Boér Péter Pál : Tárlat

 

Képeket látok a falon. Az egyikről rám bámul egy olyan sunyin vigyorgó, inkább alattomos, mint mosolygó rondaság. Ebben a közegben ő a szépségideál. Ezt tudja, túl sokan hozták a tudomására az elmúlt századokban. Mosolyból grimaszba ránduló, fricskázón lenéző bandzsasággal kivagyítja a termet.

Gőgdölyfű lovagok és göngyölített hájú, tokás gyönyörűségek ijesztgetnek a másik falon. Ők egyre kövérebbek és arcaik kezdeti vidámsága, röhögőn beképzelt világszépségük tudata mögül torzul napról napra.

A másik falon mértani idomok helyezkednek tökéletes síktudatukban, az idő teltével egyre szerényebben, ők kellenek legkevésbé. A látogatók egyike sem választott még közülük szépségideált. Sokan megnézik, „ilyet én is tudnék csinálni”, az is tény, hogy kevesen próbálják meg. Bár ki tudja? Lehet, hogy otthon szobáik falát díszítik vele.

A negyedik falon más semmi, csak napraforgók. Olyanok, melyektől az embernek önmagáról alkotott, pöttömnyi benyomása, hirtelen óriásivá nővi ki magát és az az érzése, hogy nem csak a falon, egymás mellett álló képek naprafogói, de az egész világ egy napraforgófejekből álló képzet. Sárgán és ragyogón fordul minden és mindenki éltető napja felé.

Középen szokatlanul, ám nem illuzió rombolóan, egy szánalmas ruházatú, kopottas, mocskos szürkés kötéssel áttekert fejű, kalapos figura. Valahogy beleolvad abba a hatalmas napraforgó mezőbe, mintha maga is része volna. Csonka fülével, szeme sarkából sok napraforgó társsal, bandzsítani próbál a napra, több kevesebb sikerrel, de nem adja fel, megpróbálja.

A sunyi mosolyú közben elaludt. A kockák, csak úgy vannak. Királyok, királyfik jönnek-mennek. A hústornyok éjjel elsötétülnek, egyedül a napraforgó mező világít mindenkor.

 

Legutóbbi módosítás: 2011.08.07. @ 14:23 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/