Torjay Attila : Megrepedt a Cseresházi Őrző Madonna

*

 

Cseresházán az évente tartott körmenetek legfőbb látványossága az Őrző Madonna, amit ilyenkor a menet elején négy markos férfi visz a hátán. Csakis ekkor látható, hiszen a szobor szinte ősrégi, féltett ereklyéje a Debreceni Egyházmegyének.

A hagyomány szerint a régi templommal egyidős, azt pedig 1223-ban építette Kende János, az akkori megyéspüspök. A régi templom ma már szigorúan védett műemlék, ritka alkalmakkor használják, de a körmenetek mindig innét szoktak indulni.

A diófából készült, ember nagyságú szobrot egy Perudzoni nevű itáliai mester készítette és nevét onnét kapta, hogy 1241 márciusában egy vasárnapi mise alatt hangos reccsenéssel jókora repedés keletkezett rajta. Ezt az akkori felfogás nagyon rossz jelnek értelmezte, és valóban mintha a tatárjárást jelezte volna előre, hamarosan menekíteni kellett a templom és a lakosság összes kincseivel együtt.

Mind a lakosság, mind jószágai és ingóságai a Darócberek nevezetű, áthatolhatatlan lápos völgyben találtak menedéket, ott éltek hónapokig, a láp megvédte őket. A tatárok megkíséreltek bejutni, de nem ismerve a nagyon szűk, biztonságos ösvényt, többen halálukat lelték az ingoványban, a többiek pedig már nem mertek kísérletet tenni.

A falubéliek csak a veszély elmúltával merészkedtek elő, a környéket felégetve, letarolva találták, de látva a kegyetlen pusztítást máshol, mégis elégedettek lehettek, hiszen a falu és a környék lakossága megmenekedett. A szobrot akkor egy ügyes kezű asztalos rendbe hozta, eltüntette a repedést, és akkor kapta az Őrző nevet hálaként a lakosságtól. A templomban a főhelyre állították és valaki mindig figyelte, hátha újra jelez.

Sok víz lefolyt azóta a Szamoson, de az Őrző Madonna idáig hallgatott. Ám az elmúlt pénteken, a templom takarítói hangos csattanásra lettek figyelmesek, és amikor odarohantak a szoborhoz azt láthatták, hogy a jobb vállától a bokájáig mély repedés keletkezett rajta. A hírre összefutott a lakosság, a vezetőség, és a kezdeti szörnyűlködés után a környékbéliek véleménye megoszlott az eseménnyel kapcsolatban. Vannak, akik szerint ez természetes esemény, a levegő páratartalmával, és a hőmérsékletváltozással függhet össze, nem kell foglalkozni vele, ám akad bőven más vélemény is.

E szerint ez újra egy jelzés, hogy valami nagyon rossz várható, és ideje csomagolni, kivonulni a Darócberekbe.

Csakhogy, az ma már nem létezik, évtizedekkel ezelőtt feltöltésre került. Helyén Auchan áruház épült, és szomszédságában egy élményfürdő található masszázsmedencével, szaunával, csúszdával, étteremmel és éjszakai fürdéslehetőséggel.

 

Így azok, akik szerint hamarosan baj történhet velük a jelzés nyomán, ide vonultak ki, van, aki az Auchanban vásárolgat, van aki a termálmedencében üldögél, várva a jövendő vész elvonulását.

Legutóbbi módosítás: 2010.09.23. @ 09:54 :: Torjay Attila