Boér Péter Pál : Távcsővel

       – Ubul kérem, ideadná a távcsövét? 

       – Parancsoljon Ubulina, bár jobban tetszett korábbi neve, a Konda, de szíve joga a névváltoztatás…     Méltóztasson arra fel tekinteni, ott a látnivaló! Látja már, vagy még növelni kell a lencsék teljesítményén? Néhány csavarással megoldható. 

       – Á nem, nem szükséges! Úgy látom, felfedeztem egy hajlatot. 

       – Igen kedves Ubulina, az már a combtő! 

       – Jé, ilyenek vannak itt, hová hozott maga engem, Ubul? 

       – Sehová kedveském, de valahogy idekerültünk. Beástuk magunkat, vagy mások segítettek? Szépen jól, magyarul nye znáju. De hogy a félreértést elkerüljem, a világ bármely nyelvén mondhatnám! Mondjuk, ich weiss nicht, non lo so, je ne sais pas… Nos kérem, jól látja, az már a béka. 

       – Jé, ilyen alacsonyan van? Alig pár kilométer…  

 

       – Igen kérem, ha optikailag ráerősítünk, talán a hasát is – legalább egy darabját – sikerül megtekintenie. Szóljon hátra a többieknek is, majd kézről kézre adogatjuk a távcsövet. Mutassa csak! Tágulást látok. Kiáltsa el magát, hogy mindenki vonuljon fedezékbe! Tüzér voltam a hadseregben, bemértem a becsapódás megközelítőleges helyét. Nagyon kellemetlen, pont felénk irányul! Ilyenkor a legkisebb üreg, mondjuk egy egéré is menedéket ad. Persze az nincs ilyen mélységben, legyen a szúnyoglárváé… Durr, becsapódott. Becsapódtunk, kijátszottak, vagy kijátszottunk magunkkal, és most annyi év után először, már egészen más szemszögből újra csodálhatjuk   a felül béka, alul szarka helyzetet… kicsinyítő képző nélkül. A légoltalmi veszély elmúlt kedves Ubulina. Hej, de szép volt eredeti neve! Ím itt a távcső, gyönyörködjön a fennség látványában. Ma már, elméletileg nem lehet több csomagejtés.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.08.15. @ 11:29 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/