Meyer József : Egy sikeres kötetbemutató margójára

Most, a klasszikus műveltség végóráit követően minden kötetismertetőnek megható és belterjes pillanatai vannak, ez vitán felüli. 2017 Március 19-én Budapesten, a Spinozában megtartott felolvasós, beszélgetős találkozón is ilyen volt a hangulat. Beri Róbert (Beró) a szerző, verseskötetének címe: Gyötrő múzsák. Egy ilyen meghökkentő felütéssel szembesülve valljuk be, az ihletet adó hölgyek egy merőben újszerű minősítésével szembesülhettünk.  Házigazdánkat felolvasó, énekesnő, költőnő és szerkesztő kolléga beszélgetős közreműködése is segítette. Önmagát gitárral kísérő, saját ihletésű dalaival Beró újra elbűvölte a baráti társaságát. Ez az igazi erőssége, noha ő nyilván nem így gondolja.

 

Viszont az ismertetést ebben a pillanatban kell megszakítanunk, lévén az ominózus versgyűjtemény momentán beszerezhetetlen. Holott a szerző rutinos szerkesztőként is megnyilvánult. Föltehetően saját finanszírozásában egyelőre mintegy ötven példányt „nyomatott” ki, ezt követően kezd majd tárgyalni a profi kiadókkal, ami igazán óvatos döntés. Jogosan vetődhet fel az obligát kérdés: ilyen feltételek mellett ugyan miféle jogosultsága van ennek a beszámolónak? Lássunk egy – két  fölmerülő szempontot! Szerzőnk hagyományt tisztelő társkapcsolataival/múzsáival  tudtán kívül a támogatott kategóriából a tűrtbe csúszott, holott például  – föltéve, de meg nem engedve – gender költőként már rég a fősodratú líra ünnepelt vezéralakja lehetne. Fontosabb körülmény, hogy ezen a kötetbemutatón meghívottként részt vett közös ismerősünk és szerzőnk, Petz György is. Tudjuk róla, hogy kitüntető figyelme és műveltsége nagy pedagógusi tapasztalattal párosul. Emellett őszintesége és jóindulata is megkérdőjelezhetetlen. Ha a művek akár halovány beavatottságot sejtetnek, az Gyuriban egész lényét átható, rendkívül örömteli várakozást generál. Ellenben a minőségek hullámzását a legnehezebben viseli. (Tán oszthatjuk azt a nézetet, hogy például a céheken belüli beavatottság ugyan vasszorgalommal elsajátítható, de a művészet világában nem. ) Végezetül: kerüljük az oxigénhiányos magasságokat, inkább minden olyan rendezvényre jussunk el, ahová a barátaink jó szívvel hívnak. Oda, ahol még egyáltalán magyarul beszélnek és gondolkodnak. Esetenként a Spinozába is.

—————————————————————————————————–

Kedves József! Természetesen a naplódba teheted, de a főoldalunkat más ívű művek bemutatására tartogatjuk.

Baráti üdvözlettel: Serfőző Attila

Legutóbbi módosítás: 2017.03.22. @ 05:15 :: Meyer József
Szerző Meyer József 61 Írás
1949-ben, Budapesten születtem. Manapság mérnökként dolgozom az építőiparban. Évek óta foglalkozom szakcikkek írásával, olykor más műfajjal is próbálkozom, Brády Zoltán nagylelkűségének köszönhetően némelyikük megjelent a Kapuban. 2010 novemberében Beró (Beri Róbert) meghívott az általa életre keltett" Édentől északra" művészeti csoportba.