George Tumpeck : Napi mozaik 11.

*

 

Nemrég azt mondták, hogy a Varázsló napjai meg vannak számlálva, akkor azonnal utána számolt és persze, hogy más eredmény jött ki.

Ebből kisebb vita kerekedett. A timúri partizán — a néhai csapatból — járt legközelebb az eredményhez, mert neki volt golyós számológépe. Ő még Ukrajnában, mint zöldséges csalta az adót. Ilyen előképzettséggel nem lehet vitába szállni. Azért a Tamil tigris, aki egy fokkal értelmesebb a pápuánál — nem szúr halcsontot az orrába — az megpróbálkozott, de a partizán simán kigolyózta. Itt mindenki egymás zsebében turkál, és féltékenyen lesik, hogy kinek sikerült jobban becsapni az államot. Kérem, ez fontos kérdés, mert a legnagyobb csirkefogó örvend a legnagyobb tiszteletnek. A Varázsló nem örvend. Az „Oh mester, taníts kérlek” – című közkedvelt társasjáték szinte népi hagyomány, és ilyenkor a különböző nemzetek, törzsek hihetetlen akaraterővel fognak össze. Mondhatnám, de nem merem, itt mindenki potenciális adócsaló.

Varázsló köpköd, és az utolsókat rúgja az afgán természetgyógyászba, aki az éj leple alatt ráolvasott a villanykapcsolóra. Varázsló villanyt szerel. Afgán meredt szemekkel figyeli. Tanul.

— Baj lesz ebből — mondta a Varázsló és megkérte, hogy fogja a vezetéket, amíg biztosítékot cserél. Afgán nem tanul, most üvölt, mint a dervis és valami jihádot emleget, az valószínű a kedvenc rokon, aki még mindig tartozik az éhbérrel. A hittérítők naponta ellepik az épületet, ez egy igazi vadászmező, sok birkával meg mennyei báránnyal, rózsaszín masni és kolomp nélkül.

Ahány lakás, annyi vallás. Van itt a buddhizmustól a keresztény vallásig minden. Természetesen ahány vallás, annyi térítő és persze mindenki a másik vallásút győzködi, ebből néha pofozkodás is van — természetesen. Allah nevében. Na jó, ne legyünk elfogultak, vágtak itt már nyakon prófétát kereszttel is. Ilyenkor a lakók kitódulnak a folyosóra, és fogadásokat kötnek, hogy kinek az istene az erősebb. 

— Ma korán van — mondta a zug- és könyvárus, de csak bibliára volt kereslet, ez egy ilyen nap, kérem, az élet nem fenékig tejfel.

Eső csepereg, a Varázsló még nem döntötte el, hogy ezek örömkönnyek-e, vagy a felhő is bánatos. Mindenesetre a tetőjavítási álmoknak vége. Lakót meggyőzi, hogy a próféta akarta így, mert látni szeretné, hogy a lakásban is használ-e esernyőt.

Nincs rosszabb, mint egy elkeseredett lakó humorérzék nélkül. A gyerekek a betört garázsajtón keresztül a garage-ban bújócskáznak és az üvegcserepekkel I love you feliratokat karcolnak a parkoló autók oldalára. A lakók reggel elérzékenyülve veszik tudomásul a szerelmi vallomást, és egyhangúlag követelik, hogy a Varázsló vezessen áramot a garázs ajtajába. Többen ajánlkoznak a gyermektetemek gyors eltűntetésére, evvel megoldva a család éhezési gondjait is. Varázsló csóválja a fejét, majd a franciakulcsot és megy ajtót szerelni. A diétára fogott pápuák csalódottan visszavonulnak, és innéttől mindennek a Varázsló az oka.

Délután a Timuri Partizán vodkát árul, eredeti vizezett, de a tamilok veszik, mint a vodkát. Varázsló dühös, mert nehéz éjszaka elé néz, ilyenkor az alkohol hatására rituális sáskaűző táncot járnak a tizediken, tehát várható, hogy a kilencediken valaki lehúzza a tűzjelzőt.

Tűzoltó visít, Varázsló visít, mindenki menekül.

Varázsló kutyája röhög.

 

Legutóbbi módosítás: 2009.05.27. @ 17:52 :: George Tumpeck
Szerző George Tumpeck 301 Írás
BemutatkozásTumpeck György vagyok, 1953 nov. 14-én születtem Budapesten. 1985 óta élek Canadában, először Torontoban, majd az utóbbi pár évben Niagara Fallson. Hobbim a horgászás, szeretem a csendet, az egyedüllétet. Fotózással is foglakozom, és természetesen írok is. Társaságom szerint, jókedéjü, vidám emberke vagyok, én ezt inkább egy bohóc álarcának érzem