Boér Péter Pál : Tapírtalálat

 

Dióbél királyfi, a buszpályaudvar peronján összefutott tapír alattvalójával, aki elsőre, uralkodóját levegőnek nézve, lomhán gyűjtötte tovább ormányával a földön nyüzsgő hangyákat. A királyfi sudáran nyeszlett, riasztó vékony alakja senkinek sem tűnt fel. Egy csenevész különcöt láttak benne csak, bár koronájának csúcsairól, a fény hegyesen verődött az ég felé, felhőket döfködve. Mégsem vette senki észre, hogy egy királyfi téblábol arra épp.

– Felséges királyom, életem halálom kezedbe ajánlom – mondta a tapír.

– Azonnal hagyd abba amit cselekszel! Alattvalóhoz méltatlan, hogy a hangyanépet írtsd.

Közben a csizmáján és a nadrágszárán, a riadt hangyakirály nyakáig rohant fel, ahová csípős hangyasavat juttatott. A sav befecskendezése után, élettelenül földre hullott a királyfi csapásától.

– Akkor mit egyek felség, hiszen én a hangyákhoz vagyok szokva.

– Ezeknek a jóravaló alattvalóknak az életét garázda módon oltogatod kifelé. Szégyelld magad! Nem vagy méltó az alattvaló névre!

– Felséges királyom, életem halálom kezedbe ajánlom… – már megint jöhetek ezzel a hülye író által kitalált versikével, amit ha kihagynék, az olvasók -talán még a felnőttek is-, sikoltanának, hogy ugyan már, hogyan lehet másként megszólítani egy királyt, akivel puszipajtás az ember. Bár időnként fel-felánlja, hogy leüti a fejemet, de közvetlenkedünk a végtelenségig. A gyerekekről nem is beszélek, nekik ő a király. Na akkor még egyszer nekifutok. -Felséges királyom, életem halálom kezedbe ajánlom, legyen szíves megmondani mit reggelizett!

– Ne faggatózz alattvaló! Mit reggeliztem volna? Ennivalót és nem élőlényeket. Kappant, ha éppen tudni akarod, sült kappant.

– Felség, látja ott a sarokban azt a kapirgáló élőlényt?

– Igen. Az egy csirke.

– Igaza van felség, az egy csirke. Lány csirke! A fiú csirke az a kakas, a megmagyarázhatatlan nemű csirke pedig a kappan.

– Ez borzasztó! Engem tőrbe csalt a szakácsom. A kapirgáló alattvalók életét oltja ki nap mint nap, csak hogy ehessek?

– Úgy van felség, életem halálom kezedbe ajánlom.

– A mai naptól változtatnom kell az étrendemen. Ez komoly fejtörést fog okozni. Veled ellentétben, nem hiszem, hogy a por csillapítaná az éhemet, de majd beszélek a tündér királynővel, aki az ételek és italok szagából táplálkozik. Szeretném megtudni, hogyan csinálja. Addig is az átmeneti időszakra, hogy kevesebb kárt okozzak, vegetáriánus leszek. Egy fej káposzta még soha nem akart semmiben segíteni, de a búza, a cseresznye, a körte, sőt a dinnye sem. Te pedig jóravaló alattvalóm engedelmesen tedd amit parancsoltam.

– Felséges királyom, életem halálom kezedbe ajánlom, kérésed is parancs. A parancsod viszont áthághatatlan törvény számomra!

– Ne feleselj alattvaló! Ormányodat, sőt fejedet vétetem, ha felségsértés gyanújának árnyéka is reád vetül. Látod azokat a göröngyös rücsköket?

– Nagy, darabos por felség. És kenyérmorzsa.

– Mától azt eszed! Kitől kapok én minden helyzetben felhasználható, vésztől megmentő sípot?

– Bátorkodom megjegyezni, azt a méhkirálytól szokta kapni.

– Alattvaló! Ha kedves az életed, légy tisztelettel királyod felé!

– Felséges királyom, életem halálom kezedbe ajánlom… – de utálom mondani ezt a versikét – az ormányomra és a fejemre is szükségem van, mint ahogy felségednek az összes létező sípra, hogy különös helyzetekben, pillanatok alatt, a világ összes gonoszát képes legyen legyőzni.

– Ez már beszéd!

 

Az emberek nézték a két furcsa szerzetet.

– Nekem bedöglött a porszívóm – mondta az egyik – hazaviszem ezt a nagydarab görényt, egész jól helyettesíti úgy látom és még áramot sem fogyaszt.

Felnyalábolta a tapírt a hasa alatt hónaljban és hazacipelte.

– Asszony, mit hoztam?

– Egy ocsmány, nagydarab görényt!

– Egy porszívót kincsem! Nem fogyaszt áramot és kedvtelésből szívja a port. Legfeljebb egy pohár vizet fogyaszt naponta.

Dióbél királyfi szédült, szédelgett a peronon és várt. Nem volt sem megmenteni való királylány, se legyőzni való sárkány nem őgyelgett arra.

Közben elterjedt a tapír-porszívó híre. Akkora kereslet támadt a semmit nem fogyasztó, igénytelen porszívóra, hogy a világ porszívógyárosai, mind csődöt mondtak.

A szerencsés tapírtaláló pedig nem győzte, egyre terebélyesedő farmján, a tapírtenyésztést az igények kielégítéséhez növelni.

Így két dolgot köszönhet a világ Dióbél királyfinak.

A nemzetközileg rendszeresített tapír-porszívókat és a szemetesek külön ágazatának fellendülését, ami sokkal több pénzt vitt el mint a porszívók áramfogyasztása.

A tapír ugyanis nem volt hajlandó saját végtermékét felporszívni.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.12.19. @ 15:52 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/