Torjay Attila : Variációk

*

    — Jó napot kívánok! Mondja, jól megyünk a Százszorszép-hegyi kilátó felé?

    — Melyik kilátó? Amelyiket nemrég felgyújtották, vagy ahonnét ellopták a létrákat?

    — A felgyújtott…

    — Aha, jól mennek, csak maradjanak mindig a Természetvédelmi Területen, amott, a döglött kutyánál forduljanak balra, a leszórt építési törmelékig. Az után, az ellopott fenyves közepén kiégett Trabantnál jobbra kell fordulni, és a háztartási szeméttel teleszórt ösvényen hamarosan elérnek a nyírfaligeti szétvert pihenőhelyig. Onnét már egyszerűen csak a szag iránt induljanak a kipusztulás szélén álló, ezért fokozottan védett mocsári liliomig, ahová a két teherautónyi büdös csont van leszórva, és amerről a nagy, zöld döglegyek rajzanak, már látni is lehet az oda vezető utat. De ne ám a kettérepedt WC-kagyló felé induljanak, mert azt a részt elzárja egy nagy halom törött cserép, hanem a szétszórt nájlonzacskók és reklámújságok felé. Aztán mire átkelnek a kökénybokrok közé kiszórt rongyok között, már látni is fogják a maradványait…

 

 

* * *

 

 

    — Jó napot kívánok! Mondja, jó felé megyünk a Kovács képviselő irodájához?

    — Melyik Kovács? Amelyik félrészegen elütötte az öregasszonyt és nem engedett vérvételt, vagy amelyik azt a lakáspanamát csinálta?

    — A lakáspanamás…

    — Jófelé mennek, maradjanak a dohányzás elől elzárt, csikekkel teleszórt folyosón, a 27-es irodánál, ahol ki van írva: „A tisztesség mindenek felett”, ott dolgozik az a 140 milliót sikkasztó, ott forduljanak balra. Onnét előre a rendőröket éjjel kisgatyában abriktoló, és mindezt letagadó rezidenciájáig, ott a csapóajtón az üvöltözés felé. Ott székel a többi képviselőt a jó anyjába naponta elküldő, ott jobbra fordulnak, és elérnek a volt kommunista párttitkár és besúgó — jelenleg szélsőjobbos — irodájáig, vigyázzanak, arrafelé nagyon csúszós, sok a nyál. Onnét előre a legtöbb albérleti hozzájárulást besöprő, két pasaréti ház tulajdonosáig. Ott létra van, mert a lépcsőket elvitette a most épülő budai villájához, onnét már könnyű, hamarosan lestrapált, lenge ruhás titkárnőkbe botlanak, ott dolgozik az, aki minden beosztott nőnek gyermekáldást varázsol.

    Na, aztán a jakuzzitól már látható is az iroda, nem tévesztik el, előtte halomban állnak a pálinkásüvegek…

 

 

 

szerkesztette: Nagyajtai Kovács Zsolt – 2009. október 16., péntek, 17:28

Legutóbbi módosítás: 2009.10.16. @ 15:28 :: Torjay Attila