Boér Péter Pál : Jó vásárlást!

– Kérlek drágám, gyere velem vásárolni!

– Édes bogaram, általában idegesíteni szokott, ha a vásárlásba -hogy téged idézzelek-, „belekontárkodom”. Ettől az élvezettől távol tartanám magam.

– Ó, ne légy ilyen csúnya, rossz, csak egyszer most! Nagyon fontos dolgot kell vennünk tudod jól, „Szeretlek Jason” termodinamikus lapátfület.

– Mit akarsz te vásárolni drágaságom?

– Termodinamikus lapátfület!

– És az mire jó nekünk?

– Ne kezd már drága Gézám, együtt beszéltük meg. Hetek óta másról sem beszélünk! Vágyaink netovábbja, hogy végre megvásárolhassuk, ne csak a szomszédok háztartásába legyen termodinamikus lapátfül, de nekünk is. Szükség van rá, nagyon hasznos!

– Igen, de mire is hasznos az angyalom?

– Tudod kincsem, ez egy olyan nonfiguratív háztartási robotgép.

– Mit kellene ez alatt értenem?

– Ne vedd már el a kedvemet a vásárlástól! Nem együtt terveztünk?

– Nem emlékszem, hogy bármit is terveztünk volna.

– Hetek óta másról sem beszélünk.

Édes drága Tündikém, te hetek óta másról sem beszélsz, de én, jó inmunítással -ilyen bojtozó, rojtozókra-, nem figyelek oda általában, gondolta Géza. Megszólalni természetesen, puszta önvédelemből bátorsága nem volt, a józan ész is azt diktálta, hogy ilyen vásárlós ügyekben, ha nem kapja el kimondottan az öngyilkossági roham, akkor az ő egyetlen drága Tündikéjére hagyjon rá mindent.

– Rendben van aranyom, induljunk.

– Csak nem képzeled, hogy így összecsapjuk! Egy ilyen fontos dolognak meg kell adni a módját. Készülj, öltözz szépen fel!

– Fel vagyok öltözve.

– Jó, akkor várj, én is felöltözöm.

– Megvárom itt az ajtóban.

– Ne ostobáskodj, egy óra múlva leszek készen!

– Édes bogaram, az előbb azért könyörögtél, hogy menjek veled -most azonnal- vásárolni.

– Igen, indulunk is egy óra múlva, amikor rendesen rendbe teszem magam és felöltözöm szépen ahogyan kell.

– De, most is szépen fel vagy öltözve…

– Ne akadékoskodj!

Géza kimondottan pragmatikus, jó tanuló férj volt, akit a nagyközönség általában simán lepapucsozik, ám ő csak konfliktuskerülő, bölcs ember volt. Egye fene azt az egy órát gondolta, amiből természetesen másfél óra lett. Ezt be is számította.

– Indulhatunk angyalbogaram?

– Induljunk – vetette oda lelkesedésre már alig képes arcvonásokkal.

– Mondd és mennyibe kerül egy ilyen elektromos bambuszrojtozó?

Géza lehetett volna előrelátóbb is, jól tudta, „hogy ne szólj szám, nem fáj fejem” és azt is hogy „mondj igazat, betörik a fejed” aranyszabályok mindig és minden helyzetben érvényesülnek. Most is!

Tündike piros pöttyös, hisztériás arccal, festéktől ázott könnyek barázdái mögül, sikítva esett két kézzel volánnál ülő férjének, nagyobb méretű tömegszerencsétlenség okozásának reményében, hiszen közös háztartásuk egyetlen igazán szükséges, együtt tervezett termodinamikus lapátfül megvételét nem csak szabotálja, de gúnyolja is benne. Géza régesrég megbánta, hogy megszólalt, azt is, hogy valamikor, kicsivel korábban a világra mert jönni. Ha nem saját jól felfogott érdekei ellen való lett volna, örök némasági fogadalmat is tesz. Ebben a helyzetben nem tehette. Nagy nehezen kiengesztelte -festékektől igen csak színes arcú- feleségét, aki az üzletlánc meglátásának pillanatában minden sérelmet varázsütésszerűen felejtett el.

– Add ide gyönyörűm azt a kis kézitükröt!

Hogy, hogy nem tizénhét másodperc alatt úgy rendbehozta magát, hogy a másfél órai készülődéssel összehozott sminkcsodát többszörösen lekörözte.

– Menjük drágaságom!

– Menjünk.-karolt Gézába, akinek kezdett visszajönni az élhetnékje. Nem is olyan rossz az élet, gondolta, a titok nyitja, hogy szeretett Tündikéjére rá kell hagyni mindent, akkor úgy élnek, mint hal a vízben.

Megvették, kifizették és hazafuvarozták a termodinamikus lapátfület. A baj csak akkor kezdődött igazán felfokozódni. Tündike kicsomagolta, nézegette.

– Géza, normális vagy te?

Géza nem szólt, csendben, mint a ponty az akváriumban, nézett ki a fejéből az érthetetlenségnek olyan fokán, amit már nem lehet lekörözni.

– Három hónapja eszed a fejem, hogy ezt a marhaságot megvegyük. Hová teszem, hogy néz ez ki? Teljesen használhatatlan, értelmetlen és funkció nélküli ostobaság! Csak azért mert másnak van, legyen nekünk is, jó pénzt dobjunk ki érte. Mondd hová tettem én az eszem amikor hozzád mentem, egy ilyen felelőtlen, meggondolatlan, tapintatlan pénzpocsékolóhoz, aki csak úgy ukk-mukk-fukk, fogja és megveszi ami tetszik neki, csak azért mert másnak is van, vagy mert neki nagyon kedves. Most idehoztuk ezt a hülyeséget és nézhetem.

Géza, a fejben, egyszerű, házilag kivitelezhető öngyilkossági módok között kezdett el, suttyomban keresgélni. Talált néhányat, de valahogy egyik sem illett az egyéniségéhez. Neje sokkosan, piros pettyes hisztériásan tombolt, sikongva, mint mikor indulás előtt csendben le akarta beszélni -mint utóbb kiderült-, a Géza által hőn áhított marhaságról.

Gondolkodott, töprengett, most mit is csináljon. Így nem lehet élni! És életében először Gézának zseniális ötlete támadt. Az öngyilkosság hosszadalmas, általában nagyon sok ideig tartó módját választotta. Jó esetben a kilencvenedik évét is megérheti, jobb esetben százat is, de biztosan belehal. Házasságban marad Tündikéjével és majd röhög a markába, amikor vén korában, halála után

a túlvilágról látja Tündikéjét, lelkiismeretfurdalástól tépdesett szívvel okolva magát.

– Mért kellett az én drágámnak ilyen fiatalon, miattam meghalni? Élhetett volna még szegény! Csak kilencvenhat éves volt.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.10.17. @ 06:56 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/