Téli haikuk

*

 

 

Tél

 

Szélhangon jajong

az erdő. Riadtan várja

tavasz melegét.

 

 

Búcsúztató

 

A nyarat az ősz

száz színnel siratja. A

tél gyásza fehér.

 

 

 

A cser télen

 

Száraz ágon szél

zörget barna levelet.

Rideg téli hang!

 

 

Patak télen

 

Nem alszik a jég

alatt. Száz formát csillant s

fecsegve folyik.

 

 

Téli hangulat

 

Kénsárga lámpák

vetnek a hóra pásztát

fényfirka készül!

 

 

Elmúlás

 

A kor pora a

Perc. Idő szele játszik

Vele. Repíti!

 

Szerző Placskó Lajos 77 írás
A Lajos nevet nem a szüleimtől, inkább a sorstól kaptam , hiszen egy véletlen elszólás volt az eredője. Ám, ha már kaptam, igyekszem becsülettel viselni. Tanítok. Két diplomával és egyre elkeseredettebben. Csak a gyerekek tiszta tekintete, az a pár felcsillanó szikra tart engem is ezen az önemésztő, őrült pályán, ami az én fajtám része. Közben vadul "pótcselekszem": írok prózát, verset, haikut, faragok fát, csontot, rajzolok és legújabban színészkedek - természetesen csak szűk körben, szigorúan amatőr módon. Három dologra vagyok büszke az életemben minden maradék nélkül és teljes csodálattal: a három lányomra.

11 Komment

  1. Ha jól tudom Macuo Baso volt az első kiváló mestere ennek a műfajnak, a XVII. században. Nem akarok követője lenni, nem szentelem életemet a haikuköltészetnek, bele bele kóstolok, úgy, hogy amit arra érdemesnek tartok, megírom. Ez vagy sikerül, vagy nem. Ha nekem sem tetszik, eldobom, ha fontosnak érzem a mondanivalót, tovább csiszolom, de nem minden áron, csak ha mondanivalóm van vele. Van akinek tetszik, van, akinek nem. Ilyenek vagyunk mi emberek, nincs közöttünk két egyforma. Még az egypetéjű ikrek is eltérőek. A haiku költészet is kialakult valahonnan. minden hadzsin saját stílusban ír. Nekem ilyen a stílusom. Ha ez nem haiku, hát legyen haiku szerű három sor, vagy akármi. Köszönöm, tehát Andor, hogy leírtad: a gondolat, a mondanivaló a fontos. Dezső köszönet a lényeglátásodért!
    Nagy örömmel láttam, hogy többen érdeklődtök aziránt amit írok. Ez nagyon megtisztelő és köszönet érte!

  2. Azt hiszem lényegtelen, hogy klasszikus, vagy nem a haiku. A lényeg a gondolat, a haiku pillanat megfogása, leírása. Sokféle út van, s ezer és ezer virág között mindenki találhat magának tetszőt.
    #5-re: Halkan megjegyzem, egy címmel rendelkező haiku eleve nem lehet klasszikus, mert negyedik sorként kiegészíti és magyarázza a pillanatot, bár ezt itt Európában elfogadottnak tartják, no meg japán példákat is lehetne hozni, csak azért, hogy az irodalomtörténet és elmélet ne legyen olyan egyszerű.

Hagyj üzenetet