Boér Péter Pál : Gramma

 

 

     A kór neve epicentrum. Olyan epigramma, amely a központban ütötte fel tanyáját és pontosan egy gramm súlyú, nyilvánvaló tehát, hogy méterrendszerben terjed. Tartózkodási helye, ezek ismeretében, különleges osztagok bevetése nélkül behatárolható. Ronda betegség! Rokonai az anagramma, kilo-gramma. Az epicentrum ágon epidurális, innen duracell és persze celluloid..

     Parazita jellegét korán kimutatták, szaporodása – a természethez alkalmazkodóan – lehet spórás, atkás, spóros, vagy patkós. Irtása szükségszerű feladat lenne. Kiegészítő adatok birtokában kiderült, a gammával is távoli rokonságban van, aki viszont a bétával és deltával él szomszédságban.

     A központi fekvésű területeken élő – anagrammából Annagrammára változtatott – Anna nevű hölgyek, akik egy grammnál súlyosabbak, különösen veszélyeztetettek. Anagaramma, ana-gramma, Annagramma, Anna a grammnyi, epicentrum összefüggésben.

     A látszólag megállíthatatlanul terjedő veszedelemmel szemben, 3,2 tagú, másodvonalas tudóscsoport – első vonalasak bevetése szükségtelen -, az egészség megóvást egy pisztolyra alapozza. Szaknyelven preventíven, köznyelven megelőző védelemmel, több grammnyi – ólomból készült -, bánatoldó befecskendezésével oldanák meg a grammatikai kórt.

     A 3,2 tized tagból álló csoport, azért másodvonalbeli, mert nem szükséges a menők bevetése egy gyilkos, de könnyen legyűrhető kórság ellen.

     Epicentrifugális parafrászolással közös nevezőre hozva megszületett az ellen vakcina. Teljes önkéntesség alapján, Anna Tomi  nevű barátjának, becenevén – anatómiának, vagy Anna Tomiának – adják be a kísérleti adagot.

     Tomi, Anna barátja, teljesen biztos előrejelzések nélkül – melyet tudós barátaitól kiszivárogtatva ismert meg -, nem vállalta volna, az önfeláldozónak tűnő hozzáállást. Így azonban tetszeleghet a grammnyi súlyún túlinak, a világot veszélyeztető nyavalya elterjedésének végleges megállítójaként. A számtalan perifériás betegség – nyelvtan, geológia, meteorológia -, végérvényes megszüntetőjeként is, amelyek ezredévek óta mételyezték az emberiséget.

     Mellékhatásként, az Anna női nevek el fognak tűnni – csupán elővigyázatosságból -, de a hős önkéntesről, Anna Tomi nevű barátjáról, egyszerűen Tomiára cserélhetik nevüket.

     Abban az esetben, ha a parafrázis közeli rokona, a parafa is tényezőként jelenne meg a rendszerben, azonnal parajelenségről beszélhetnénk, de miután kimaradt az algoritmusból, ettől el kell tekintenünk.

 

Legutóbbi módosítás: 2012.06.24. @ 21:21 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/