudott a zajtól, orvoshoz fordult. Az ultrahang kimutatta, hogy bal keblében szilikonba ágyazva egy zsebóra lapult. Azóta kiműtötték a szerkezetet és Csikó Lina azt latolgatja, visszaadja-e, ha megkerül a gazdája.

— Hála Istennek, örülök, hogy meglett ez az értékes családi ereklye, nagy kő esett le a szívemről! Remélem, visszakapom az órámat, különben pert indítok a nő ellen! Azért, mert véletlenül bele lett varrva, még nem tarthatja meg más tulajdonát! Ez bűncselekmény!

— Kedves Professzor úr! Mondja csak, ez a műtéti baki nem orvosi műhiba véletlenül? Mert ha igen, akkor ön nem jogosult az Aranyszike kitüntetésre.

— Dehogynem, kedves barátom. A magyar egészségügyben az orvosi műhiba statisztikailag kalibrálva van. Ez a kis műhibácska még tűrésen belüli. Meghalt valaki? Nem! Meglett az órám? Igen! Mindenki jól járt, még ön is, mert egy teljes órát áldoztam a drága időmből a maga bugyuta cikkére! A viszont látásra!

Köszönésemet meg se várva hirtelen sarkon fordult szuper kerekes járgányával, és a két szorgalmasan riszáló bombázója kíséretében elviharzott.

Borzasztóan sietett, úgy látszik, nem szeretett volna lemaradni a „megérdemelt” kitüntetési ceremóniáról.

 

Legutóbbi módosítás: 2011.05.05. @ 11:14 :: Szeibert Éva
Szerző Szeibert Éva 73 Írás
Érden éldegélek, bár nem érdemes. Nem volt életemben semmi érdekes. Veszem a levegőt, úgy mint bárki más, és ha egyszer elfogy, nem leszek hibás. Itt bolyongok néha mind a Hét toronyba, megrepedt szívemet betekerem rongyba. Egyszer rám találsz majd hullahegyek ormán, hogy jó ember voltam, ugye nem koholmány?