Boér Péter Pál : A fura hegedűs

 

Paganini, magában tűnődött, ez a világ más mércét használ, mint születésekor. Alkalmazkodnia kellene, de ott, a bíráló bizottság előtt, igencsak összekavarodott, mikor a majomfejű füleló, leporceláncsörömpölő-zibzárlényezte. Ő, tisztességgel bekeretezett, húsz példányban, saját kezűleg sokszorosított kottát adott minden nagy tudásúnak, de egy piros nyakkendős, nagy szemüveges, majdnem leharapta a nyelvét.

– Mi ez? – kérdezte.

– Kotta, kérem szépen, saját szerzeményt fogok játszani.

Kitört a röhögés. Érthetetlen, azt várták volna, hogy ne játtszon, de játszadozzon. Hiába magyarázta, hogy ő a zenének él, bizonyságot is adott mindenki kezébe, tudatták vele, hogy a kottaolvasás szubkultúrája, kiment a divatból. Ne borongjon, földet érintő, szürke felhőgomolyként, színes liliomcsokrot játszva, hanem kunkorodjon neki, és pörgesse fel a show-t.

Nagyon megzavarták, hiszen a maestrók indikációi közül, szinte semmit nem értett. Azt sem, miért nevezik folyton Mr Paganininek. Ugyan megpróbálta elmagyarázni, hogy ő egy maestro, de azt mondták, olyan nincs is. Az ott, kottaolvasásra képtelen, legyökerezett maestrók, hogy mondhatnak ilyet?

De ő valódi mesterétől megtanulta, sosem feledhetjük a bánatos mosolyt, nem hagyhatjuk ki az életünkből. A pesszimizmus szüli, a legdöngőbb méreggel csípő zenét, amire a világon senki nem kíváncsi. Ő a hangszerével él, a hangszere meg vele. Átölelve azt, markolt két kézzel az érthetetlenségében, mikor hatalmas tapssal, egyöntetű hülyeséggel, szövegét hátba döfve, kezdték el majdnem kórusban mondani. Csak úgy kapkodták, egyik a másiktól a szót, hogy tudniillik, a világ így szép, és zsokésapka nélkül is gömbölyű. A heterók, homok és hegedűvel élők bolygóján, rögtön valami furcsa műsorba akarták szerződtetni, ahol vonójára semmi szükség nem lett volna. Csak korpás puttonyú, zörgő ragacslabirintusba kellet volna, valami képtelen értetlenséget zagyválnia. Negyed órán át, hiába magyarázta, hogy egy hegedűművésznek, természetes hegedűvel élni, még mindig nem értették, vagy nem akarták, hogy nem a hangszereket, nem is az azonos neműeket, hanem a hölgyeket részesíti előnyben dunnája alatt. Hiába karmolják idegeinek, virágszirom finomságú sejtjeit, ne is ábrándozzanak nemhegedűlésről!

A bajusztalan, orrvakaró, piros kalapos, látszólag megérthetett valamit, mert nagyon kiábrándult tekintettel bámulta, a maga elé rakott díszlet kottalapokat. Egyik orrlukát befogva, meg is jegyezte, hogy a felmérés után, meg szerette volna hívni, valami döbbenetes zenétlenségbe.

– Mr Paganini, úgy tűnik maga nem normális!

– Kérem, ne miszterezzenek, nem vagyok én angol!

Ezt is hiába könyörögte, mindegyiknek adott volna egy tálca krémest, hogy térjenek jobb belátásra, hagyják végre elhegedülni vizsgamunkáját. Ők megvetéssel jelentették ki, hogy nincs viszonyítási alap, ide senki nem jöhet, holmi improvizációkkal. Meglevő szerzeményeket kell eljátszani.

Mekkora ellentmondás, a másét lehet rögtönözni, sajátját tökéletesen előadni nem, mert azt még soha nem hallották… Váltig unszolták, a hegedűvel élés, valamilyen műsorban történő közzétételére, mondván, ez egy életre megalapozná a karrierjét. De piros szárnyú, röpködő görögdinnyék, halvány, hold sárgás színben sem győzték volna meg.

Majdnem elájult, az egyenletesen szopránodó, sikító hangú szőkeség, mikor, arra a kérdésre, hogy mennyit szokott hegedülni, az igazat válaszolta. Napi hat, nyolc órát…

Annyi áramot indukált hajborza, hogy bőven elég lett volna egy közepes méretű város, teljes áramellátására.

– Mondja, mi a fene az ott a kezében?

– Kérem szépen, amiről itt végig beszélünk, a hegedűm…

– Beteg?

– Hát, nem a legjobb az egészségi állapotom…

– Nem, nem, a hegedűje, mert akkor majd megreperálom!

Kacsintott rá a balszárny kopaszodója.

– Tudják kérem, ezt a hegedűversenyt direkt maguknak írtam.

– Ne beszéljen marhaságokat, fiatal sovány barátom, mi vagyunk a hegedűverseny! Jegyezze meg, aki túl sokat hegedül, azon a kis méretű, nyakba szorított gitáron, rövid úton leselejteződik. Nem a mennyiség, a minőség a fontos, tetszik érteni? Bőven elég havonta, két havonta egy negyed órás gyakorlás, de az legyen minőségi!

– Kérem tisztelettel, az én apám ennem, innom sem adott, és kamra fogságára fogott, ha kedvére nem gyakoroltam. Akkor kínkeserv volt, de ma ezzel a leszorított, puha könyökkel és egész lényemmel, már mást nem tudnék elképzelni magamnak, csak a hegedülést.

Tovább kesergett és osztotta a semmit. Miféle verseny az ilyen, ahol a minőségre szükséges gyakorlást, mely minden egyes napon, a maga részéről zenei minőséget hozott létre, mint tavasszal rügyből, levélbe pattanó rózsaág és a végén a bimbó. Napról napra szebb az, a kiteljesedésig, ők azt állítják, hogy a gyakorlás beesett arcát soványítja, s az ő kövérségüket fejleszti tovább. Hazudhatta volna, hogy már rég leszokott, csak hébe-hóba félévente kaparja a húrt, akkor is legfeljebb csak percekig, nehogy véletlenül szakbarbár legyen, de igazmondásra tanították.

– Na, versenyzik hát?

Milyen hülye kérdés! Egészen gerincébe sajdult.

– Fogja a pöngetősét és puccoljon egy show-t!

– Nem értem kérem…

Hiába nyögte, hogy a zöldborsót főve szereti, nem sótlanul. A tokás megismételte.

– Csapjon már a húrokba, Mr Paganini!

Paganini, az álla alá helyezte hangszerét, és vonójával gyors, hangoló mozdulatokat tett, a kulcsokon állított. Felállva tapsolták.

– Ez igen! Eddig ezen a minigitáron, amitől röhöghetnékem támad, maga teljesített a legjobban!

– Elnézést uram, csak hangoltam, most jön az előadás…

– Olyant szeretnénk, mint az elektromos hegedű, négy fázisú, tudja mire gondolok?

– Nem kérem, nem láttam még soha olyan hegedűt, azt sem tudom, mi az az egész amiről beszél.

Paganinit a Mr-t, aki még egyszer illedelmesen megkérte a bíráló bizottság, igen tisztelt maestróit, hogy kövessék kottáját, az első vonóhúzás előtt diszkvalifikálták, a legelőselejtezők előtti, tehetségtelenség kutató  döntnökei. Most is fülébe zeng, hogy egymás közt valami olyasmit beszéltek, inkább kalapot trombitálnak fejükre, ha még egy ilyen hegedűs megjelenik a hegedűversenyen, aki Mr ráadásul. Aztán, a sápadtka odabökte, hogy a misztert Mr.-rel jelzik, egy hosszabb szó van idevakarva, de ő diszlexiás.

– Mi is – vágták rá kórusban -, és ha még ilyen bonyolult, nem létező szavakkal tunkolod agyonúnásunkat, téged is diszkvalifikálunk valamilyen módon. Ez hegedűverseny, így írtuk ki, de ugye nem gondolta egyikünk sem, hogy valaki, ezzel a pici, nyikorgó hangú orrtrombitával idemerészkedik.

Paganini sok mindenhez hozzászokott, fogta magát és keszeg mivoltában visszaillant saját korába. Valami nagyon nagyot koppant, erre felugrottak az eldöntők. Némelyikük tetszésük, mások nem tetszésük tevőleges világba kiáltására, de akkor vették észre, hogy Incike jajgat mellettük.

– Hé emberek, pár másodpercre elszundítottam.

– Nem csodálom kicsim, szerintem negyed órája alszol a vállamon – szólt az összegörnyedett.

– Tudjátok mit álmodtam? Hogy valami kottás hegedűs, zeneértő zenész, sorbavékonyodott közénk, mint egy szál frakkba öltözött deszka, és oda akart rakni szolmizálni…

Képzeljétek! A hideg kirázott, a többiekkel ellentétben nem zsonglőrködött, dobolt vagy beleénekelt a kis vakarcs húrosába, hanem vonózni akart, és arra kért, hogy kövessük kottából. Van olyan értelmes ember a világon, az igazi, nagy zenészek között, aki kottát olvas kérdem én?

– Ne kérdezd Incike, a választ is megadtad. Adok két szem nyugtatót, ilyen szörnyű álom után, remélem hasonlóval sem találkozunk, különben használni fogom a mindig magamnál hordott önvédelmi fegyverem. Itt van a zakóm alatt, épp olyan mint egy hegedű, a zsernyákok össze is tévesztik, sosem volt vele gondom, nem kell hozzá engedély, kovácsolt vasnak hívják.

– Kérem a következőt!

Ismét egy kottás hegedűs lépett be.

– Tiszteletem, mindenkinek! Paganini darabot frogok előadni, köszönöm a lehetőséget…

– … Darabot…

Legutóbbi módosítás: 2012.05.08. @ 18:26 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/