Győri Nagy Attila : Soproni vanília

 

Józsi bácsi érdeklődve nézegette a leleteit, de túl sok mindenre nem jutott, szinte végig latinul volt írva. Megijedt a szívinfarktusától, de hát az ő korában örülni kell, hogy még él.

Nem szerette volna itt hagyni Marika nénit, aki több mint ötven éve a társa, ezért elhatározta, hogy egészségesebben próbál élni.

Tett is pár dolgot az ügy érdekében: odafigyelt az étkezéseire, hetente egyszer elment az uszodába és minden vasárnap sétáltak a városban.

Fontos a kikapcsolódás, ki kell néha mozdulni otthonról. Ezek a vasárnapi séták, ahogy az lenni szokott ebben a korban, önálló életre keltek és kialakították a saját szabályaikat. Minden héten pontosan délután két órakor indultak el és bár különböző utcákon haladtak, a célállomás mindig a Színház utcai cukrászda volt. Pista bá ragaszkodott hozzá, hogy lehetőség szerint váltogassák az útvonalat. Aztán, amikor ezek elfogytak, kezdték az egészet elölről. Olyan túl sok variáció nem volt.

Imádta a régi épületeket, Marika néninek csak annyi dolga akadt, hogy türelmes hallgatója legyen. Néha egész monológokat hallgatott végig egy-egy épület történelméről. Sopron kifogyhatatlan a műemlékekből és az emlékeikből egyaránt. A férje nem szerette, ha restaurálták ezeket a műremekeket, mert akkor hónapokig elcsúfították az utcaképet és izgulhatott is, hogy a felújított ház megfelelően alkalmazkodjon ehhez a csodás miliőhöz.

Csak elvétve láttak egy-egy embert, Sopron diákváros és vasárnapra teljesen kiürül. Élvezték a csendet, a nyugalmat, amit a kis utcák árasztottak. Józsi bácsi imádta a macskaköveket, mindig azt mondta, hogy ezeknek még lelkük van. Néha megsimogatott egy-egy falat, csak, hogy megérintse őket.

Ezek a séták két-három órán keresztül tartottak, nem siettek sehová.

Amikor megérkeztek a cukrászdába, mindig ugyanoda ültek, egy félreeső asztalkához, ami kettejüknek pont megfelelt. Józsi bácsi pipázott, de szerencsére, amikor bejött a dohányzás elleni törvény, pont az ő asztalukat jelölték ki dohányzóvá.

Ő vanília fagylaltot rendelt két deci vörösborral, Marika néni pedig gyümölcs ízűt capuccinóval. Minden egyes alkalommal. Nagyon nehezen változtattak már a szokásaikon.

Pár hónap után észrevették, hogy az asztalukra kitették a „Foglalt” táblát, miattuk, amit meg is köszöntek a pincérfiúnak. Ez nagyon jól esett nekik, mert vendéget jószerével alig láttak. Egyébként népszerű kis cukrászda volt ez, hétköznaponként ülőhelyet alig lehetett találni.

Így teltek az évek, menetrendszerűen.

Aztán hirtelen minden megváltozott. A következő infarktust már nem élte túl, Marika néni egyedül maradt.

Hosszú, fájdalmas időszak következett, amit csak az unokák tudtak néha enyhíteni. Már hónapok óta ki sem mozdult a lakásból, elmaradtak a séták.

Egy szép, napsütéses délután csengettek nála és örömmel látta az ajtóban Emilt, a legkisebbet a négy unoka közül.

— Szervusz! Gyere beljebb! Meglátogattál? — üdvözölte.

— Szia, nagyi! Fontos mondanivalóm van — hadarta és már hajította is le az iskolatáskáját a szőnyegre.

— Na, halljam csak. Mi az a sürgős közlendőd?

— Ma az iskolában azt mondták a többiek, hogy a Színház utcai fagyizóban ettek „Józsi bácsi Bourbon vaníliáját” és úgy tudják, hogy ez az én nagypapámról van elnevezve.

— Ne bolondozz már! Miért lenne róla elnevezve? Nem volt ő cukrász — hüledezett a nagyi.

Emil távozása után két napig gondolkodott, hogy lehet-e valóságalapja a hallottaknak, de mindig elhessegette a feltételezést, azzal, hogy ez képtelenség.

Vasárnap délután aztán megjelent a cukrászdában. Óvatosan közelített, félt, hogy az emlékek hirtelen rázúdulnak és ő majd nem bír el velük.

Nagyon meglepődött, amikor a régi asztalukon egy „Foglalt” feliratú táblát talált, pont úgy, mint amikor ők jártak ide. Téblábolt egy kicsit, hogy hova üljön, de a felszolgálófiú észrevette.

— Kezét csókolom, Marika néni. Foglaljon csak helyet! — mosolygott szélesen és rámutatott az asztalukra.

— Ide?

— Igen, oda, ahhoz az asztalhoz. Hiszen mindig ott ültek, és mi azóta is foglaljuk.

Ekkor már a sírás szorongatta a torkát, gyorsan le kellett ülnie, hogy meg ne szédüljön.

— Már csak egyedül vagyok — mondta csendesen.

— Tudom, hallottam a szomorú hírt. Fogadja őszinte részvétem. Olyan volt ő, mint egy családtagom — a fiú még mindig mosolygott, de most már inkább vigasztalásképpen.

Elővett egy papír zsebkendőt és odanyújtotta. Marika néni csak pár perc múlva tudott megszólalni.

— Köszönöm, fiam! Most pedig kérek két gombóc gyümölcsfagylaltot és egy capuccinót.

— Nem kóstolná meg kivételesen „Józsi bácsi Bourbon vaníliáját”? — nézett rá cinkosan a pincér.

— Ó, hát mégis igaz! — szinte felkiáltott. — Rendben, azt kérek. A dohányzó táblát elviheti nyugodtan.

— Milyen dohányzó táblára gondol? Itt már évek óta nem lehet dohányozni, csak vasárnaponként tettünk kivételt alig fél órára, amíg itt voltak.

Tamás, a felszolgáló megsimogatta az asszony hátát. Ekkor ő felállt és átölelte a fiút, miközben csak folytak a könnyei.

A fagylalt valóban minden képzeletét felülmúlta, nem is vágyott már utána a gyümölcsízekre.

Ezután minden vasárnap megjelent a Színház utcai kedves kis cukrászdában, és még a „Dohányzásra kijelölt hely” táblát is kirakatta az asztala mellé.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2017.10.05. @ 19:18 :: Győri Nagy Attila
Szerző Győri Nagy Attila 53 Írás
Győri Nagy Attilának hívnak és bár szívesen bemutatkoznék, de a tükröm még nem felel. Táncoltam már a patással és voltak őszinte imáim. Miután szembeköptem a sötétség urát és remegve becsaptam a pokol kapuját, az utamat egyirányosítottam. Most növesztem a szárnyaimat, hiszen hosszú még az út. Ha gondolod, jöjj velem! Légy hűséges társam vagy csalfa kurvám, kábító heroinom vagy éltető mannám, csak tanítsuk egymást... az életre. önálló köteteim: -Angyalpalánta (versek-2017) -Csak szavak (novellák-2017) -Kisfickó és a mocsárciprus (mese-2019)